Nemzetközi futball – Szeli Mátyás jegyzete

SZELI MÁTYÁSSZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2022.02.27. 23:40

Sokszor dobálózunk a kifejezéssel, de talán most nem túlzás azt állítani, hogy történelmi mérkőzés volt a Chelsea–Liverpool Ligakupa-döntő. A sorozat történetében ugyanis először fordult elő, hogy két, ugyanazon nemzethez tartozó nem brit szakember irányítja a csapatokat, most ugyebár két német, Jürgen Klopp (Liverpool) és Thomas Tuchel (Chelsea). Érdekes véletlen, hogy napra pontosan 23 évvel a vasárnapi finálé előtt fordult elő legutóbb (utoljára?), hogy egy angol csapat – Aston Villa – csak angol játékosokat nevezett a kezdő tizenegybe egy Premier League-mérkőzésen.

Most a két csapatban összesen négy angol kezdett, de ez vélhetően nem sokakat zavart. Ez a realitás a Premier League-klubokat tekintve, és az elmúlt harminc évet figyelembe véve nem lehet azt mondani, hogy az angol futball nem profitált a külföldiekből (a légiósok arányain persze lehet vitázni), na meg abból, hogy nemcsak a világ legjobb játékosai, hanem legjobb szakvezetői is megfordulnak a szigetországban. A két döntős edző nem mellesleg egyaránt Bajnokok Ligáját nyert együttesével.

A Wembley-ben rendezett találkozó színvonala is az import helyességét bizonyította, ne tévesszen meg senkit, hogy százhúsz perc alatt egy gól sem esett, ilyen jó gól nélküli döntetlent ritkán látni. Mindezt aztán tetézte a maratoni tizenegyespárbaj, amelyben végül a kapusokra is sor került, és a Chelsea-t erősítő – csereként beálló! – Kepa Arrizabalaga hibája után végül 11–10-es liverpooli sikert hozott.

A két német edző csatájából tehát Jürgen Klopp került ki győztesen, aki személyiségének, no meg eredményeinek köszönhetően ikonikus alakja lett a Liverpool históriájának. Nem mintha Thomas Tuchelnek szégyenkeznie kellene.

Amikor a német szakember segítőivel – köztük Lőw Zsolttal – átvette a Chelsea irányítását, Harry Redknapp kétségbe vonta, hogy jó edző, szerinte az, hogy valaki a PSG-vel trófeákat nyer, nem jelent semmit. A veterán angol edző szavait persze más megvilágításba helyezi, hogy Thomas Tuchel épp Redknapp unokaöccse, Frank Lampard helyét vette át a londoniak kispadján, 13 hónappal és három megnyert trófeával később viszont nem nagyon találunk olyat, aki megkérdőjelezné kinevezésének helyességét. Ezen a vasárnapi találkozó sem változtat.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik