A belga amazon – Nafissatou Thiam, a hétpróbázás bajnoka Budapesten is aranyra tör

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.05.16. 14:52
null
Nafissatou Thiam kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnokként érkezik majd Budapestre, ahol mi más is lehet a célja, mint az újabb aranyérem (Fotók: AFP)
Az elmúlt hat évben legyőzhetetlennek számított a belga többpróbázó Nafissatou Thiam, egyedül a dohai világbajnokságon tudták megelőzni, de ahhoz egy könyöksérülésnek és érdekes módon a szubszaharai afrikai városoknak is közük volt. Szinte mindent megnyert, amit ebben a versenyszámban lehet, az augusztusi budapesti világbajnokságon is favoritnak számít, de ha találkozunk vele egy fővárosi étteremben, ne menjünk oda hozzá közös fotót kérni.
NÉVJEGY:
NAFISSATOU THIAM
Született: 1994. augusztus 19., Brüsszel
Állampolgársága: belga
Magassága/testsúlya: 184 cm/69 kg
Sportága: atlétika
Versenyszámai: hétpróba, ötpróba
Egyéni legjobbjai: hétpróba: 7013 pont (2017), ötpróba: 5055 pont (2023, világcsúcs)
Kiemelkedő eredményei: 2x olimpiai bajnok (2016, 2021), 2x világbajnok (2017, 2022), világbajnoki 2. (2019), 2x Európa-bajnok (2018, 2022), Európa-bajnoki 3. (2014), 3x fedett pályás Európa-bajnok (2017, 2021, 2023), fedett pályás Európa-bajnoki 2. (2015), junior Európa-bajnok (2013), U23-as Európa-bajnoki 2. (2015), 3x az év belga női sportolója (2014, 2016, 2017), az év legjobb női atlétája (2017)

Nemcsak az derült ki korán, hogy a belga édesanya és szenegáli édesapa remek test­alkatú, hétéves kora óta atletizáló kislányából, Nafiból sportoló lesz, de az is, hogy a többpróbát választja. Ő ugyanis nem specializálódott kifejezetten egy versenyszámra, amikor eljött volna az ideje, hanem úgy döntött, valamennyit űzni akarja – annak ellenére, hogy magasugrásban például ma is olyan teljesítményre képes, amivel akár (arany)érmet is szerezhetne a világversenyeken.

Nafissatou Thiam példaképe a svéd olimpiai, világ- és Európa-bajnok Carolina Klüft volt, elkötelezettsége pedig abban is megnyilvánult, hogy már tizennégy éves korában naponta megtette a Namur–Liege egyórás vonatutat oda-vissza csak azért, hogy edzhessen. Senki sem lepődött meg azon, amikor alig tizenöt évesen már korosztályos országos bajnok lett hazájában. Fiatalon robbant be a nemzetközi mezőnybe is, 2011-ben negyedik lett az ifjúsági világbajnokságon, két évvel később, 2013 februárjában pedig 4558 ponttal megdöntötte az ötpróba juniorvilágcsúcsát Gentben úgy, hogy éppen nagy példaképe, Klüft 2002-es rekordját múlta felül 23 ponttal, ráadásul az ötödik versenyéből negyedszer ért el új egyéni csúcsot.

100 MÉTER GÁT 13.21 másodperc (egyéni csúcsa)
100 MÉTER GÁT 13.21 másodperc (egyéni csúcsa)

A LEGFIATALABB OLIMPIAI BAJNOK

Más kérdés, hogy hivatalosan nem jegyezték be az eredményt, mert Thiam nem azonnal a verseny után, hanem csak egy nappal később ment el a doppingvizsgálatra, így kicsúszott a határidőből, ami óriási blama volt a belga szövetségtől. Akkor már nagy reményeket fűztek hozzá, mert ő lett Belgium első női sportolója, aki világcsúcsot állított fel, így szinte már természetesnek tűnt, amikor az olaszországi Rietiben 6298 pontos felnőtt országos csúccsal szerzett aranyérmet hétpróbában a junior atlétikai Eb-n.

Bár már az előző évben is indult felnőtt­világversenyeken, a 2014-es zürichi Európa-bajnokságon jelezte először, hogy köszöni, nem volt gondja a váltással az utánpótlás­évek után. Rögtön bronzéremmel nyitott, és innentől kezdve nem volt megállás. A következő évben ezüstérmes lett a prágai fedett pályás Eb-n, majd csak magasugrás­ban indult az U23-as kontinensviadalon, Tallinnban, ahol egyébként Krizsán Xénia szerezte meg a hétpróba aranyérmét.

MAGASUGRÁS 202 centiméter
MAGASUGRÁS 202 centiméter


Thiam az olimpián aztán hirtelen berobbant a köztudatba, noha ő sem várt magától érmet. Már huszonegy évesen a világ első számú hétpróbázójává vált azzal, hogy Rióban a szám valaha volt legfiatalabb olimpiai bajnoka lett 6810 pontos újabb egyéni csúccsal, a világ az évi legjobb eredményével. A hét versenyszámból ötben ugyancsak önmaga legjobbját érte el, ráadásul legyőzte a címvédő brit Jessica Ennis-Hillt is, aki az olimpia után vissza is vonult, Thiam pedig nemzeti hős lett, és vihette hazája zászlaját a záróünnepségen.

Lendülete megmaradt, a sportoló már a következő években legyőzhetetlennek számított, sőt, annak számít ma is. Megnyerte a belgrádi fedett pályás Eb-t, majd a patinás götzisi hétpróbaversenyt, utóbbit 7013 ponttal, ami nemcsak a mai napig az egyéni legjobbja, de bekerült abba az elittársaságba – Klüft, az orosz Larisza Turcsinszkaja és az amerikai Jackie Joyner-Kersee mellé –, amelynek tagjai át tudták törni a bűvös hétezer pontos álomhatárt. Közben nemcsak hétpróbában döntötte meg a belga csúcsot, hanem gerelyhajításban is, 59.32 métert elérve. Hazájában ezért az év sportolónőjének választották, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) pedig az év női atlétájának, emellett a UNICEF jószolgálati nagykövete lett.

GYŐZELME A 2022-ES MÜNCHENI EURÓPA-BAJNOKSÁGON


ZAVARBAN VAN, HA SZELFIZNEK VELE


Abban az esztendőben első belga atlétaként világbajnoki aranyérmet szerzett Londonban, majd 2018-ban a berlini Európa-bajnokságon is, amivel Klüft és Ennis-Hill után a harmadik hétpróbázó lett a világon, aki nyert olimpiát, világ- és Európa-bajnokságot is. Első lett a másik híres többpróbaversenyen, a francia­országi, talence-i Décastaron is, vagyis gyakorlatilag már mindent megnyert, amit a versenyszámában meg lehet, egyedül a fedett pályás világbajnoki cím hiányzik a gyűjteményéből. Igaz, még nem is indult egyen sem, illetve egyszer egyéni számban, a 2014-es sopoti vb-n jutott döntőbe magasugrásban. Sikerei ellenére szerény maradt, egyáltalán nem kedveli a rivaldafényt.

„Amikor bevásárolni megyek vagy beülök egy étterembe, és fotózkodni akarnak velem, az szerintem nem menő, sőt, nekem kissé kényelmetlen, mert úgy érzem, az emberek állandóan rám figyelnek – mondta egy interjúban Thiam. – Nem hiszem, hogy ezt valaha is meg tudom szokni, annak ellenére sem, hogy a legtöbb ember tényleg nagyon kedves. Továbbra is normális életem van, nem akarok bujkálni, és nem is szeretném, ha ez megváltozna. Elég nekem, ha csak egy kicsit vagyok híres.”

SÚLYLÖKÉS 15.41 méter
SÚLYLÖKÉS 15.41 méter


„Legyőzhetetlensége” csak egyszer szenvedett csorbát, a 2019-es dohai világbajnokságon a brit Katarina Johnson-Thompson bizonyult jobbnak nála, igaz, úgy, hogy gerelyhajításban a második kísérleténél könyöksérülést szenvedett, a harmadikra már nem is tudott kiállni. A felkészülése sem volt ideális, meg kellett osztania a figyelmét a sport és a diplomaszerzés között, az edzések mellett a liege-i egyetem földrajzszakát is buzgón látogatta, szakdolgozatát a szubszaharai afrikai városok terjeszkedéséről írta.

De ahogy befejezte a tanulmányait, minden visszazökkent a megszokott kerékvágásba, megnyerte a toruni fedett pályás Eb-t, majd a tokiói olimpián megvédte címét, s tavaly sem bírt vele senki a müncheni Eb-n és a eugene-i világbajnokságon sem. Mindegyiken abszolút esélyesnek számított, és egyiken sem volt ellenfele – csak saját maga.

200 MÉTER 24.37 másodperc
200 MÉTER 24.37 másodperc


KLÜFT ÉS JOYNER-KERSEE NYOMÁBAN

Az idei isztambuli fedett pályás Európa-bajnokságon aztán még magát is sikerült legyőznie, 5055 pontos eredménnyel megdöntötte az ötpróba világrekordját, az ukrán Natalija Dobrinszka 2012-es, 5013 pontos csúcsát adta át a múltnak. Thiam negyedik lett az utolsó versenyszámban, 800 méteres síkfutásban, ami csak azért érdekes, mert öt évvel ezelőtt még messze a leggyengébb száma volt, a 2017-es londoni vb óta nyolc (!) másodpercet javított a távon.

Mivel még csak 28 éves, a következő években várhatóan továbbra sem lesz ellenfele a világversenyeken, így az augusztusi, budapesti világbajnokságon is a legnagyobb favoritnak számít. Ennyi érem után az újabb győzelmeken kívül két célja biztosan lehet még, az egyik, hogy aranyérmet szerezzen végre egy fedett pályás világbajnokságon is, másrészt szeretné megdönteni Carolina Klüft 2007-es Európa-rekordját hétpróbában, amitől csak 19 pont választja el. Ugyanakkor azt mondja, Jackie Joyner-Kersee 1988-ban, az olimpián elért 7291 pontos világcsúcsa elérhetetlen még neki is.

Azért ha valakinek van esélye megdönteni, akkor az ő...

TÁVOLUGRÁS 686 centiméter
TÁVOLUGRÁS 686 centiméter
GERELYHAJÍTÁS 59.32 méter
GERELYHAJÍTÁS 59.32 méter
800 MÉTER 2:13.00 perc
800 MÉTER 2:13.00 perc


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. május 13-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik