Chelsea: őrült pénzkidobás, érthetetlen lépések?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.08.14. 16:33
null
Az AFP keresője őt dobta ki a Chelsea keresőszóra. Kitalálják, ki van a képen? (Fotó: AFP)
A mostani lehet korunk legforróbb nyara, és igaz ez a labdarúgásra is, ahol a topligák topcsapatai úgy szórják a pénzt, mint... Na, annyira azért nem, de legalább úgy, mintha nem is holnap, de holnapután és azután sem lenne. A Chelsea szurkolói és ellenfelei pláne egyik ámulatból a másikba esnek a londoni klub tevékenységét látva.

 

NEM KORPORÉSÖN

Amióta átvette a klubot az amerikai Todd Boehly vezette cégcsoport, „nagy idők” köszöntöttek a CHELSEA-re. Tavaly májusban szerezte meg az egyesületet a Boehly-féle BlueCo (holding company, a társak Hansjörg Wyss és Mark Walter), és azonnal belecsapott a transzferőrületbe: mindenféle rekordokat megdöntve 611.5 millió euróért vásároltak játékosokat (ehhez tegyünk nyugodtan hozzá minimum 150 millió eurónyi aláírási és ügynöki, ügyvédi díjat, lásd napjaink sztárigazolásait, amelyek során rendre kiderült, nem is rendes futballapuka az, akinek kiszúrják a szemét rongyos 15 millió eurókkal, és a testvéreknek is jár legalább ötmillió euró – nyilván, mert kérnek, és nyilván, mert van, aki adjon nekik).

A bevételi oldalt 68 millió euró sem jelentette, Timo Werner, Jorginho, Billy Gilmour, Romelu Lukaku, Michy Batshuayi, Malang Sarr, Kenedy, Callum Hudson-Odoi, Abdul Rahman Baba, Ethan Ampadu és Ross Barkley távozott végleg vagy kölcsönbe, de a megszerzésükhöz képest potom áron.

A két középső védőt, Andreas Christensent és Antonio Rüdigert ingyen vitte el az FC Barcelona és a Real Madrid, de Marcos Alonsóért sem kaptak pénzt a katalánoktól, míg az anno 37.9 millió euróért (plusz egyebek) megvett Danny Drinkwater szerződését nem hosszabbították meg. Nem csoda: a középpályás 2017 óta jó 20 millió euró bért zsebelt be a londoniaktól (négyszer kölcsönadták, és nem mindig ők állták az évi 6 milliós bruttóját), mindezek fejében 23 mérkőzésen játszott a Chelsea-ben, szűk 1200 perc erejéig.

ÚJ SZELEK

Az új vezetőség alatt (a volt brightonos Paul Winstanley és a volt monacói Laurence Stewart a két sportigazgató, a Southamptontól érkező Joe Shields felel a megfigyelőkért, a menedzsment tanácsadója az idős amerikai, Bruce Buck, aki 2003 és 2022 között a klub vezérigazgatójaként nagy idők nagy tanúja) Kai Havertzért, Mason Mountért, Mateo Kovacicért, Kalidou Koulibalyért, Christian Pulisicért, Edouard Mendyért, Ruben Loftus-Cheekért és Ethan Ampaduért is „rendes” pénzt kaptak, összesen 254 millió eurót, N'Golo Kantét és César Azpilicuetát érdemeik elismeréseként elengedték – de az Abdul Rahman Baba, Pierre-Emerick Aubameyang, Tiemoué Bakayoko trión százmillió eurónál is többet buktak…

Aubameyang egy évéért 12 millió eurót fizettek, legalább feleennyi aláírási pénzzel és tízmilliós éves fizetéssel, most ingyen elengedték, és 1000 percet sem játszott; Baba Rahmant 26 millióért vették, nyolc (8) év alatt 23 mérkőzést játszott, hét kölcsönadással – a nagy reményekkel érkező őserő Bakayoko 40 millióért jött, érte 13 milliót fizettek a rendszeresen sorakozó kölcsönkérők, nem csoda, hogy a Chelsea-ben csak 43 meccsre maradt ideje.

Hat év alatt.

KÉT KEZDŐ TÁVOZOTT KÉT ÉV ALATT

Ha játszogatnánk a nevekkel, akkor tavaly a BlueCo eladott vagy elengedett egy SloninaSarr/Clarke-Salter, Rüdiger/Miazga, Christensen/Ampadu – Callum Hudson-Odoi, Jorginho/Andrey Santos/Drinkwater, Barkley, Gilmour, Kenedy/Charly Musonda/ Emerson Palmieri/Marcos Alonso/Rahman Baba – Werner, Romelu Lukaku/Batshuayi keretet; idén pedig lemondott egy E. Mendy – Azpilicueta, Koulibaly, Ampadu, Rahman Baba – Kovacic, Kanté/Bakayoko – Mount, Havertz/Loftus-Cheek, Pulisic/Angelo – Pierre-Emerick Aubameyang/David Datro Fofana csapatról. De nyilván másként is el lehet játszogatni a nevekkel, egy biztos: idén sem jártak nagyon jól, de messze nem buktak annyit, mint korábban.

KELL A BEVÉTEL, MÉG A CHELSEA-NEK IS…

Az biztosnak tűnik, hogy a 80 millióért megvett kapus, Kepamellett a 113 millióért átigazolt Romelu Lukaku távozik, és az örök ígéretnek, a még mindig csak 22 esztendős Callum Hudson-Odoinak is számos a kérője – csak éppen a gigászi londoni fizetésekkel kevesen tudnak konkurálni.

„Tegnap nagyon közel voltunk ahhoz, hogy leigazoljunk egy kapust, ma akartuk bemutatni Kepát, de ő a Real Madridot választotta. Spanyol, így aztán a Real Madrid tenyerébe csapott” – mondta vasárnap a Bayern München egyik vezetője, Jan-Christian Dreesen.

Kerek-perec.

A 18 éves, tehetséges balhátvédnek, Lewis Hallnak a Crystal Palace, a hétszeres válogatott középpályásnak, Conor Gallaghernek a West Ham United és a Tottenham, a harmincéves Hakim Zijesnek a Napoli és az al-Naszr kínál menekülést a konkurencia elől.

A SkySports egyik cikke szerint a West Ham United 46.5 millió eurót kínált Gallagherért, de annyiért nem adják el őt.

A 19 éves szűrő, Andrey Santos szóba jött a Barcánál a nyáron, Marc Cucurellát a Marca szerint maguk az angolok ajánlották fel az Atlético Madridnak (a 65 millióért vett spanyollal állítólag nagyon elégedetlenek), a szupertehetség középső védő, Levi Colwill körül a Brighton legyeskedik (de el biztosan nem adják a húszéves játékost, aki éppen a Brightonnál bizonyította, hogy megérdemelte a lehetőséget és a bizalmat).

Colwill hatalmas tehetség, de távol áll a kezdőségtől, a Liverpool, a Manchester City és a Tottenham is tett lépéseket a megszerzéséért július közepén, írják angol lapok, többek között a liverpooli Echo. Augusztus elején a Chelsea új, hatéves szerződést kötött vele, biztos, ami biztos – a tavaly 80.4 millióért vett Wesley Fofana hosszabb időre kidőlt, de nem egészséges Benoit Badiashile sem, az örökifjú Thiago Silva pedig három hét múlva 39 éves…

Lukaku és Zijes mellett Trevoh Chalobahnak is van olasz kérője, mégpedig az Inter (az olasz sajtó szerint először 50 milliót kértek érte, ma már csak 25 milliót), Andrey Santost a Torino kérte kölcsön, Callum Hudson-Odoi körül a Fulham, az al-Hilal és a Nottingham mellett a Lazio is legyeskedik.

A kiváló holland balhátvédet, Ian Maatsent csak az Ajax, a Burnley, a West Ham és a Nottingham igazolná át; a 21 éves albán csatár, Armando Broja szinte a teljes előző idényt kihagyta sérülés miatt, talán a West Hamben lendülhet ismét formába – írja a The Guardian.

KI FIZETI A RÉVÉSZT?

Nagy kérdés, ki állja Lukaku évi 20 millió eurós bruttó bérét: az Interrel végleg szakított, volt milánói játékostársai hívását sem fogadja, a Juventusnál nem tudják megfizetni, de az érte és Zijesért is érdeklődő török élcsapatok sem – nem nehéz kitalálni, a Chelsea szaúdi megmentőkre vár… Az al-Hilal az egyetlen komoly kérő most, írja a La Gazzetta dello Sport, amely az évi 20 milliós fizetési ajánlatot már 50 millióra emelte a sokadik elutasítás után, és ekkora aláírási pénzt is garantál. Az Internek nem adták el 40 millióért, az al-Hilal első ajánlata 50 millióról szólt. Lukaku maradna Európában, de itt nemhogy negyedmilliárd eurót nem fordítana a következő három évére egy klub, ennek a harmadát sem.

MÉG, MÉG, MÉG…

Ha már kereteztünk az előbb, Boehlyék vettek tavaly rekordösszegért egy Slonina – Wesley Fofana, Koulibaly, Badiashile, Cucurella, Malo Gusto – Enzo Fernández, Carney Chukwuemeka, Andrey Santos, Denis Zakaria – Mihajlo Mudrik, Raheem Sterling, Noni Madueke, Fofana, Aubameyang, Joao Félix keretet (több játékost azonban kölcsönadtak, a 9.09 millióért vett, most 19 éves, egyszeres válogatott amerikai kapust, Gabriel Sloninát például kétszer is).

Az elefántcsontparti ék, a húszéves David Datro Fofana az Union Berlinben, a már ezen a nyáron 15 millióért vett 18 éves brazil szélső, Ángelo a fiókcsapatnál, a Racing Strasbourgnál erősödik.

Lukaku, Hudson-Odoi, Andrey Santos, Ampadu, Bakayoko és Sarr mellett kölcsönből tért vissza a télen az Olympique Lyontól 30+5 millióért vett jobbhátvéd, Malo Gusto (őt eleve úgy igazolták le január végén, hogy egy fél évig még marad az OL-ben) – a vetélytársa a csapatkapitány Reece James lesz.

A csodálatosan kezdő, de aztán visszaeső Édouard Mendyt eladták, jó pénzért, de kissé meglepő módon annak fényében, hogy Kepát is árulták – utóda a kétszeres spanyol válogatott, igen kapós Robert Sánchez lesz, akiért 23 milliót kapott a Brighton, és még 6 millióban reménykedhet. Annak idején az angol megfigyelők a Levante ifijéből szúrták ki őt, tíz éve ennek. Tavasszal egy ideig nem ment neki, aztán parádésan védett, például a Chelsea legyőzésekor. A spanyol mellett van angol állampolgársága is.

Cseréje most a 31 éves Marcus Bettinelli, korábban a portói Diogo Costáról írtak a lapok, mint aki a Chelsea új kapusa lehet, most a meglepetéskiszemelt a veterán Kasper Schmeichel (Nice), a kézenfekvő jelölt Emiliano Martínez (Aston Villa). A leedsi Illan Mesliert a Reallal hozták szóba a múlt héten – most szabad az út hozzá.

Érdekes, hogy Kepa elengedése után órákon belül szárnyra kapott a hír Portugáliából, hogy Costáért 75 milliót kérnek, de az eladó kegyesen hozzájárulna, hogy három év alatt lehessen törleszteni.

 

Vettek Sánchez „elé” egy újabb francia védőt a Monacótól, Axel Disasiért gavallérosan 45 milliót fizettek, az árat a két United, a Manchester és a Newcastle, illetve az Arsenal érdeklődése verte fel. Disasi eddig évi 720 ezer eurót keresett bruttóban, ez a kedvező monacói adótörvények szerint sem sok nettóban ezen a szinten, most nyilván közelít az ötmilliós chelsea-s átlaghoz.

És emlékezzünk csak vissza, honnan jött a két új sportigazgató!

Nyilván a jövő és benne lévő óriási potenciál miatt vették meg a 19 éves szűrőt, Lesley Ugochukwut a Rennes-től 27 millióért. A játékos 2030-ig írt alá, egyéves hosszabbítási opcióval, mert biztos, ami biztos. A középpályás a klub második legdrágább U19 éves játékosa lett Gusto után, megelőzve John Obi Mikelt.

A bal szélen és középen is bevethető Christopher Nkunkuról még tavaly megegyeztek a Lipcsével, az erre a nyárra érvényes kivásárlási árat túllicitálva 60 milliót fizettek a Bundesliga egyik legjobbjáért, és még 15 millióban reménykedhet az eladó (ezzel majdnem meglesz az az összeg, amelyet ő fizetett érte a PSG-nek). Nkunku ezentúl majdnem havi egymillió eurót keres bruttóban, nettóban ez picivel több a felénél, és mivel az ügynöke Pini Zahavi, ehhez adjunk hozzá még 10 milliós aláírási pénzt és 15 milliós ügynöki költséget, alsó hangon. Az egyetlen probléma, hogy a támadó csak az év végére térhet vissza a pályákra a sérült térde miatt.

 

Nagyobb teher hárul így a 22 éves szenegáli középcsatárra, a szintén jóval a mostani értékén felül megvásárolt Nicolas Jacksonra, akiért a Villarreal 37 millió eurót kapott – Jacksont a spanyolok 2019-ben igazolták le Szenegáliából, tavaly nyáron kötöttek vele profi szerződést, a La Ligában ezt 26 mérkőzésen 16 kanadai ponttal hálálta meg, 1600 perc alatt.

Akár Nkunku, ékként és balszélsőként is bevethető, sőt a jobb oldalon is játszott már, és jóval magasabb az új csapattársánál, ami Angliában sem hátrány. Nyolc évre írt alá, és fura módon az ő vételára is magasabb a kivásárlási árnál: az oka ennek az volt, hogy az angolok több év alatt fizetik ki ezt az összeget. Igaz ez a Lipcsével kötött üzletre is.

Januárban már csak egy orvosi vizsgálat választotta el őt az AFC Bournemouthtól, akkor húszmilliót kértek érte. Az „új Neymar” a La Liga utolsó 8 fordulójában 11 kanadai pontot szerzett, jelezve, készen áll a PL-re minden tekintetben. A másik kérője érdekes módon az RB Leipzig volt.

ÉS AZ IGAZI?

Sokszor „kapirgált” az igazi Neymar körül a Chelsea, most hajlana a váltásra a francia sajtó szerint a brazil, aki azonban már 31 és fél éves, nem illik a londoniak új igazolási stratégiájába. Annál inkább a 21 éves ecuadori középső középpályás, Moisés Caicedo, akiért megőrülnek az angol klubok, de ő a Chelsea mellett döntött. A vételár 116 millió euró, 17.5 millió a bónusz.

A Brighton menedzsere, Roberto De Zerbi ez a kis klubok sorsa. A Chelsea-é meg az a The Times szerint, hogy megvegye a Caicedóhoz hasonlóan nagyon felkapott, még csak 19 éves középső középpályást, Roméo Laviát, mégpedig 58 millió eurós, de már bónuszokkal együtt értendő összegért.

A The Athletic szerint ebben a harcban is a Liverpool anyagi lehetőségeit kellett felülmúlni, Kloppék 53 milliós licitje az ebben a transzfer nevű sportágban keveset érő 2. helyre volt elég. Lavia minden idők legdrágább U19-es középpályása lesz, Caicedo meg az U21-es kategóriában ugrott az élre, Jude Bellingham elé – és emlékezzünk vissza, honnan is jöttek a Chelsea új vezetői…

Már az orvosi vizsgálatokon is átesett, a vételára nem kérdéses, mert a kiesés miatt 23.2 millióért elvihető a Leeds Unitedtől Tyler Adams, de a korábbi lipcseit csak a fenti két játékos „tartalékjának” szánják a jelek szerint. Felmerült még erre a posztra a párizsi, a többieknél sokkal olcsóbban mozdítható Leandro Paredes és a strasbourgi, francia U19-es válogatott Habib Diarra neve is, utóbbi ugyebár „családon belül” elhozható.

Tavaly 15 millió euróért vették az Intertől az olasz Cesare Casadeit, de nem kap lehetőséget most (sem), kölcsönben a Torinóban vagy a Leicester Cityben folytathatja a húszéves középső középpályás.

Hogy ne kelljen évente új középpályást venni 130 millió euróért, előre gondolkodik a klub, ötmillió euróért leigazolta a 16 éves ecuadori karmestert, Kendry Páezt, ám bölcsen otthagyja még két évig az Independiente del Vallénél – igen, ahol felfedezték Moisés Caicedót is. Ennek a klubnak a neveltje a leverkuseni Piero Hincapié (játékjoga 35 millió eurót ér) és a ferencvárosi Cristian Ramírez is.

KÉSZ RÁFIZETÉS!

Mivel Lukakuban az új menedzser sem bízik, szeretnék elcserélni őt a Juventusszal Dusan Vlahovicsra – erről beszámoltunk már, a kérdés csak az volt, 30 vagy 40 milliót fizessenek-e rá az angolok. Akik Lukaku megvételére máris alaposan ráfizettek… Csak 20 éves a Montpellier éke, Elye Wahi, a Leipzig, az Atlético Madrid és több más topcsapat érdeklődik érte (az előző idényben 33 bajnokin lőtt 19 gólt, és adott 6 gólpassz), meglehet, megveszi a Chelsea-nek… a Strasbourg. Vagy éppen fordítva: a Chelsea leigazolja őt, hogy kölcsönadja a francia „leányvállalatának”. Az első companys ajánlat 28 millió euró volt, de nem nyert – írja az Evening Standard.

A Lyon karmestere-szélsője, Rayan Cherki a 19 éves és a csak 50 millióért elvihető üstökösök számát gyarapítja, Thiago Silva beszélt a római Paulo Dybalával, megkérdezte, mi az igazság abban, hogy Londonba tart, de nem kapott választ. „Nem mondott semmit, ezzel mindent elmondott” – szokta mondani barátom, Imre, így van ezzel Dybala is, akinek sok lehetősége nem lesz már egy anyagi értelemben véve is topcsapatba igazoláshoz.

A „farkasok” között egyre jobban táncoló argentin az új menedzser, Mauricio Pochettino személyes kérése a vezetőségtől –írja a Corriere dello Sport.

Ha már Serie A, akkor Victor Osimhen, és ha már Párizs, akkor Kylian Mbappé… helyett Marco Verratti, akinek egész nyáron új csapatot kerestek az ügynökei. A SkySports szerint az MU és a Chelsea is tárgyal a Lille támadójával, Jonathan Daviddel.

A Santos 20 milliót kér a 18 éves támadójáért, Deivid Washingtonért, és a jelek szerint kap is, 15+5-ös felosztásban. Ki nem találnák: azonnal kölcsönadják őt a Strasbourghoz.


Az Ajax támadó középpályása, Mohammed Kudus szintén hajlik a váltásra, vele megegyeztek az elmúlt héten, a klubja rekordösszeget remél érte. Az Ajax szeretne vele szerződést hosszabbítani, a játékos ezt elutasította. A hollandok beszámítanák az árába Zijest, ha a szélső hajlandó jelentősen engedni az évi 6 millió eurós fizetéséből. Hogy izgalmasabb legyen az ügy, arról éppen a Brighton gondoskodott, amely 40 millió eurót kínált Kudusért, de az ügynökének más tervei vannak.

Kitalálják miért?

Állítólag 30 millió eurót adna a Chelsea a Crystal Palace-nak a 21 éves szélsőért, a francia-angol, francia U-válogatott (anyai ágon algériai, apai részről nigériai gyökerekkel bíró) Michael Oliséért, aki korábban játszott a Chelsea-ben és a Manchester Cityben is, most mindketten visszavárják. Az ő neve nem túl (el)ismert, de az előző idényt 11 assziszttal zárta. Öccse, a 18 éves, angol és nigériai állampolgár Richard a Chelsea U21-be lépett idén nyáron az U18-ból, ő is hatalmas tehetség, sokszoros angol U-válogatott.

A francia RMC úgy tudja, a játékost Zijes helyére veszik meg, és már meg is egyezett vele a kérő, de a Palace 41 milliót kér a fiatal játékosért.

Megnyugtató hír lehet a drukkereknek, hogy Harry Maguire nem Chelsea-célpont. A megfigyelők mindenhol nyitott szemmel járnak, a 17 éves jamaicai csatárt, Dujuan Richardsot a Phoenix All Stars Football Academyn találták meg, novemberben már költözik is, a japán középső középpályás, Goto Keiszuke (Dzsubilo Ivata) még csak kiszemelt.

CAIDECO, LAVIA ÉS AZ ÚJ KÖZÉPCSATÁR NÉLKÜL IS A JÖVŐ CSAPATA (számokkal, hogy hány évig tart még a szerződése)

Forrás: totalfootballanalysis.com
Forrás: totalfootballanalysis.com

 


A PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2023 NYARA

ARSENAL
Érkezett:
Kai Havertz (Chelsea, 70000000 euró), Declan Rice (West Ham, 116600000 euró), Jurriën Timber (Ajax, 40000000 euró)
Kölcsönbe: David Raya (Brentford, 3 340 000)
Kölcsönből vissza: Nuno Tavares (Marseille), Folarin Balogun (Reims), Rúnar Alex Rúnarsson (Alanyaspor), Nicolas Pépé (Nice), Cédric (Fulham), Albert Sambi Lokonga (Crystal Palace), Marquinhos (Norwich City), Ainsley Maitland-Niles (Southampton), Auston Trusty (Birmingham City)
Távozott: Pablo Marí (Monza, kölcsön után végleg, 4900000 euró), Ainsley Maitland-Niles (Lyon, ingyen), Granit Xhaka (Leverkusen, 25000000 euró), Matt Turner (Nottingham, 8 150 000), Auston Trusty (Sheffield United, 5 800 000)
Kölcsönbe:
Marquinhos (Nantes, 300 000 euró), Rúnar Alex Rúnarsson (Cardiff City)

ASTON VILLA
Érkezett:
Youri Tielemans (Leicester City, ingyen), Pau Torres (Villarreal, 33000000 euró), Moussa Diaby (Leverkusen, 55 000 000)
Kölcsönbe: Nicolo Zaniolo (Galatasaray, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Wesley Moraes (Levante), Morgan Sanson (Strasbourg), Cameron Archer (Middlesbrough), Tim Iroegbunam (Queens Park), Jaden Philogene (Cardiff City), Kortney Hause (Watford), Keinan Davis (Watford)
Távozott: Jed Steer (szerződése lejárt), Ashley Young (Everton, ingyen), Marvelous Nakamba (Luton Town, kölcsön után végleg), Wesley Moraes (Stoke City)
Kölcsönbe:
Viljami Sinisalo (Exeter City), Morgan Sanson (Nice)

AFC BOURNEMOUTH
Érkezett:
Hamed Traoré (Sassuolo, kölcsön után végleg, 25620000), Justin Kluivert (Roma, 11200000), Romain Faivre (Lyon, 15000 000), Kerkez Milos (AZ, 17 870 000), Max Aarons (Norwich City, 8 100 000), Alex Scott (Bristol City, 23 000 000), Tyler Adams (Leeds United, 26 900 000)
Kölcsönbe: Ionut Radu (Inter)
Kölcsönből vissza: Siriki Dembélé (Auxerre), Emiliano Marcondes (Nordsjaelland), James Hill (Hearts), Jamal Lowe (Queens Park), Ben Pearson (Stoke City)
Távozott: Jefferson Lerma (Crystal Palace, ingyen), Jack Stacey (Norwich City, ingyen), Jordan Zemura (Udinese, i.), Junior Stanislas (szerződése lejárt), Siriki Dembélé (Birmingham City), Ben Pearson (Stoke City)
Kölcsönbe: Romain Faivre (Lorient), Mark Travers (Stoke City)
Kölcsönből vissza: Matías Vina (Roma), Jack Stephens (Southampton)

BRENTFORD
Érkezett:
Kevin Schade (Freiburg, kölcsön után végleg, 25000000), Mark Flekken (Freiburg, 13000000), Jegor Jarmoljuk (Brentford B), Nathan Collins (Wolverhampton, 26850000)
Kölcsönből vissza: Mads Bidstrup (Nordsjaelland), Joel Valencia (De Graafschap), Mads Bech Sörensen (Groningen), Sergi Canós (Olympiakosz), Charlie Goode (Blackpool), Halil Dervisoglu (Burnley), Tariqe Fosu (Rotherham United)
Távozott: Pontus Jansson (Malmö, ingyen), Szaman Goddosz (szerződése lejárt), Joel Valencia (Zaglebie Sosnowiec, ingyen), Tariqe Fosu (szl.), Halil Dervisoglu (Galatasaray, 500000), Mads Bidstrup (RB Salzburg, 6 000 000)
Kölcsönbe: Matthew Cox (Bristol Rovers), David Raya (Arsenal, 3 340 000), Sergi Canós (Valencia, 250 000)

BRIGHTON AND HOVE ALBION
Érkezett:
Joao Pedro (Watford, 34200000), James Milner (Liverpool, i.), Mahmoud Dahoud (Dortmund, i.), Bart Verbruggen (Anderlecht, 19000000), Igor (Fiorentina, 17 000 000)
Kölcsönből vissza: Simon Adingra (Union SG), Abdallah Sima (Angers), Andi Zeqiri (Basel), Michal Karbownik (Düsseldorf), Kjell Scherpen (Vitesse), Kacper Kozlowski (Vitesse), Steven Alzate (Standard Liege), Haydon Roberts (Derby County), Aaron Connolly (Hull City)
Távozott: Alexis Mac Allister (Liverpool, 42000000), Haydon Roberts (Bristol City, i.), Reda Khadra (Reims, 1 900 000), Aaron Connolly (Hull City), Deniz Undav (VfB Stuttgart, 700 000), Michal Karbownik (Hertha, 2 500 000), Robert Sánchez (Chelsea, 23 000 000), Moisés Caicedo (Chelsea, 116 000)
Kölcsönbe: Abdallah Sima (ismét a Rangersbe), Kjell Scherpen (Sturm Graz), Jeremy Sarmiento (West Bromwich), Carl Rushworth (Swansea City), Yasin Ayari (Coventry City)
Kölcsönből vissza: Levi Colwill (Chelsea U21)

BURNLEY
Érkezett:
Jordan Beyer (Mönchengladbach, kölcsön után végleg, 5000000), Dara O'Shea (West Bromwich, 7800000), Lawrence Vigouroux (Leyton Orient, i.), Michael Obafemi (Swansea, kölcsön után végleg, 4100000), Nathan Redmond (Besiktas, i.), James Trafford (Manchester City U21, 17 300 000), Zeki Amdouni (Basel, 18 600 000), Luca Koleosho (Espanyol B, 3 000 000), Wilson Odobert (Troyes, 12 000 000), Sander Berge (Sheffield United, 13 900 000), Aaron James Ramsey (Aston Villa U21, 16 450 000), Hannes Delcroix (Anderlecht, 3 000 000)
Kölcsönbe: Jacob Bruun Larsen (Hoffenheim)
Kölcsönből vissza: Wout Weghorst (Manchester United), Enock Agyei (Mechelen), Luke McNally (Coventry City)
Távozott: Ashley Barnes (Norwich City, i.), Bobby Thomas (Coventry City, 2 300 000), Wout Weghorst (Hoffenheim, 1 500 000)
Kölcsönbe: Bailey Peacock-Farrell (Aarhus), Luke McNally (Stoke City), Scott Twine (Hull City)
Kölcsönből vissza: Halil Dervisoglu (Brentford), Ian Maatsen (Chelsea U21), Taylor Harwood-Bellis (Manchester City), Nathan Tella (Southampton)

CHELSEA
Érkezett:
Christopher Nkunku (Leipzig, 60000000), Nicolas Jackson (Villarreal, 37000000), Levi Colwill (Chelsea U21), Diego Moreira (Benfica B, i.), Ángelo (Santos, 15 000000), Lesley Ugochukwu (Rennes, 27 000 000), Robert Sánchez (Brighton, 23 000 000), Axel Disasi (Monaco, 45 000 000), Roméo Lavia (Southampton, 62 100 0000), Moisés Caicedo (Brighton, 116 000), Deivid Washington (Santos, 16 000 000)
Kölcsönből vissza: Tiemoué Bakayoko (Milan), Andrey Santos (Vasco da Gama), Malo Gusto (Lyon), Ethan Ampadu (Spezia), Callum Hudson-Odoi (Leverkusen), Malang Sarr (Monaco), Romelu Lukaku (Inter), Abdul-Rahman Baba (Reading)
Távozott: Kai Havertz (Arsenal, 70000000), Mateo Kovacic (Manchester City, 29100000), Kalidou Koulibaly (al-Hilal, 23000000), Édouard Mendy (al-Ahli Szaudi, 18500000), Ruben Loftus-Cheek (Milan, 16000000), N'Golo Kanté (al-Ittihad, i.), Tiemoué Bakayoko (szl.), César Azpilicueta (Atlético Madrid, i.), Mason Mount (Manchester United, 64200000), Christian Pulisic (Milan, 20000000), Abdul-Rahman Baba (PAOK, i.), Pierre-Emerick Aubameyang (Marseille, i.), Ethan Ampadu (Leeds, 8 100 000)
Kölcsönbe: David Datro Fofana (Union Berlin), Gabriel Slonina (Eupen), Angelo (Strasbourg), Kepa Arrizabalaga (Real Madrid, 1 000 000), Hakim Zijes (Galatasaray, i.), Lewis Hall (Newcastle United), Andrey Santos (Nottingham)
Kölcsönből vissza: Joao Félix (Atlético Madrid), Denis Zakaria (Juventus)

CRYSTAL PALACE
Érkezett:
Jefferson Lerma ( Bournemouth, i.), Matheus Franca (Flamengo, 20 000 000)
Kölcsönből vissza: Jake O'Brien (Molenbeek), Jack Butland (Manchester United), Malcolm Ebiowei (Hull City), Luke Plange (Lincoln City)
Távozott: Jack Butland (Rangers, i.), James McArthur (visszavonult), Luka Milivojevics (Sabab al-Ahli, i.), Wilfried Zaha (Galatasaray, i.)
Kölcsönbe: Luke Plange (Carlisle United)
Kölcsönből vissza: Albert Sambi Lokonga (Arsenal)

EVERTON
Érkezett:
Ashley Young (Aston Villa, ingyen), Chermiti (Sporting CP, 12 500 000)
Kölcsönbe: Arnaut Danjuma (Villarreal, 4 200 000), Jack Harrison (Leeds United)
Kölcsönből vissza: André Gomes (Lille), Jean-Philippe Gbamin (Trabzonspor), Dele Alli (Besiktas), Jarrad Branthwaite (PSV), Joao Virgínia (Cambuur)
Távozott: Moise Kean (Juventus, kv., 30000000), Niels Nkounkou (St.-Étienne, kv., 2000000), Tom Davies (Sheffield United, i.), Andros Townsend (szl.), Asmir Begovic (Queens Park, i.), Yerry Mina (Fiorentina, i.), Ellis Simms (Coventry City, 7000000)
Kölcsönbe: Mason Holgate (Southampton)
Kölcsönből vissza: Conor Coady (Wolverhampton), Rúben Vinagre (Sporting CP)

FULHAM
Érkezett:
Raúl Jiménez (Wolverhampton, 6 400 000), Calvin Bassey (Ajax, 22 500 000), Adama Traoré (Wolverhampton, i.),
Kölcsönből vissza: Joe Bryan (Nice), Terence Kongolo (Le Havre), Ivan Cavaleiro (Alanyaspor), Kevin Mbabu (Servette), Anthony Knockaert (Huddersfield), Steven Sessegnon (Charlton), Rodrigo Muniz (Middlesbrough), Jay Stansfield (Exeter)
Távozott: Paulo Gazzaniga (Girona, kv., i.), Shane Duffy (Norwich City, i.), Joe Bryan (Millwall, i.), Steven Sessegnon (szl.), Neeskens Kebano (al-Dzsazíra, i.), Ivan Cavaleiro (Lille), Alekszandar Mitrovics (al-Hilal, 52 600 000)
Kölcsönbe: Jay Stansfield (Birmingham City)

Kölcsönből vissza: Manor Szolomon (Sahtar Doneck), Layvin Kurzawa (PSG), Cédric (Arsenal), Daniel James (Leeds United)

LIVERPOOL
Érkezett:
Alexis Mac Allister (Brighton, 42000000), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig, 70000000), Endo Vataru (VfB Stuttgart, 19 000 000)
Kölcsönből vissza: Sepp van den Berg (Schalke)
Távozott: Naby Keita (Werder Bremen, i.), James Milner (Brighton, i.), Roberto Firmino (al-Ahli Szaudi, i.), Alex Oxlade-Chamberlain (Besiktas, i.), Jordan Henderson (al-Ettifak, 14 000 000), Fabinho (al-Ittihad Club, 46 700 000)
Kölcsönbe: Calvin Ramsay (Preston North End), Fábio Carvalho (RB Leipzig), Rhys Williams (Aberdeen), Sepp van den Berg (Mainz)
Kölcsönből vissza: Arthur Melo (Juventus)

LUTON TOWN
Érkezett:
Chiedozie Ogbene (Rotherham, i.), Mads Andersen (Barnsley, 2300 000), Tahith Chong (Birmingham City, 4700000), Ryan Giles (Wolverhampton, 5 850 000), Jacob Brown (Stoke City), Ross Barkley (Nice, i.), Thomas Kaminski (Blackburn, 2 900 000), Tim Krul (Norwich City)
Távozott: Sonny Bradley (Derby County, i.), Henri Lansbury (visszavonult), Luke Freeman (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Fred Onyedinma (Rotherham)
Kölcsönből vissza: Ethan Horvath (Nottingham Forest)

MANCHESTER CITY
Érkezett:
Mateo Kovacic (Chelsea, 29100000), Josko Gvardiol (RB Leipzig, 90 000 000), Jérémy Doku (Rennes, 60 000 000)
Kölcsönből vissza: Yan Couto (Girona), Issa Kaboré (Marseille), Joao Cancelo (Bayern München), Zack Steffen (Middlesbrough), Taylor Harwood-Bellis (Burnley)
Távozott: Ilkay Gündogan (Barcelona, i.), Benjamin Mendy (Lorient, i.), Yangel Herrera (Girona, kv., 5000000), Riyad Mahrez (al-Ahli Szaúdi, 30 000 000), Aymeric Laporte (al-Nasszr, 17 500 000)
Kölcsönbe: Josh Wilson-Esbrand (Reims), Issa Kaboré (Luton Town), Máximo Perrone (Las Palmas)

MANCHESTER UNITED
Érkezett:
Mason Mount (Chelsea, 64200000), Jonny Evans (Leicester City, i.), André Onana (Inter, 52 500 000), Rasmus Höjlund (Atalanta, 75 000 000)
Kölcsönből vissza: Alex Telles (Sevilla), Eric Bailly (Marseille), Amad Diallo (Sunderland), Hannibal Medzsbri (Birmingham City), Álvaro Fernandez (Preston North End), Shola Shoretire (Bolton), Dean Henderson (Nottingham), Axel Tuanzebe (Stoke City)
Távozott: Zidan Ikbal (Utrecht, 1000000), Phil Jones (szl.), Axel Tuanzebe (szl.), David de Gea (szl.), Anthony Elanga (Nottingham, 17 500 000), Alex Telles (al-Naszr, 7 000 000), Fred (Fenerbahce, 9 740 000), Matej Kovar (Bayer Leverkusen, 5 000 000)
Kölcsönbe: Brandon Williams (Ipswich Town)

Kölcsönből vissza: Jack Butland (Crystal Palace), Wout Weghorst (Burnley), Marcel Sabitzer (Bayern München)

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:
Yankuba Minteh (Odense, 7000000), Sandro Tonali (Milan, 64000000), Harvey Barnes (Leicester City, 44 000 000), Tino Livramento (Southampton, 37 200 000)
Kölcsönbe: Lewis Hall (Chelsea)
Kölcsönből vissza: Garang Kuol (Hearts), Karl Darlow (Hull City), Ciaran Clark (Sheffield United), Jeff Hendrick (Reading), Isaac Hayden (Norwich City)
Távozott: Chris Wood (Nottingham, 17000000), Ciaran Clark (szl.), Matty Longstaff (szl.), Allan Saint-Maximin (al-Ahli Szaúdi, 27 200 000), Karl Darlow (Leeds United, 400 000)
Kölcsönbe: Yankuba Minteh (Feyenoord), Jamal Lewis (Watford), Garang Kuol (Volendam), Harrison Ashby (Swansea), Ryan Fraser (Southampton)

NOTTINGHAM FOREST
Érkezett:
Chris Wood (Newcastle United, kv., 17000000), Anthony Elanga (Manchester United, 17 500 000), Ola Aina (Torino, i.), Matt Turner (Arsenal, 8 150 000)
Kölcsönbe: Gonzalo Montiel (Sevilla), Andrey Santos (Chelsea)
Kölcsönből vissza: Hvang I Dzso (FC Szöul), Lewis O'Brien (D.C. United), Mohamed Dräger (Luzern), Loic Mbe Soh (Guingamp), Richie Laryea (Toronto FC), Braian Ojeda (Salt Lake), Ethan Horvath (Luton), Jonathan Panzo (Coventry City), Josh Bowler (Blackpool)
Távozott: Lyle Taylor (szl.), Jesse Lingard (szl.), André Ayew (szl.), Cafú (Rotherham, i.), Jack Colback (Queens Park, i.), Sam Surridge (Nashville, 5 800 000), Braian Ojeda (Real Salt Lake City), Steve Cook (Queens Park)
Kölcsönbe: Josh Bowler (Cardiff City), Richie Laryea (Vancouver Whitecaps), Gustavo Scarpa (Olympiakosz), Omar Richards (Olympiakosz), Mohamed Dräger (Basel)
Kölcsönből vissza: Keylor Navas (PSG), Renan Lodi (Atlético Madrid), Dean Henderson (Manchester United)

SHEFFIELD UNITED
Érkezett:
Anisz Ben Szliman (Bröndby, 2690000), Bénie Traoré (Häcken, 4 600 000), Gustavo Hamer (Coventry City, 17 400 000), Vini Souza (Lommel, 12 500 000), Auston Trusty (Arsenal, 5 800 000), Tom Davies (Everton, i.)
Kölcsönbe: Yasser Larouci (Troyes)
Távozott: Billy Sharp (Los Angeles Galaxy, i.), Jack O'Connell (visszavonult), Enda Stevens (Stoke, i.), Iliman Ndiaye (Marseille, 17 000 000), Sander Berge (Burnley, 13 900 000)
Kölcsönből vissza: James McAtee (Manchester City U21), Ciaran Clark (Newcastle United), Tommy Doyle (Manchester City U21)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:
James Maddison (Leicester City, 46300000), Pedro Porro (Sporting CP, kv., 45000 000), Dejan Kulusevski (Juventus, kv., 30000000), Guglielmo Vicario (Empoli, 20000000), Manor Szolomon (Sahtar Doneck, i.), Alejo Véliz (Rosario Central, 15 000 000), Micky van de Ven (Wolfsburg, 40 000 000), Ashley Phillips (Blackburn, 2 300 000)
Kölcsönből vissza: Tanguy Ndombélé (Napoli), Harry Winks (Sampdoria), Sergio Reguilón (Atlético Madrid), Bryan Gil (Sevilla), Djed Spence (Rennes), Destiny Udogie (Udinese), Giovani Lo Celso (Villarreal), Joe Rodon (Rennes)
Távozott: Lucas Moura (Sao Paulo, i.), Harry Winks (Leicester, 11600000), Harry Kane (Bayern München, 100 000 000)
Kölcsönbe:
Joe Rodon (Leeds United)
Kölcsönből vissza: Arnaut Danjuma (Villarreal), Clément Lenglet (Barcelona)

WEST HAM UNITED
Érkezett:
Edson Álvarez (Ajax, 38 000 000), James Ward-Prowse (Southampton, 34 800 000), Konsztantinosz Mavropanosz (VfB Stuttgart, 20 000 000)
Kölcsönből vissza: Conor Coventry (Rotherham)
Távozott: Declan Rice (Arsenal, 116600000), Arthur Masuaku (Besiktas, kv., 2000 000), Manuel Lanzini (River Plate, i.), Nikola Vlasic (Torino, kv., 12 800 000), Gianluca Scamacca (Atalanta, 25 000 000)
Kölcsönbe: Flynn Downes (Southampton)

WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett:
Boubacar Traoré (Metz, kv., 11000000), Tom King (Northampton, i.), Matt Doherty (Atlético Madrid, i.)
Kölcsönből vissza: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Kavabe Hajao (Grasshoppers), Conor Coady (Everton), Bruno Jordao (Santa Clara), Goncalo Guedes (Benfica), Fábio Silva (PSV), Luke Cundle (Swansea), Matija Sarkic (Stoke City), Chem Campbell (Wycombe)
Távozott: Rúben Neves (al-Hilal, 55000000), Joao Moutinho (Braga, i.), Diego Costa (Botafogo, i.), Adama Traoré (Fulham, i.), Conor Coady (Leicester City, 8700000), Nathan Collins (Brentford, 26850000), Kavabe Hajao (Standard Liege, 1500000), Raúl Jiménez (Fulham, 6 400 000), Ryan Giles (Luton Town, 5 850 000)
Kölcsönbe:
Chiquinho (Stoke City), Ki-Jana Hoever (ismét Stoke City), Luke Cundle (Plymouth Argyle)
Kölcsönből vissza: Matheus Cunha (Atlético Madrid)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

LEEDS UNITED
Érkezett:
Ethan Ampadu (Chelsea, 8 100 000), Karl Darlow (Newcastle United, 400 000), Joël Piroe (Swansea, 14 000 000)
Kölcsönbe:
Joe Rodon (Tottenham)
Kölcsönből vissza: Hélder Costa (al-Ittihad), Diego Llorente (Roma), Daniel James (Fulham), Ian Poveda (Blackpool), Jamie Shackleton (Millwall), Cody Drameh (Luton Town), Charlie Cresswell (Millwall), Joe Gelhardt (Sunderland), Tyler Roberts (Queens Park)
Távozott:
Tyler Roberts (Birmingham City, 430000), Joel Robles (al-Kadszia, i.), Adam Forshaw (szl.), Rodrigo Moreno (al-Rajjan, 3500000), Maximilian Wöber (Mönchengladbach, 500 000), Tyler Adams (Bournemouth, 26 900 000)
Kölcsönbe: Robin Koch (Frankfurt, 500000), Brenden Aaronson (Union Berlin), Rasmus Kristensen (Roma), Marc Roca (Betis), Sonny Perkins (Oxford United), Jack Harrison (Everton)
Kölcsönből vissza: Weston McKennie (Juventus)

LEICESTER CITY
Érkezett:
Conor Coady (Wolverhampton, 8700000), Harry Winks (Tottenham, 11600000), Stephy Mavididi (Montpellier, 7 500 000)
Kölcsönbe: Callum Doyle (Manchester City U21), Cesare Casadei (Chelsea U21)
Kölcsönből vissza: George Hirst (Ipswich), Hamza Choudhury (Watford), Marc Albrighton (West Bromwich)
Távozott
: James Maddison (Tottenham, 46300000), Youri Tielemans (Aston Villa, i.), Daniel Amartey (Besiktas, i.), Nampalys Mendy (szl.), Ryan Bertrand (szl.), Caglar Söyüncü (Atlético Madrid, i.), George Hirst (Ipswich, 1750000), Ayoze Pérez (Betis, kv., i.), Jonny Evans (Manchester United, i.), Harvey Barnes (Newcastle United, 44 000 000)
Kölcsönből vissza: Tete (Sahtar Doneck)

SOUTHAMPTON
Érkezett:
Shea Charles (Manchester City U21, 12250000), Ryan Manning (Swansea, i.), Joe Lumley (Middlesbrough, i.)
Kölcsönbe: Mason Holgate (Everton), Ryan Fraser (Newcastle United), Flynn Downes (West Ham)
Kölcsönből vissza: Mateusz Lis (Troyes), Will Smallbone (Stoke City), Nathan Tella (Burnley), Jack Stephens (Bournemouth)
Távozott:
Mislav Orsic (Trabzonspor, 2400000), Dan Nlundulu (Bolton, kv., i.), Theo Walcott (visszavonult), Mohamed Elyounoussi (Köbenhavn, i.), Willy Caballero (visszavonult), Ibrahima Diallo (al-Duhail), Mohammed Salisu (Monaco, 15 000 000), Tino Livramento (Newcastle United, 37 200 000), James Ward-Prowse (West Ham, 34 800 000), Roméo Lavia (Chelsea, 62 100 0000)
Kölcsönbe: Mateusz Lis (Göztepe), Duje Caleta-Car (Lyon, 1 540 000)
Kölcsönből vissza: Ainsley Maitland-Niles (Arsenal)

Lezárva hétfőn délben, vastaggal az elmúlt két hét történései.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik