Számmágia és múltidézés: a Chelsea és az MU a nyolcas jegyében

Vágólapra másolva!
2008.05.20. 15:05
1958, 68, 78, 88, 98: öt évszám, öt életkép a Bajnokok Ligája moszkvai döntőjébe jutott Manchester United és Chelsea történetében. Idén ötven éve zuhant le Münchenben a „Busby-bébik” repülőgépe, negyven éve nyertek BEK-et a „vörös ördögök”, tíz éve aratta utolsó európai kupagyőzelmét a Chelsea. Következzék hát visszapillantónk – a nyolcas évszámok jegyében.
Moszkvában nem a múlt fog dönteni: a Chelsea és a Manchester United egyaránt Európa trónjára akar ülni
Fotó: Reuters
Moszkvában nem a múlt fog dönteni: a Chelsea és a Manchester United egyaránt Európa trónjára akar ülni
Moszkvában nem a múlt fog dönteni: a Chelsea és a Manchester United egyaránt Európa trónjára akar ülni
Fotó: Reuters
Moszkvában nem a múlt fog dönteni: a Chelsea és a Manchester United egyaránt Európa trónjára akar ülni

A BEK-döntő

  • Hosszabbításban győzött 3:2-re a Real Madrid a Unitedet az elődöntőben kiverő Milan ellen.
1958

Fekete év minden angol fociszerető, de különösen a Manchester United-drukkerek számára. A United Belgrádban játszott visszavágót a BEK negyeddöntőjében, majd Münchenen keresztül repült haza.

A jeges felszállópályán az MU gépe nem tudott megfelelően felgyorsulni, beleütközött a repteret övező kerítésre, és lezuhant. A katasztrófában a „vörös ördögök” közül nyolcan haltak meg, összesen huszonhárom halálos áldozat volt.

A sokkolt United az angol bajnokság végén a 9. helyen zárt, két hellyel megelőzve a Chelsea-t, amelynek ekkorra már kezdett szétesni az 1955-ös bajnok „aranycsapata”, hiába bukkant fel az új tehetség, a később klublegendává váló Jimmy Greaves.

A MANCHESTER 1958-AS MÜNCHENI KATASZTRÓFÁJA


A BEK-döntő

  • A Manchester United a zseniális George Best vezérletével hosszabbításban múlta felül a Benficát, 4:1 arányban.
1968

Fekete 1958 után egy csodás év a Manchester Unitednek: a „vörös ördögök” történelmük első nemzetközi trófeáját szerezték meg a BEK-serleg elhódításával. Sir Matt Busby csapata hosszabbításban győzte le 4:1-re az Eusébio vezette Benficát.

A bajnokságban azonban lemaradt a MU, méghozzá a városi rivális mögött. A Chelsea a 6. helyen végzett, tíz ponttal a Manchester City mögé szorulva.

AZ 1968-AS BEK-DÖNTŐ


A BEK-döntő

  • A Liverpool a Wembleyben gyenge meccsen 1–0-ra győzött a Club Brugge ellen.
1978

Nem épp fényes év a „vörös ördögök” és a „kékek” szempontjából: a MU egy hosszú, bajnoki cím nélküli időszak első évtizedét zárta le (bár ’77-ben legalább a kupát megnyerték), a Chelsea pedig a kiesés ellen küzdött – sikerrel.

Végül a United 10., a Chelsea 16. helyen zárt, de egyik csapat annaleseibe sem vésték arany betűkkel ezt az időszakot.

A BEK-döntő

  • A PSV története legnagyobb sikerét aratta, miután 0–0 után büntetőkkel legyőzte a Benficát.
1988

Ha 1978 nem volt fényes év, akkor mit mondhatnak 1988-ra a Chelsea-drukkerek? Míg Alex Ferguson McClair és Bruce leigazolásával elkezdett egy új sikercsapatot építeni (ennek bajnoki ezüstérem volt a jele), a „kékek” alászálltak a másodosztályba a Middlesbrough elleni vesztes osztályozón.

A nyolcvanas évek egyébként is borzasztóak voltak a Chelsea számára: kétszer is megjárták a másodosztályt, Ken Bates pedig egy fontért jutott hozzá a lesüllyedt klubhoz. A lelátón is gondokkal küzdöttek a londoniak: még olyan javaslat is jött, hogy a Headhunters hírhedt huligánjait elektromos kerítéssel válasszák el a pályától...

A CHELSEA KIESÉSÉT JELENTŐ 1988-AS OSZTÁLYOZÓ


1998

A BL-döntő

  • A Real Madrid Mijatovics góljával győzte le 1–0-ra a Juventust
Angliában az Arsenal dominált, miután a bajnoki cím mellé az FA-kupát is begyűjtötte.

A Manchester United egy ponttal maradt le a bajnokságról, és a kupa sem nyújtott vigaszt, köszönhetően a Barnsleytól kapott zakónak. A Chelsea hívei viszont ünnepelhettek: a bajnoki 4. hely mellé megszerezték a KEK-et, miután Vialli csapata Zola góljával verte a Stuttgartot.

AZ 1998-AS KEK-DÖNTŐ


2008

A BL-döntő

  • Manchester United–Chelsea, május 21., szerda, 20.45, Moszkva
A bajnokságban az utóbbi évek legizgalmasabb üldözőversenyét folytatta a Manchester United és a Chelsea: végül a „vörös ördögök” megvédték címüket a londoniak előtt.

A „visszavágó” a Bajnokok Ligája döntőjében következhet: a United harmadszor, a Chelsea először nyerheti el a legrangosabb európai trófeát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik