Atlétikai vb: mégis indulhat a 100 méter gát doppingügyben érintett címvédője

Vágólapra másolva!
2023.08.18. 10:06
null
Tobi Amusan végül elindulhat a budapesti vb-n (Fotó: Getty Images)
Felmentették a doppingvádak alól, így indulhat Budapesten a szombaton rajtoló atlétikai világbajnokságon Tobi Amusan, a női 100 méteres gátfutás világcsúcstartója.

A sportág tisztaságát felügyelő csoport (AIU) szerint a fegyelmi testület többségi döntéssel eltörölte a 26 éves sportoló versenyzői engedélyének felfüggesztését, mert nem látta vétkesnek a doppingszabályok megsértésében.

A nigériai gátfutót egy hónappal ezelőtt előzetesen azért tiltották el, mert három alkalommal is elmulasztotta a doppingellenőrzést, márpedig a szabályok értelmében egy éven belül három kihagyott tesztelés kétéves büntetést von maga után, ami a körülmények figyelembe vételével egy évre csökkenthető.

Amusan akkor közölte, hogy ő „tiszta” atléta, akit a szokásosnál is többször tesztelnek, és a harmadik elmulasztott ellenőrzését követően amúgy is napokon belül újra tesztelték.

A budapesti vb-n címvédőként indulhat Amusan, aki legutóbb éppen Magyarországon, a Gyulai Memorialon versenyzett, és 12.35 másodperccel győzött. A világcsúcsot 12.12-vel tartja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik