Hosszabbításban nyerte meg a Liverpool az angol Ligakupát

Vágólapra másolva!
2024.02.25. 18:42
AFPA Liverpool nyerte meg a Ligakupát a Wembley Stadionban (Fotó: AFP)
Az angol Ligakupa idei döntőjébe a Chelsea és a Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Liverpool jutott be. Rengeteg helyzetet, kiváló kapusteljesítményeket, hosszabbítást hozott a találkozó, de tizenegyesek már nem jöttek, mert jött Virgil van Dijk, aki megnyerte a meccset a Liverpoolnak. Ezzel a Liverpool tizedik alkalommal nyerte meg a Ligakupát.

 

ANGOL LIGAKUPA, DÖNTŐ
Chelsea–Liverpool 0–1 (0–0, 0–0, 0–0) – hosszabbítás után
London, Wembley Stadion. Vezette: Kavanagh
CHELSEA: Petrovics – Gusto, Disasi, Colwill, Chilwell (Chalobah, 113.) – Caicedo, E. Fernández – Palmer, Gallagher (Madueke, 97.), Sterling (Nkunku, 67.) – Jackson (Mudrik, 89.). Vezetőedző: Mauricio Pochettino
LIVERPOOL: Kelleher – Bradley (Clark, 72.), Konaté (Quansah, 105.), Van Dijk, Robertson (Cimikasz, 87.) – Mac Allister (McConnell, 87.), Endo, Gravenberch (Gomez, 28.) – Elliott, Gakpo (Danns, 87.), L. Díaz. Vezetőedző: Jürgen Klopp
Gólszerző: Van Dijk (118.)

Amit sejteni lehetett, egy órával az angol Ligakupa-döntő előtt hivatalossá vált: Szoboszlai Dominik nem épült fel sérüléséből, Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere a keretbe sem nevezte a Chelsea elleni összecsapásra. Társai azonban még tehettek azért, hogy megnyerje első angliai trófeáját – bár meglehetősen tartalékosan volt kénytelen pályára lépni a bajnoki listavezető a sok sérült miatt, a kapus Alisson Becker, valamint Mohamed Szalah, Diogo Jota és Darwin Núnez sem lehetett ott a kezdőcsapatban.

Jobban is játszott az első félidőben a Chelsea, amely csak szenved a bajnokságban (a 11. helyen áll), így a Ligakupa megnyerésével menthette volna csak meg valamelyest az idényét. A 20. percben óriási helyzetet hagytak ki a „kékek”, egy akcióból két gólt is szerezhettek volna, ám előbb Cole Palmer négy méterről ballal Caoimhin Kelleher kapusba lőtt, a kipattanó labdát pedig Nicolas Jackson vághatta volna be, de a lövésénél belevetődtek a labda útjába.

Az egyébként is sérülésektől sújtott Liverpoolt kisvártatva újabb csapás érte, Ryan Gravenberchet le kellett cserélni, Joseph Gomez váltotta.

De hiába volt enyhe mezőnyfölényben a Chelsea, csupán lesgólra futotta az erejéből a korábbi liverpooli, Raheem Sterling révén. A legközelebb ráadásul a Liverpool járt a gólhoz az első negyvenöt percben, négy perccel a szünet előtt ugyanis Cody Gakpo a bal kapufára fejelte a labdát.

A második félidőt már a Liverpool kezdte jobban. Előbb az 58. percben Harvey Elliott akrobatikus lövésénél kellett vetődve védenie Djordje Petrovicsnak, majd két perccel később úgy tűnt, Virgil van Dijk tizenegy méteres fejessel vezetést szerez a „vörösöknek” – ám a VAR-vizsgálat után érvénytelenítették a gólt mezhúzás miatt. A 76. percben pedig a londoniak találhattak volna be, Cole Palmer középre adása után Conor Gallagher perdítette gyönyörű mozdulattal a labdát – a jobb kapufára.

Mindkét csapatnak akadtak még helyzetei, de gól nem született, következhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás, amelyben szintén veszélyben forgott mindkét kapu, lüktető volt a játék. A hosszabbítás 25. percében Harvey Elliott a bal kapufára fejelt, utána pedig három játékos gyömöszölte egymást a gólvonalon – de még így sem lett gól. És amikor már mindenki a tizenegyesekre készülődött lélekben, Virgil van Dijk eldöntötte a kupadöntőt: Konsztantinosz Cimikasz ívelt be szögletet balról, a holland védő pedig hat méterről a hosszú, jobb alsó sarokba fejelt.

Szoboszlai Dominik így újabb trófeával gazdagította gyűjteményét: négy osztrák bajnoki címe, három Osztrák Kupa-győzelme és két Német Kupa-diadala mellett immár angol Ligakupa-győztesnek is vallhatja magát, még ha a döntőben nem is léphetett pályára. 0–1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik