Elhunyt Németh Pál, a magyar atlétika egyik legnagyobb alakja, a „Dobópápa”

Vágólapra másolva!
2009.01.09. 17:57
Címkék
Péntek délután elhunyt Németh Pál mesteredző, a magyar atlétikai élet egyik legnagyobb egyénisége, az olimpiai ezüstérmes Pars Krisztián, és további olimpiai helyezett, valamint világbajnoki érmes versenyzők nevelőedzője. A nagyszerű szakember júniusban lett volna 72 éves. Németh Pált a Magyar Atlétikai Szövetség a saját halottjának tekinti.
Németh Pál (jobbról a második) utoljára a pekingi olimpián figyelhette tanítványait
Németh Pál (jobbról a második) utoljára a pekingi olimpián figyelhette tanítványait
Németh Pál (jobbról a második) utoljára a pekingi olimpián figyelhette tanítványait
Németh Pál (jobbról a második) utoljára a pekingi olimpián figyelhette tanítványait

Az 1937-ben Szentkirályon született Németh Pál játékosként kosárlabdázóként vált először ismertté, 1951-ben kezdte el szeretett sportágát, majd 1956 után Angliában, Manchesterben pattogtatta a labdát. 1958-ban tért haza, majd a hatvanas évek közepén átnyergelt a röplabdára, illetve a kalapácsvetésre, amelynek köszönhetően később, igaz már edzőként, világhírnévre tett szert.

1975-ben fejezte be aktív sportpályafutását, és két évvel később kezdte az edzősködést Szombathelyen, a Haladás VSE, majd később a Dobó SE (jogelődje a SZAC '93) színeiben, kalapácsvetőket és diszkoszvetőket egyaránt edzett.

Edzősége alatt több Európa- és világbajnok dobót is trenírozott, legismertebb tanítványai között találjuk fiát, Németh Zsoltot, Horváth Attilát és Gécsek Tibort, majd az utóbbi időben az olimpiai ezüstig jutó Pars Krisztiánt.

Tanítványai az országban egyedülinek mondható műhelymunka eredményeként sorra nyerték a bajnokságokat, döntötték meg a korosztályos és felnőtt csúcsokat, valamint szereztek érmet, értékes helyezéseket világversenyeken.

A „dobópápaként” becézett, híresen jó pedagógus edző 1985-ben kapta meg a mesteredzői címet. 1998-ban az év edzőjévé választották Magyarországon. 1993-ban Kemény Ferenc-díjat kapott.

A MASZ REAKCIÓJA

„Nagy veszteség érte a magyar sportot, a magyar atlétikát. Mindenki megdöbbent, amikor meghallottuk a szomorú hírt. Igazi edző volt, akit mindenki szeretett” – mondta az MTI-nek Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára.


AZ ELMÚLT TÍZ ÉV LEGNAGYOBB EREDMÉNYEI

EURÓPA-BAJNOKSÁG, 1998, BUDAPEST
Gécsek Tibor (kalapácsvetés) aranyérem
Divós Katalin (kalapácsvetés) 5. hely
Annus Adrián (kalapácsvetés) 8. hely
Fazekas Róbert (diszkoszvetés) 4. hely
VILÁGBAJNOKSÁG, 1999, SEVILLA
Németh Zsolt (kalapácsvetés) ezüstérem
Gécsek Tibor 4. hely
Divós Katalin 5. hely
SYDNEY-I OLIMPIA, 2000
Gécsek Tibor 7. hely
VILÁGBAJNOKSÁG, 2001, EDMONTON
Gécsek Tibor 8. hely
EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2002, MÜNCHEN
Gécsek Tibor 6. hely
ATHÉNI OLIMPIA, 2004
Pars Krisztián (kalapácsvetés) 5. hely
VILÁGBAJNOKSÁG, 2005, HELSINKI
Pars Krisztián 7. hely
EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2006, GÖTEBORG
Pars Krisztián 6. hely
VILÁGBAJNOKSÁG, 2007, OSZAKA
Pars Krisztián 5. hely
PEKINGI OLIMPIA, 2008
Pars Krisztián ezüstérmes

  • A felsorolt eredményeken kívül az utánpótlásban Pars Krisztián 1999-ben serdülő világbajnok, 2001-ben junior Európa-bajnok, 2003-ban utánpótlás Európa-bajnok, Kéri Andrea 2001-ben ifjúsági világbajnok, Németh Kristóf 2006-ban junior Európa-bajnok lett.
  • Volt olyan év (2001), hogy a Németh Pál vezette Dobó SE a különféle korosztályokban összesen 15 országos bajnoki címet, 18 második és 14 harmadik helyezést ért el.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik