Kipasszolva, lehagyva, lefocizva: Barca-leckét vett a Bayern

Vágólapra másolva!
2009.04.08. 22:44
Gyakorlatilag egy félidő alatt eldöntötte a mérkőzést – és valószínűleg a továbbjutás sorsát is – a Barcelona, amely a Camp Nouban 45 perc alatt négy gólt rámolt be a Bayern Münchennek a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Messi, Eto’o és Henry triója megállíthatatlannak bizonyult – a BL utolsó állva maradó német csapatának még a csodánál is többre lenne szüksége a visszavágón a 0–4 után…
Oktatták a Bayernt: a Barca támadótriója ellen nem volt orvosság a bajor patikában
Fotó: Reuters
Oktatták a Bayernt: a Barca támadótriója ellen nem volt orvosság a bajor patikában
Oktatták a Bayernt: a Barca támadótriója ellen nem volt orvosság a bajor patikában
Fotó: Reuters
Oktatták a Bayernt: a Barca támadótriója ellen nem volt orvosság a bajor patikában

A Wolfsburg elleni katasztrofális, 5–1-es vereség után a Bayern München szimpatizánsai csak abban reménykedhettek, hogy a védelem nem ott folytatja, ahol abbahagyta: nos, nem így lett, a bajor hátsó alakzat tíz perc alatt összeomlott a Barcelona nyomása következtében…

A Barca már a 6. percben vezetést szerezhetett volna Camp Nouban, mikor Xavi a tőle jól megszokott, halálpontos passzal játszotta meg Thierry Henryt; de a francia támadó hiába cselezte ki a Rensing helyére bekerülő Hans-Jörg Buttot, gurítását Demichelis menteni tudta a gólvonalról.

Három perccel később már megvolt az 1–0: Iniesta–Eto’o volt a labda útja, a kameruni jó ütemben ugratta ki Messit, aki ballal könnyedén kihasználta az előtte adódó ziccert (1–0).

A „bőrnadrágosok” védelmében, ahogy a múlt hét szombaton, ezúttal is káosz uralkodott, így senkit sem lephetett meg a második katalán találat. Ezúttal Messi passzolt Eto’óhoz, aki kötényt adott Buttnak (2–0).

A 17. percben Messi esett össze látványosan Lell mellett a tizenhatoson belül, az „ötven-ötvenes” szituációnál Webb játékvezető úgy ítélte meg, hogy az argentin műeséssel próbálta átrázni, így a támadó kapott sárgát. „Pep” Guardiola pedig levonulási parancsot, ugyanis a Barca dührohamot kapott trénerét a lelátóra irányította a szigorú spori.

A kezdeti rohamokat egy csontrepesztő csattanás zárta le: Henry és Butt csúszott egymásra, a végeredmény két fájdalmas arckifejezés és egy fejseb a német kapusnál… Ezután a 38. percig nem történt sok minden a pályán, majd a Barcelona ismét felkapcsolt egy fokozattal – és egyből be is talált.

Henry jól ismert cselével húzott el a tizenhatos bal oldalán a „gyökeret eresztő” Oddo mellett, középre adott, ahol két védő jött, meg Messi – naná, hogy a bevetődő argentin érte el a labdát, megszerezve a hazaiak harmadik találatát (3–0).

A 39. percben váratlan esemény (német kapura lövés…) borzolta az idegeket, aztán a Bayern ezzel be is fejezte a veszélyeztetést az első félidőben. A katalánok nem: Messi őrjítette meg a védőket (Van Bommel könyökkel lecsapta hálából), Eto’o balra tette ki egy védő segítségével a labdát, amelyet Henry magabiztosan a kapuba küldött (4–0). Gólöröm helyett aztán Messi ápolása következett. Szünetig négyet „csöngettek” a házigazdák, a müncheniek produkciójára pedig nehéz szavakat találni…

Fordulás után az első félidőben teljesen szétesett Bayernnél legalább némi nyomai mutatkoztak a szervezettségnek, a Barca meg „jóllakottnak” tűnt – röviden fogalmazva szinte semmi sem történt az 59. percig.

Ekkor onnan jött a „szórás”, ahonnan az egész meccsen: Messi cselezett jobbról befelé, jó lövését Butt tolta szögletre. A 70. percben ziccerig jutott a Bayern, de Zé Roberto kísérletét Puyol szép mozdulattal mentette.

A kényelmesen játszó Barcelona már csak időnként teremtett veszélyt – Iniesta kis híján betalált ennek ellenére, majd a végén is kimaradt egy hatalmas hazai ziccer –, de így is hátradőlve várhatja a visszavágót: a 4–0-s hátrányt ez a Bayern minden valószínűség szerint képtelen lesz ledolgozni. Pedig a bajorok a szerda esti meccsig veretlenek voltak a Barca ellen…

GUARDIOLA: TÖKÉLETES BARCA

4–0-ra nyertünk, ami fantasztikus eredmény. Gratulálnom kell a játékosaimnak az erőfeszítésükért. Mindent remekül csináltak, amellett, hogy tehetségesek, valamennyi labdáért meg is küzdöttek. A második mérkőzésen még egy gólt kell lőnünk, és akkor biztos ott vagyunk az elődöntőben” – nyilatkozta Pep Guardiola, a Barcelona mestere a mérkőzés után.
A spanyol tréner hozzátette: kulcsfontosságú taktikai elem volt, hogy megakadályozzák, hogy Franck Ribéryhez és Luca Tonihoz eljusson a labda. Ezt a feladatot is maradéktalanul végrehajtották játékosai.
A Bayern edzője, Jürgen Klinsmann, kollégájával ellentétben, érthetően csalódott volt a BL-negyeddöntő után.
„Az én szemszögemből nézve a mérkőzés egy hatalmas csalódás volt, nehéz megmagyarázni, hogy miért játszottunk ennyire rosszul. Minden egyes labdáért harcolnunk kellett volna, a két korán bekapott gól azonban rengeteg kárt okozott nekünk. Ezután már képtelenek voltunk megfelelően küzdeni. Nagy verést kaptunk, amit nehéz lesz feldolgozni, ennek ellenére túl kell tennünk magunkat a kritikákon” – tekintett előre Klinsmann, aki szerint könnyen lehet, hogy a sorozat győzteseivel játszottak szerda este.


BAJNOKOK LIGÁJA


Nézőszám: 96 000
Játékvezető: Howard Webb (angol)
Asszisztensek: Darren Cann, Philip Sharp (angolok)

A KEZDŐCSAPATOK
BARCELONA BAYERN MÜNCHEN
1 Valdés 22 Butt
20 Daniel Alves 23 Oddo
4 R. Márquez 33 Breno
3 Piqué 6 Demichelis
5 Puyol 30 Lell
6 Xavi 31 Schweinsteiger
24 Touré 17 Van Bommel
8 Iniesta 8 Hamit Altintop
10 Messi 15 Zé Roberto
9 Eto’o 7 Ribéry
14 Henry 9 Toni
Vezetőedző: Josep Guardiola Vezetőedző: Jürgen Klinsmann

Gólszerző: Messi (9., 38.), Eto'o (13.), Henry (43.)
Csere: Henry helyett S. Keita (74.), Touré helyett Busquets (81.), Eto'o helyett Krkic (90.), ill. Hamit Altintop helyet Ottl (46.), Zé Roberto helyett Sosa (77.)
Sárga lap: Messi (17.), Márquez (90+1.), ill. Lell (48.), Demichelis (57.)


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik