Newcastle: zöld utat adott a PL a szaúdi szponzorációnak

Vágólapra másolva!
2021.12.14. 21:23
null
A szarkák vezetősége elégedett lehet a PL döntésével (Fotó: AFP)
Mint ismert, a tulajdonosváltással dúsgazdag csapattá avanzsáló Newcastle United miatt rendkívüli ülést tartottak októberben az angol labdarúgó-bajnokság (Premier League) klubjainak a vezetői, akik abban egyeztek meg, hogy ideiglenesen megtiltják az olyan szponzori szerződések létrejöttét, amelyekben a támogatóknak kapcsolata van a klubtulajdonosokkal. Ezt a szabályozást helyezték hatályon kívülivé a PL részvényesei, s engedélyezték a szaúdi cégeknek, hogy szponzorálják a „szarkákat”.

 

Mint ismert, október 7-én hivatalossá vált, hogy a szaúdi állami befektetési alap (PIF) 80 százalékos részesedést szerzett a Newcastle Unitedben. Megelőzve a szaúdi tulajdonosok megkérdőjelezhető pénzügyi manővereit, a PL-csapatok vezetői 18:1-es arányban (a Newcastle nemmel voksolt, a Manchester City tartózkodott) megszavazták, hogy megtiltják az olyan szponzori szerződések létrejöttét, amelyekben a támogatóknak kapcsolata van a klubtulajdonosokkal. Ezzel azt próbálták elérni, hogy a PIF tulajdonosi köréhez kapcsolódó támogatók ne tudjanak még több pénzt invesztálni a Newcastle-ba.

Éppen a klubok elégedetlenkedése vezetett Gary Hoffman elnök 2022 januárjában érvénybe lépő lemondásához.

A tiltás előzetesen egy hónapig szólt, de zajlottak a tárgyalások arról, hogy végleges legyen. A BBC kedden mégis arról számolt be, hogy a Premier League részvényesei zöld utat adtak a szaúdi cégeknek, immár – ameddig a PL „valós piaci értéknek” nyilvánítja – szabadon köthetnek szponzorációs szerződéseket a „szarkákkal”.

Az angol élvonalbeli bajnokság vezetősége még nem döntött arról, mi számít „valós piaci értéknek”.

Ráférne a csapatra az új igazolásokkal hozott vérfrissítés, hiszen jelenleg kieső helyen áll a ligában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik