Az utolsó percben kapott ki a címvédő Milan a Celtic otthonában

Vágólapra másolva!
2007.10.03. 23:12
A Celtic Glasgow első alkalommal győzte le az európai kupamérkőzésen az olasz és egyben címvédő AC Milant. A skót együttes Scott McDonald kilencvenedik percben szerzett góljával verte Carlo Ancelotti együttesét, így jelenleg mindkét gárdának három pontja van a kvartettben. A csoport másik találkozóján az ukrán Sahtar Doneck folytatta remek szereplését a Bajnokok Ligájában, és két mérkőzést követően hat ponttal áll a D csoport élén.
Scott McDonald (balra) eredményesen küzdött az olasz védőkkel, hiszen győztes gólt szerzett
Reuters
Scott McDonald (balra) eredményesen küzdött az olasz védőkkel, hiszen győztes gólt szerzett
Scott McDonald (balra) eredményesen küzdött az olasz védőkkel, hiszen győztes gólt szerzett
Reuters
Scott McDonald (balra) eredményesen küzdött az olasz védőkkel, hiszen győztes gólt szerzett

CELTIC GLASGOW – AC MILAN

Nem a legjobb előjelekkel várta az AC Milan elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés a Celtic, hiszen a skót együttes eleddig hatszor találkozott az európai kupában a fekete-pirosakkal, és mindössze egy gólt értek el. Azt is még 2004-ben, a BL csoportmérkőzések során.

Legutóbb a tavasszal csapott össze a két gárda a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, ahol Gordon Strachan csapata szintén rúgott gól nélkül esett ki, miután az olaszok 1–0-s összesítéssel léptek a következő fordulóba.

Nos, a BL-címvédő milanóiak ezúttal is óvatosan kezdtek, kivárásra játszottak, elvégre a hazaiaknak fontosabb volt, hogy gólt, gólokat szerezzenek. Maradva a gyatra csatár teljesítményeknél ugyanis a Celtic az első fordulóban is csak a kapott gólokat számolhatta, mivel 2–0-ra kikapott az ukrán Sahtar otthonában.

Mindenesetre a szakadó eső jobban kezdett a skót bajnok, mégis az első nagy lehetőség Kaká előtt adódott, de Boruc védett. A folytatásban kiegyenlített párharcot láthatott a Celtic Park 60 ezres közönsége, gólt azonban nem.

A második játékrészben semmi nem utalt arra, hogy a skótok vezetést szereznek, ám a 62. percben Stephen McManus hosszú gólcsendet tört meg. Sokáig aztán nem örülhettek a zöld-fehérek, hiszen a 68. percben Kaká büntetőből egyenlített.

A döntetlen azonban inkább az olaszoknak kedvezett, ám ennek megfelelően a Celtic újra támadásba lendült, és Scott McDonald a 90. percben négy méterről belsőzött Dida kapujába. A győzelem sporttörténetinek is nevezhető, hiszen a két csapat párharcában az első sikert ünnepelhették a skótok.

BENFICA – SAHTAR DONECK

Ünnepelni gyűlt össze az Estádio da Luz közönsége, hiszen a Benfica-szurkolók az ukrán Sahtar Doneck elleni győzelem reménye mellett a luzitánok 500. európai kupagóljukat is elérhették. A félezer találat eleddig csupán a Real Madrid, Barcelona, Juventus, Bayern München, Anderlecht, Milan hatosnak sikerült.

Nos, az üdvösséghez mindössze egyetlen gólra volt szüksége a portugál együttesnek, és ennek megfelelően kezdték a mérkőzést. Különösen Oscar Cardozo futballozott veszélyesen, és az első félidőben háromszor is veszélyeztette az ukránok kapuját.

A látottak tükrében hatalmas meglepetésre a félidőben Sahtar előnnyel vonulhattak öltözőbe a csapatok, miután Fernandinho visszapasszából Jadson a 42. percben vezetéshez juttatta a vendégeket. És maradjunk a tényeknél: a légiós pályafutása során második BL-gólját szerezte.

A hazaiak edzője, José Antonio Camacho még a szünet előtt becserélte Nuno Gomest, ezzel is jelezve, hogy csak a győzelem elfogadható számára.

Igen ám, csakhogy a második félidőben a vendégek játéka feljavult, és az előnyük ellenére sem csak a védekezéssel foglalkoztak. Az idő múlásával aztán a Benfica egyre jobban fölénybe került, és ekkor a vendégek jobbára csak sárga lapot érő szabálytalanságokkal állították meg a portugál támadásokat.

Hiába azonban Nuno Gomes és Rui Costa nagyszerű játéka, a jubileumi – és egyben a döntetlent érő – találat nem született meg, így az ünneplést leghamarabb két héttel későbbre halasztották. Győzelmével a Sahtar Doneck, pontveszteség nélkül vezeti a D-csoportot.

LABDARÚGÁS, BAJNOKOK LIGÁJA, D CSOPORT, 2. FORDULÓ

Helyszín: Glasgow, Celtic Park
Nézőszám: 60.832
Játékvezető: Markus Merk (német)
Asszisztensek: Sönke Glindemann, Peter Henes (mindkettő német)
A KEZDŐCSAPATOK
CELTIC MILAN
1 Boruc 1 Dida
24 Perrier-Doumbé 44 Oddo
5 Caldwell 25 Bonera
44 McManus 13 Nesta
3 Naylor 18 Jankulovski
11 Hartley 8 Gattuso
18 Donati 21 Pirlo
20 Jarosik 23 Ambrosini
46 McGready 22 Kaká
8 S. Brown 10 Seedorf
27 McDonald 9 F. Inzaghi
Vezetőedző: Vezetőedző:
Gordon Strachan Carlo Ancelotti
Gólszerző(k): McManus (62.), McDonald (90.), ill. Kaká (68.)
Cserék: 24 Doumbé helyett 41 Kennedy (79.), 20 Jarosik helyett 33 Killen (84.), 46 McGready helyett 25 Nakamura (84.), ill. 10 Seedorf hzelyett 20 Gourcuff (55.), 9 F. Inzaghi helyett 11 Gilardino (77.), 1 Dida helyett 16 Kalac (94.)
Sárga lap: S. Brown (31.), Donati (69.), McDonald (71.), ill. Ambrosini (51.), Nesta (72.)

LABDARÚGÁS, BAJNOKOK LIGÁJA, D CSOPORT, 2. FORDULÓ

Helyszín: Lisszabon, Estádio da Luz
Nézőszám:
Játékvezető: Wolfgang Stark (német)
Asszisztensek: Jan-Hendrik Salver, Mike Pickel
A KEZDŐCSAPATOK
BENFICA SAHTAR DONECK
12 Quim 30 Pjatov
22 Nélson 33 Srna
4 Luisao 27 Csigrinszkij
3 Edcarlos 5 Kucser
5 Léo 26 Rat
14 Pereira 11Ilsinho
8 Kacuranisz 18 Lewandowski
26 Rodriguez 7 Fernandinho
20 Di Maria 8 Jadson
10 Rui Costa 99 C. Lucarelli
7 Oscar Cardozo 25 Brandao
Vezetőedző: Vezetőedző:
José Antonio Camacho Mircea Lucescu
Gólszerző(k): Jadson (42.)
Cserék: 22 Nélson helyett 21 Nuno Gomes (45.), 20 Di Maria helyett 18 Binya (61.), ill. 8 Jadson helyett 9 Castillo (77.), 11 Ilsinho helyett 4 Duljaj (79.), 18 Lewandowski helyett 3 Hübschman (87.)
Sárga lap: Kacuranisz (57.), Oscar Cardozo (68.), C. Rodriguez (78.), ill. Srna (79.), Fernandinho (82.), Castillo (83.)

A D CSOPORT ÁLLÁSA

1. Shakhtar Doneck 2 2 0 0 3-0 +3 6
2. AC Milan 2 1 0 1 3-3 0 3
3. Celtic 2 1 0 1 2-3 -1 3
4. Benfica 2 0 0 2 1-3 -2 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik