Atlétikai vb: csaknem száz országból vettek már jegyet a budapesti eseményre

Vágólapra másolva!
2023.08.01. 14:02
null
Az atlétikai vb versenypályája (Fotó: Árvai Károly)
Többek között Jamaicából, Malajziából és Új-Zélandról is vásároltak már belépőjegyet a budapesti atlétikai világbajnokságra, amelyre a szervezők belvárosi aktivitásokkal is készülnek – az esemény a főváros közlekedését is befolyásolja.

 

Immár Budapest szívében, az Erzsébet téren is számláló hirdeti, hogy 18 nap múlva kezdődik a világ harmadik legnagyobb sporteseménye, az atlétikai világbajnokság. A hatalmas tábla eddig a Hétköznapi hős programmal vándorolt az ország egyik szegletéből a másikba, ám augusztusra végleges helyére került – mérete és rikító színe miatt lehetetlen nem észrevenni, a budapestiek és a turisták is felkapják rá a fejüket.

Persze aligha vannak sokan, akik nem tudják, hogy augusztus 19. és 27. között a világ legjobb atlétái versenyeznek a Nemzeti Atlétikai Központban, a jegyeladás is jól halad, de azért nem árt az emlékeztető – már csak azért sem, mert az esemény a főváros közlekedését is érinti. A szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Németh Balázs az Erzsébet téri sajtótájékoztatón elmondta, mivel több forgalmas közlekedési útvonalon is utcai versenyeket rendeznek, már a vb előtt is részleges útzárakra lehet számítani. Ahogy az ilyen eseményeknél lenni szokott, a központi helyszínnél is lesznek lezárások, s miután a Duna-part zöldövezet, nem betonozzák le, a Nemzeti Atlétikai Központ környékén nem lesz lehetőség a parkolásra. A szervezők ezért azt kérik, hogy villamossal, busszal, kerékpárral, vagy a vb-hajóval érkezzenek a szurkolók a világbajnokságra, az új létesítmény tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető.

„Mindent megteszünk azért, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a világbajnokságból – hangsúlyozta Németh Balázs. – Több mint kétezer versenyző áll rajthoz a Nemzeti Atlétikai Központban, akikre kíváncsiak a szurkolók, eddig kilencvenkilenc országból vettek jegyet a vébére. Nagyságrendileg ötvenezer külföldi érdeklődőre számítunk, akik csak a világbajnokság miatt utaznak a magyar fővárosba. Ha jól dolgozunk, élményekkel utaznak haza, és viszik a jó hírünket a világban. Az utcai futóversenyek előkészítése is elkezdődött, a világ legszebb maratonpályáját jelöltük ki, a Hősök tere és a Kodály körönd között speciális kábelkamerával mutatjuk meg a csodálatos útvonalat, a közvetítéseket csaknem egymilliárdan láthatják világszerte.”

A világbajnokságra többek között Jamaicából, Malajziából, Új-Zélandról és Kínából is vettek már jegyet, és továbbra is jelentős az érdeklődés – a külföldi látogatók több mint 200 ezer vendégéjszakát tölthetnek el Budapesten. A versenyek mellett különböző szurkolói aktivitásokkal is készülnek a szervezők, akik nemcsak a Nemzeti Atlétikai Központban, hanem az Erzsébet téren is felépítenek egy szurkolói zónát sportos aktivitásokkal, utóbbi ráadásul vb-belépőjegy nélkül is látogatható.

LEZÁRÁSOK

Augusztus 19. és 27. között a világbajnokság több alkalommal átalakítja majd Budapest városképét, több forgalmas közlekedési útvonal is versenyhelyszínné alakul – jelentették be a szervezők. A város egyes pontjain részleges forgalomkorlátozás és hosszabb lezárások lépnek életbe. Ezek jobbára a Hősök Tere – Andrássy út – Bajcsy-Zsilinszky út – Roosevelt tér – Lánchíd – Alagút – Várkert Bazár útvonalat érintik, de a Városligeti Műjégpálya előtti útszakasz és az Állatkerti körút is érintett lesz. Az előkészítő munkálatok miatt részleges lezárásokra kell számítani a maraton útvonalán már a vb előtti időszakban is.

A szervezők javasolják, hogy mindenki, aki Budapesten közlekedik a vb idején, fokozottan kövesse a közlekedési híreket, nézze a BKK weboldalát, vagy vegyen igénybe útvonaltervező alkalmazásokat. Saját weboldalt is indítanak, amelyen folyamatosan követni lehet majd az aktuális korlátozásokat: lezarasok.atletikaivilagbajnoksag.hu


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik