Everton: a volt fradista és az óvatos Martínez-stratégia

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.29. 11:55
Egy kis Besic: az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) legutóbbi fordulója tíz legérdekesebb vitatémájának boncolgatása során a Guardian a Ferencváros korábbi bosnyák légiósát, a jelenleg az Evertont erősítő Muhamed Besicet is felvonultatja.

Roberto Martínez stratégiáját elemezve a szerző arra jut, hogy az Everton menedzsere akárhányszor tagadta is vonzalmát a „gyakorlatias futballhoz”, a Liverpool elleni szombati rangadón (1–1) látottak arra engednek következtetni, hogy a „kékek” nem mindig a feltétlenül gólra törő támadójáték igényével futnak ki a pályára – van, hogy fő a biztonság.

A Guardian szerint nem volt rossz húzás, hogy a védelem sebezhetőségét – az idény során először – Martínez három középső középpályás, James McCarthy, Gareth Barry és Muhamed Besic kezdőbe állításával igyekezett ellensúlyozni. Így valóban sikerült szűkíteni a Liverpool felvonulási területét, igaz, a stratégia a saját támadójáték bizonyos fokú feláldozásával járt.

A bajnokin a kezdőbe először bekerülő Besic az Everton jó teljesítményt nyújtó játékosai közé tartozott a derbin – állapítja meg a Guardian –, és érdekes lesz látni, hogy Martínez hasonló haditervvel utazik-e vasárnap az Old Traffordra is.

Az Everton hat bajnokijából csupán egyet nyert meg, és a tabella 14. helyén áll.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik