Atlétika: Az esélyesség nem teherként jelentkezett, hanem lehetőségként – Scheidler Géza

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.06.24. 21:12
null
Teljes joggal ünnepelt Lengyelországban a magyar atlétikai válogatott, amely szeretne megragadni az egyes divízióban (Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség)
A magyar válogatott megnyerte a divízió II-es atlétikai csapat Európa-bajnokságot, Scheidler Géza szakmai igazgató szerint azért is, mert az első két nap elsősége után a végső győzelem esélyét nem teherként, hanem  lehetőségként fogták fel a versenyzők.

 

A vizesárokban végezte az utolsó nap végén Scheidler Géza, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) sportszakmai igazgatója, a magyar delegáció vezetője és Knipl István csapatvezető az atlétikai csapat Európa-bajnokságon Chorzówban, ugyanis már hagyomány, hogy egy amúgy sem mindennapos Eb-győzelem után a sportolók megfürdetik a vezetőket, kicsit a vízilabda mintájára, ahol a szövetségi kapitányt a játékosok mindig belelökik-húzzák a medencébe. Márpedig a magyar válogatott 456.5 pontot szerezve nyert, és a legjobb tizenhat európai csapattal küzdhet majd.

„A realitás az volt, hogy a mezőny első harmadában végzünk, a reményünk az, hogy megszerezzük valamelyik dobogós helyezést, és ezzel feljutunk a legmagasabb osztályba, az álmunk pedig, hogy megnyerjük az Eb-t – mondta a Nemzeti Sportnak Scheidler Géza. – A győzelemhez mindennek össze kellett jönnie, mindenkinek hoznia kellett, amit tud, nem volt szabad betlizni. Az ukránokat és a szlovénokat vártuk előre, a litvánok meglepetést szereztek, érdekes lett a vége. Úgy gondoltam, az ukránok sokat faragnak majd a hátrányukból, mert erős sportolóik maradtak az utolsó napra, de fontos pontokat mentettünk meg. Ez a csapatverseny lényege, minden helyezés és minden pont számít.”

Scheidler szerint az első nap Molnár Janka 400 méteren elért 51.74 másodperces U23-as magyar csúcsa és harmadik helye volt kellemes meglepetés, az idő ráadásul nincs messze a magyar csúcstól (51.50). Kiemelte a kalapácsvető Gyurátz Réka és a távolugró Lesti Diana óriási mentését, mind a ketten rosszul kezdtek, nehéz helyzetbe hozva magukat és bizonytalanná téve a csapat vezető helyét is, de mindketten hidegvérrel megoldották a feladatukat, és amikor nagyon kellett, visszajöttek a versenybe, és hozzá tudtak tenni valami pluszt. A második nap a gátfutó Kozák Luca esélyesként hozta a kötelezőt, a kalapácsvető Varga Donát és a rúdugró Klekner Hanga pedig a várt felett teljesítettek, Bartha-Kéri Bianka vb-szintje és első két perc alatti futása 800 méteren pedig versenyzői pályafutásának óriási mérföldköve. A váltók szerepe a csapat Eb-n mindig kiemelten fontos, 4×100-as női váltónk újabb magyar csúcsával valószínűleg az olimpiai kvalifikációért is versenybe szállhat.

„Az esélyesség nem teherként jelentkezett, hanem lehetőségként, pluszmotivációként, és akaraterőt szült – folytatta Scheidler. – Nem dobáltunk el pontokat, taktikusan versenyzett mindenki, az utolsó nap tartani tudtuk azt a pozíciót, amelyet az első két nap kiharcoltunk. A célunk az, hogy felnőjünk a legjobbakhoz és benn maradjunk az egyes divízióban, ami a kettes divízió győzteseként valós cél lehet.”

A sportszakmai igazgató szerint a siker annak is köszönhető, hogy hazánkban klubszinten ebben a formában működik a csapatverseny, így ez a generáció már úgy nőtt fel, hogy tudja, milyen egymásért küzdeni és szurkolni, nagyon fegyelmezetten teszi a dolgát, Chorzówban sem történt semmi olyan, ami akár egy pillanatig is ártott volna a célnak.

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Bobory Balázs és Patai Gergely tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik