A csapategységben bízó Schalke vendége lesz az udvariaskodó Porto

Vágólapra másolva!
2008.02.19. 15:10
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében Németországban a Schalke vendégeként lép pályára a Porto együttese. A továbbjutás esélyese a portugál csapat, de a szívós németek megnehezíthetik a dolgukat. A találkozót a francia Laurent Duhamel vezeti.
Kevin Kuryani góljai sokat érnének a Schalkénak
Kevin Kuryani góljai sokat érnének a Schalkénak
Kevin Kuryani góljai sokat érnének a Schalkénak
Kevin Kuryani góljai sokat érnének a Schalkénak

„Ez lesz csapatunk századik mérkőzése az UEFA által szervezett nemzetközi kupasorozatokban és az ötvenedik győzelmünkre készülünk - vezette fel a találkozót Mirko Slomka, a Schalke trénere. - Ellenfelünk egy európai mércével is mérhető együttes, de mi játszunk hazai pályán. Csapatunknak az egységességében van az ereje, amelyet a szurkolóink is megtámogatnak majd egy kis pszichikai nyomással.”

„A Schalke az egyik legjobb német klubcsapat - udvariaskodott az ellenfél szakvezetője, Jesualdo Ferreira -, de az is lehetséges, hogy jelen pillanatban a legjobb formát mutató.”

A bajnoki címvédő Porto már pénteken lejátszotta soros bajnokiját: a Maritimót idegenben verték 3-0-ra, és tíz ponttal vezetnek a bajnoki pontvadászatban a Benfica előtt. López két, Sektioui egy gólt szerzett, a hazaiak 1-0-nál a 60. percben megfogyatkoztak.

A Schalke pénteki főpróbája viszont rosszul sikerült, miután esélyesként bukták el a Wolfsburg elleni hazai derbit 2-1-re. Hiába szereztek vezetést a hazaiak - Sanchez volt eredményes -, a vendégek a 73. percben egyenlítettek, majd a 84. percben a győztes találatot is megszerezték. A Bundesligában ötödik helyen álló Schalke először szenvedett vereséget az idén.

A Porto a BL-ben az A csoportban tizenegy ponttal az első helyen végzett, csak Liverpoolban kapott ki, igaz, ott nagyon (4-1), de a török Besiktast oda-vissza verték (1-0 idegenben, 2-0 otthon), míg a francia Marseille sem tudott föléjük kerekedni (1-1 idegenben, 2-1 otthon).

A Schalke a B csoportban végzett a második helyen. A németeknek az is elég volt a továbbjutáshoz, hogy a Rosenborgot kétszer is legyőzzék (2-0 idegenben, 3-1 hazai pályán), miközben a Chelsea és a Valencia ellen egyszer sem sikerült nyerniük. Sőt, a két nagycsapat ellen a négy találkozón egyetlen gólt sem tudtak szerezni, igaz, csupán hármat kaptak.

A továbbjutásukhoz nagyon kellett a Valencia gyengélkedése, de mindenek előtt az, hogy a meglepetéseket is hozó Rosenborg ellenük pontot sem szerzett.

Vitathatatlan, hogy a nemzetközi kupaporondon szerzett rutin a portugálok mellett szól: 2003-ban UEFA-kupát, 2004-ben BL-t nyertek, még Jose Mourinhóval a kispadon.
De összesítésben is messze a Schalke előtt járnak. A portugálok a BL-ben ötször jutottak be a negyeddöntőbe, a németek egyszer sem. A BEK-ben ez a portugáloknak hétszer, a németeknek csupán egyszer jött össze.

Viszont a BL egyenes kieséses szakaszában harmadik próbálkozása csupán először járó Schalke még nem veszített portugál csapat ellen: a Bragát 2-0-s összesítéssel búcsúztattak az UEFA-kupában. Igaz, nem most, hanem éppen tíz éve.

A Porto elleni „személyes” emlékeikre még messzebb kell visszalapozniuk: 1976. szeptemberében a portói 2-2-t a hazai visszavágón 3-2, német továbbjutás és portugál kiesés követte. A Schalke utóbbi hat hazai nemzetközi kupatalálkozójából csak kettőt nyert meg Gelsenkirchenben.

A Porto viszont győzni jár Németországba, hiszen utóbbi négy BL-meccséből hármat megnyert, köztük a Werder Bremen elleni 5-0-s siker még 1993-94-ből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik