Atlétikai vb: Nem állok rosszul az álmom valóra váltásával – Krizsán Xénia

Vágólapra másolva!
2023.08.19. 22:17
Krizsán Xénia célja, hogy a legjobb nyolcban végezzen (Fotó: Szabó Miklós)
A hétpróbázó Krizsán Xénia a 12., Nemes Rita pedig a 17. helyen áll az első nap után a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A fedett Eb-harmadik Krizsán Xénia súlylökésben elsőre idei legjobbját megjavítva 14.18 métert ért el (806 pont). Másik két dobása ennél kisebb volt: 13.87 és 13.86 méter. Ebben a számban a hetedik helyen végzett, és összesítésben a kilencedikre lépett előre 2800 ponttal.

Nemes Rita 12.97 méterrel kezdett és 12.23-mal folytatta. A végére sem találta a ritmust, 12.79-cel zárt, így elmaradt idén dobott 14.08 méteres egyéni csúcsától. A súlylökésben 725 pontot gyűjtött és 2697 ponttal várhatja a 200 métert.

A 200 méteres síkfutásban Krizsán az első, azaz a leglassabb futamba kapott besorolást, mivel idén még nem volt ezen a távon eredménye. A harmadik helyen ért célba 25.16 másodperccel, elmaradva 24.32-es egyéni csúcsától. Ebben a számban 872 pontot gyűjtött és összesítésben visszacsúszott a 12. helyre (3672 p).

Nemes a következő futamban 25.04 másodperccel ért célba, ami 883 pontot ért. A 33 éves többpróbázó 200-on idén futotta meg legjobbját, a 24.69 mp-et. Nemes a 17. helyen áll 3580 ponttal.

A 200 métert a Dohában vb-aranyérmes brit Katarina Johnson-Thompson nyerte meg 23.48 mp-cel (1031 p), ezzel feljött a második helyre (3905) az éllovas az amerikai Anna Hall (3998) mögé.

„Nagyjából elégedett vagyok az első napommal, talán az utolsó szám, a kétszáz méter nem sikerült úgy, ahogyan akartam, de nem állok rosszul az álmom valóra váltásával, hogy bejussak a legjobb nyolcba – mondta Krizsán a vegyes zónában. – A kétszáz eleje egyébként nem volt rossz, de a végét valahogy nem bírtam, aminek szerintem több oka lehet, leginkább az, hogy sokat betegeskedtem, és kisebb sérüléssel is bajlódtam idén, így a gyorsasági futómunka nem tudott visszajönni úgy, ahogy kellett volna.”

Az MTK Budapest versenyzője szerint nem feltétlenül az a baj, hogy idén még nem versenyzett hétpróbában, egyéni számokban viszont talán lehetett volna még indulnia néhányszor.

„Ez a szezon így alakult, nem vagyok csalódott, és nem is akarok az lenni, egyszerűen csak élvezni szeretném ezt a világbajnokságot, mert fergeteges a hangulat” – tette hozzá.

A mezőny másik magyar indulója, Krizsán klubtársa, Nemes Rita sem elégedetlen, főleg a délelőtti teljesítményével, a délutáni viszont nem teljesen úgy alakult, ahogy szerette volna.

„A súlylökésben maradt néhány centi, sajnos labilisnak érzem ezt a számot, az egyik versenyem jó, a következő nem, szerintem mentális oka lehet. Pedig bemelegítésnél még jól ment a dobás, mondtam is, hogy azonnal mérjük le, és fogadtassuk el! Kétszáz méteren is szerettem volna jobbat futni – mondta Nemes. – Hosszú volt a mai nap, főleg az eső miatti csúszással, és hogy nem tudtuk, mi lesz, hogyan melegítsünk, de ebből kellett gazdálkodnia mindenkinek.”

Nemesnek a 2021-es toruni fedett pályás Európa-bajnokság után a budapesti vb a második felnőtt-világversenye, a legnagyobb, így heteken át izgult előtte.

„Egy héttel előtte még izzadt a tenyerem, ha csak rágondoltam, de ma már úgy voltam vele, csak kezdjük már el végre! – tette hozzá. – Stressz már nem volt bennem, a buszon a stadion felé teljesen nyugodt voltam. Igazából nem is tudtuk, milyen lesz, én még sosem versenyeztem ennyi ember, ráadásul hazai közönség előtt, valami csodálatos érzés!”

A sportoló elmondta, szeretne a legjobb tizenhat között végezni, de nagyon erős a mezőny, tele van tehetséges fiatallal, és holnap szerinte a távolugrás lesz a vízválasztó, ott szerinte bármi megtörténhet.

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt (videó), Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik