Anglia: Rooney 440-szer keres többet, mint vb-elődöntős honfitársa

Vágólapra másolva!
2015.06.28. 18:44
null
A férfiválogatott az utóbbi időben kevésbé sikeres, Rooneyék mégis sokkal többet keresnek, mint a nők (Fotó: Action Images)
Az angol válogatott a házigazda Kanada 2–1-es legyőzésének köszönhetően bejutott a női labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe, ennek ellenére nem lehet azt állítani, hogy az angol hölgyeket túlfizetik hazájukban – derül ki a Telegraph elemzéséből.

 

A legfrissebb kimutatás szerint Wayne Rooney, a Manchester United kiválósága évente 440-szer több pénzt tehet zsebre, mint a női válogatott csapatkapitánya, Steph Houghton – ha csak a klubcsapattól származó bevételt számoljuk.

A Manchester City játékosa évente 35 ezer fontot (körülbelül 15.4 millió forintot) keres, ezzel a legjobban kereső angol női futballisták közé tartozik, míg Rooney markát szezononként 15.6 millió font (nagyjából 6.8 milliárd forint) üti.

A férfiak 1990 óta nem jutottak be a vb-ken az elődöntőbe, a hölgyek azonban a jövő hét közepén a döntőbe jutásért csaphatnak össze a címvédő Japánnal, de már a legjobb négy közé jutással is a valaha volt legjobb világbajnoki szereplésüket érték el.

A kanadai tornán részt vevő szigetországi hölgyeknek átlagosan 20 ezer font az éves jövedelme, ám a válogatottból kimaradó futballisták sokkal kevesebb pénzt kapnak. Néhányan csak 50 fontot (22 ezer forintot) keresnek hetente, így kénytelenek munkát vállalni, mert nem tudnak megélni a labdarúgásból.

Az angol hölgyek többségének tehát meglehetősen alacsony a fizetése, annak ellenére is, hogy az európai országok közül – a franciákat és a németeket megelőzve – az ő szövetségük női bizottságának a legnagyobb (évi 10.8 millió font) az éves költségvetése.

A Liverpool 31 éves, 144-szeres válogatott játékosa, Fara Williams nemrégiben elárulta, pályafutásának első hat évében nem tudott annyi pénzt keresni a futballból, hogy saját lakásra tegyen szert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik