NHL: nincs még vége! Hatalmas kiütéssel hosszabbította meg a döntőt az Oilers

Vágólapra másolva!
2024.06.16. 07:49
Kiütéses győzelemmel szépített az Edmonton (Fotó: Getty Images)
Az Edmonton Oilers 8–1-re legyőzte a vendég Florida Pantherst az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) Stanley-kupa-döntőjének negyedik mérkőzésén, így 3–1-re szépített az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcban. Connor McDavid megszerezte 32. gólpasszát a rájátszásban, ezzel megdöntötte a legendás Wayne Gretzky 1988-as csúcsát.

 

A tavaly is döntős, első Stanley-kupa-sikerére hajtó Florida a nyitó felvonáson Szergej Bobrovszkij 32 védésével nyert 3–0-ra, majd Evan Rodrigues duplájának is köszönhetően 4–1-re, míg a legutóbb 2006-ban finalista Edmonton két napja otthon kapott ki 4–3-ra, így a Pantherst egyetlen győzelem választotta el 1993 óta íródó történelme legnagyobb sikerétől.

Az 1984-ben, 1985-ben, 1987-ben, 1988-ban és 1990-ben Stanley-kupa-győztes kanadai csapattól mindenképpen több kellett, hiszen legnagyobb sztárjai – Connor McDavid vagy a német Leon Draisaitl – például eddig még gólt sem ütöttek a fináléban, ám a támadójáték most zseniális volt.

Ezúttal gyorsan emberhátrányba került a túlélésért játszó Edmonton. Ekkor két vendéglövés is a kapuvason csattant, és ebből fordult le a házigazda. A kettő az egy elleni helyzetben Connor Brown Bobrovszkijt megkerülve szépen tette vissza a kapu elé a pakkot, és Mattias Janmarknak már nem volt nehéz dolga. Négy és fél perc múlva Janmark kanalazta középre a korongot, a berobbanó Adam Henrique pedig a vas alá emelt. Ugyan Vlagyimir Taraszenko egy távoli lövésbe belekapva szépített, de ezzel ezen az estén a Panthers ellőtte a puskaporát. Még a szünet előtt Dylan Holloway fonákkal talált be, a fordulás után pedig McDavid villant. Még öt perce sem tartott a második harmad, amikor a második hullámban érkező hátvéd, Darnell Nurse bombázott a jobb felső sarokba. A fináléban és az egész playoffban remeklő, most 16 lövésből öt gólt kapó Bobrovszkij cserét kapott, jött helyette a rájátszásban először lehetőséghez jutó Anthony Stolarz.

A társak nem igazán segítettek neki, és amikor a meccs derekán kettős emberelőnybe került az Edmonton, őt is felavatták. Ryan-Nugent Hopkins a Stolarz hátáról lecsorgó korongot a gólvonal elől ütötte be.

A záró felvonásban háromszor is fórba került a Panthers, de eltékozolta a lehetőségeket, a hajrában pedig még két gólt kapott. Holloway gyönyörű háromszögelés végén megint beköszönt, az 57. percben pedig az akciót kísérő Ryan McLeod nagy erővel lőtt a bal felső sarokba.

McDavid egy góllal és három gólpasszal zárt, utóbbi mutatóban már 32-nél jár a playoffban, amivel túlszárnyalta a legendás Gretzky 1988-as rekordját.

A liga fennállásában csak négyszer – döntőben egyszer, 1942-ben – fordult elő, hogy egy csapat 0–3-ról párharcot tudjon nyerni, ugyanakkor a „kanadai átok” tovább tarthat, hiszen 1993 óta – éppen, amikor a Panthers csatlakozott az NHL-hez – nem nyert Stanley-kupát a sportág őshazájából származó klub.

Az ötödik mérkőzésre magyar idő szerint szerda hajnalban kerül sor Floridában.

NHL, RÁJÁTSZÁS
STANLEY-KUPA, DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
Edmonton Oilers–Florida Panthers 8–1 (3–1, 3–0, 2–0)
Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–1 a Florida javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik