A csereként beálló Messi a 94. percben lőtte a győztes gólt Doneckben

Vágólapra másolva!
2008.10.01. 23:00
A Bajnokok Ligája C-csoportjának második fordulójában a Barca nem játszott csúcsformában, és a 87. percig vesztésre is állt Donckben, de a csereként beálló Lionel Messi duplájával fordítani tudott (a második gólt a 94. percben szerezte a kis argentin), így három ponttal térhet haza Ukrajnából. A csoport másik mérkőzésén a Sporting hazai pályán verte 2–0-ra a Baselt.
Bár nem szárnyalt a Barca, Messi (balra) két góljával mégis nyert
Fotó: Reuters
Bár nem szárnyalt a Barca, Messi (balra) két góljával mégis nyert
Bár nem szárnyalt a Barca, Messi (balra) két góljával mégis nyert
Fotó: Reuters
Bár nem szárnyalt a Barca, Messi (balra) két góljával mégis nyert

SAHTAR DONECK–BARCELONA
A mérkőzés első meglepetését Josep Guardiola szolgáltatta azzal, hogy kihagyta Lionel Messit a Barcelona kezdő csapatából.

Ez meg is látszott a katalánok támadójátékán, mert hiába birtokolták többet a labdát, a hazai kapura szinte abszolút veszélytelenek voltak. No, nem kell azt gondolni, hogy a Sahtar sokkal többször késztette munkára Victor Valdést. Igaz ugyan, hogy több kapura lövéssel próbálkoztak a hazaiak, de többnyire pontatlanul céloztak.

Az első igazán tetszetős támadást a 37. percben a Sahtar vezette, egészen pontosan a brazil különítmény. Brando, Adriano, Ilsinho volt a labda útja, utóbbi a kaput is eltalálta, de Victor Valdés helyén volt, és sikerült szögletre mentenie.

A 45. percben ismét Ilsinho került helyzetbe, és ezúttal már nem állta útját senki, pedig állhatta volna. Egy előre vágott labdát csúsztatott meg Gerard Piqué, de pont a brazil játékos elé, aki lerázta a határozatlan Puyolt, majd Victor Valdés fölött a kapuba emelt. 1–0.

A második félidőben a Barca továbbra sem találta a Sahtar védekezésének ellenszerét, ezért Guardiola behozta Messit, de vele sem változott sokat a játék képe. A vendégek legnagyobb helyzetét Samuel Eto’o puskázta el a 68. percben, egy nagyon gyatra lövést bemutatva.

A kameruni csatár, talán emiatt is, a csere sorsára jutott, Bojan Krkic állt be a helyére. Hiába, a Barcának továbbra sem sikerült semmi, de igazán nem is volt benne a játékában az egyenlítés.

Már készültek a népünnepélyre a donecki szurkolók, de az utolsó nyolc percben nagyot fordult a világ. A 87. percben Krkic beadásához nyúlt hozzá ügyetlenül Andrij Pjatov kapus, a lecsorgó labdát pedig Messi juttatta a hálóba, kiegyenlítve ezzel. 1–1.

A fejüket fogták az ukránok, de az igazi feketeleves még csak ezután, a 94. percben jött. Messi a Barca megmentője a győztes gólt is belőtte. A 100. európai kupameccsén játszó Xavi pazar labdát adott az argentinnak, aki nem kevésbé szép mozdulattal helyezett a hazai kapuba. 1–2.


SPORTING CP–BASEL
Ha lehet, ezen a mérkőzésen még kevesebb esemény történt. A Sporting az első félidőben meddő mezőnyfölényt alakított ki, a svájciak sikeresen tartották a gólnélküli állást.

A szünet után is a portugálok maradtak támadásban, és a 49. percben Derlei lövésénél csak a kapufa mentette meg a Baselt. Hat perccel később már az sem. Az argentin Leandro Romagnoli tört be a tizenhatoson belülre, ahol két vendég védő zárt össze előtte, de a menteni igyekvő David Abraham pont csapattársára, Reto Zannira lőtte a labdát, amely így a hosszú sarokba vágódott. Az UEFA Romagnolinak adta a találatot. 1–0.

A meccs végén bebiztosította a győzelmét a Sporting. Derlei – aki a 77. percben lőtt még egy kapufát – a 86. percben kapott jó labdát középen, majd 16 méterről a kapuba emelt. 2–0.

BAJNOKOK LIGÁJA


Helyszín: Sahtar Stadion
Nézőszám: 25000
Játékvezető: Howard Webb
Asszisztensek: Philip Sharp, David Richardson (angolok)

A KEZDŐCSAPATOK
SAHTAR DONECK BARCELONA
Pjatov Victor Valdés
Srna Daniel Alves
Isenko Piqué
Csihrinszkij Márquez
Sevcsuk Puyol
Fernandinho Xaví
Hübschmann S. Keita
Ilsinho Iniesta
Duljaj Touré
Brandao Eto'o
Adriano Luiz Henry
Vezetőedző: Vezetőedző:
Mircea Lucescu Pep Guardiola

Gólszerző: Ilsinho (45.), ill. Messi (87., 94.)
Csere: Adriano Luiz helyett Seleznov (72.), Duljaj h. Lewandowski (90.), ill. Henry h. Messi (60.), Eto'o h. Bojan (74.), Keita h. Gudjohnsen (91.)
Sárga lap: Srna (47.), Fernandinho (58.), Csihrinszkij (69.), Brandao (88.), ill. Xavi (41.), Keita (78.), Márquez (89.), Iniesta (93.)

BAJNOKOK LIGÁJA


Helyszín: José Alvalade
Nézőszám: 20000
Játékvezető: Nicola Rizzoli
Asszisztensek: Alessandro Griselli, Flaviano Lanciano (olaszok)

A KEZDŐCSAPATOK
SPORTING CP BASEL
Rui Patricio Costanzo
Abel Zanni
Tonel Abraham
Anderson Polga Ferati
Grimi Safari
Joao Moutinho Huggel
Miguel Veloso Carlitos
Rochemback Gelabert
Romagnoli Gjasula
Hélder Postiga Chipperfield
Derlei Streller
Vezetőedző: Vezetőedző:
Paulo Bento Christian Gross

Gólszerzők Romagnoli (55.), Derlei (86.)
Csere: Rochemback helyett Vukcsevics (a szünetben), Hélder Postiga h. Yannick Djaló (73.), Romagnoli h. Pereirinha (87.), ill. Gelabert h. Ergics (60.), Streller h. Mustafi (79.), Chipperfield h. Perovics (82.)
Sárga lap: Grimi (17.), Miguel Veloso (45.), Tonel (85.), ill. Streller (75.)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA

1. Barcelona 2 2 0 0 5–2 +3 6
2. Sporting 2 1 0 1 3–3 0 3
2. Sahtar Doneck 2 1 0 1 3–3 0 3
4. FC Basel 2 0 0 2 1–4 –3 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik