Atlétikai vb: „Az én technikám hatékonyabb volt, csak korábban senki sem látott ilyet” – videó

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2023.08.16. 11:59
null
Michael Johnson 1999-ben a 4x400-as váltó tagjaként (Fotó: AFP)
„Láss csodát!” – biztat az augusztus 19-én kezdődő 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság szlogenje. Reményeink szerint a budapesti kilenc versenynap élmények sorát hozza majd az új stadion lelátóin helyet foglalók és az év legnagyobb sporteseményét a közvetítések révén világszerte figyelemmel kísérő atlétikabarátok számára is. Hogy milyenekre gondolunk? A vb rajtjáig felelevenítjük az elmúlt negyven év legnagyobb, legkülönlegesebb, legmaradandóbb világbajnoki teljesítményeit. Mostani cikkünkben az az amerikai korszakos sprinterklasszis következik, aki a futóstílus konvencióinak ellentmondva lett a világ legjobbja: Michael Johnson.

Michael Johnson nem is tudott futni? Jó nagy lódítás lenne ezt kijelenteni. De a stílusa annyira elütött a többiekétől, a megszokottól, az általánosan elfogadottól, hogy bárkifeltehette a kérdést: hogy lehet így futni? Azonban Michael Johnson testtartása – egyes hát, rövid léptek, nem magasra emelt térdek – számára nagyon is hatékony volt.

„A hatékony technikaaz hatékonytechnika – magyarázta Johnson a Financial Times cikkében. – Ha egy versenyen résztvesz nyolc ember, és ebből heten egy bizonyos módon futnak, egy másik meg máshogy, akkor az én lennék. Az emberek azt hiszik, hogy amit a többség tesz, az a helyes, de ez nem szükségszerűen igaz. Az én technikám hatékonyabb volt, csak korábban senki sem látott ilyet.”

Mentális felkészültsége is kiemelte a mezőnyből. A cikk megemlíti, hogy a legjobb sprinterek hogyan képesek kezelni a nyomást, azt, hogy az éveken át tartó edzések, a meghozott áldozatok, az elhivatottság, a fájdalmak egyetlen kis időtöredékbe sűrűsödnek.

„A legjobb atléták elfogadják, hogy az igazság pillanata jön és megy. Ha elfogadod ezt, akkor a felkészülésedlesz minden, mert ez az egyetlen, amid van. Minden egyes nap lehetőség volt számomra, hogy felkészültebb legyek abban a tizenkilenc vagy negyvenhárom másodpercben. Büszkevagyok a világcsúcsaimra, de nem azért, mert olyan sokáig érvényben maradtak, hanem mert tudom, hogy mibe került, hogy felállítsamőket.”

Szerzett négy olimpiai bajnoki címet – 1992: 4x400-as váltó, 1996: 200 m és 400 m, 200: 400 m –, nyolc világbajnoki aranyat. Ráadásul olyan világcsúcsokat állított fel, amelyeket csak olyanok tudtak megdönteni, mint Usain Bolt (a 19.32-es csúcs 12 évig élt 200 méteren) és Wayde van Niekerk.

Utóbbi a 400 métert jelenti. Michael Johnson 1999-ben a sevillai vb-n az ezen a távon felállított világrekordja idején már majdnem 32 éves volt, olyan csúcsot ért el (43.18), amely 17 évig álltaaz idő próbáját – 2016-ban a riói olimpián a dél-afrikai Wayde van Niekerk döntötte meg. Érdekesség, hogy bár sérülése miatt nem tudott részt venni az amerikai válogatón, címvédőként mégis jogot kaphatott az indulásra.

A sevillai 43.18

Ami a budapesti vb esélyeseit illeti, ezen távon az amerikai Michael Norman a címvédő. Steven Gardiner az olimpiai bajnok és a világ idei legjobbja is bahamai klasszis nevéhez fűződik 43.74-gyel. A világcsúcstartó Van Niekerk is éremesélyes, de a dél-afrikai komoly sérülésből épült fel az utóbbi években, így nagy kérdés, mire lesz képes. A zambiai Muzala Samukongára szintén figyelni kell.

A VERSENYSZÁM A BUDAPESTI VILÁGBAJNOKSÁGON
Férfi 400 MÉTER
Előfutamok:
augusztus 20. Elődöntő: augusztus 22. Döntő: augusztus 24.

A VILÁGBAJNOKSÁG TELJES IDŐRENDJE ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik