NHL: Edmontonban is győzött és már 3–0-ra vezet a Florida

Vágólapra másolva!
2024.06.14. 06:29
2024 Stanley Cup Final - Game Three
Egy győzelemre a bajnoki címtől az Edmontonban is nyerő Panthers (Fotó: Getty Images)
A remek második harmadot produkáló Florida Panthers 4–3-ra győzött az Edmonton Oilers otthonában az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) Stanley-kupa-döntőjének harmadik mérkőzésén, s így már 3–0-ra vezet az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharcban.

A tavaly is döntős, első Stanley-kupa-sikerére hajtó Florida a nyitó felvonáson Szergej Bobrovszkij 32 védésével nyert 3–0-ra, majd Evan Rodrigues duplájának is köszönhetően 4–1-re, így megőrizte pályaelőnyét. A legutóbb 2006-ban finalista Edmonton sztárjainak eddig nem ment, Connor McDavid és a német Leon Draisaitl még gólt sem ütött, s ez most sem volt másként.

Az első harmad az indulat jegyében telt el, öt kiállítást is kiosztottak, mígnem a szünet előtti hajrában a vendégek jutottak előnyhöz. Korongszerzés után iramodott meg a Panthers, a második hullámban érkező Gustav Forsling lőtt passzába a kapu elé berobbanó Sam Reinhart tette bele jól az ütőjét.

Közvetlenül a térfélcsere után egyenlített a kanadai gárda. Egy célt tévesztő floridai lövésből lefordultak a hazaiak, Warren Foegele lépett ki és bombázott Bobrovszkij lepkéskesztyűje alatt a kapuba. A meccs derekán azonban a vendégek nagy előnyre tettek szert, 6 perc 19 másodperc alatt háromszor is betaláltak Stuart Skinnernek. Először éppen az Oilers kapusa hibázott óriásit a kapu mögött, Vlagyimir Taraszenkónak pedig nem volt nehéz dolga.

Aztán kiváló letámadással szerzett pakkot a Panthers, Matthew Tkachuk tálalt Sam Bennett elé, aki a jobb felső sarokba emelt. És még nem volt vége a hazai rövidzárlatnak, mert egy kettő egy elleni megugrásból Aleksandr Barkov – akinek állkapocssérülés miatt kérdéses volt a játéka – volt eredményes, elcsendesítve a kanadai fanatikusokat.

A záró harmadban minden energiáját összegyűjtve támadott az Oilers, és szerencsés találattal szépített is a 47. percben. Philip Broberg lövése mellé ment volna, ám a korong a védő Niko Mikkola nadrágjából bepattant. Később Brett Kulak távoli lövésébe nyúlt bele Ryan McLeod, így Bobrovszkij tehetetlen volt. A hajrában hiába rohamozott az egyenlítés reményében a kapusát is mezőnyjátékosra cserélő Edmonton, a remekül védekező Florida túlélte a rohamokat, és már csak egyetlen győzelem választja el 1993 óta íródó történelme legnagyobb sikerétől.

A liga történetében csak négyszer – döntőben egyszer, 1942-ben  – fordult elő, hogy egy csapat 0–3-ról párharcot tudjon nyerni, ráadásul a „kanadai átok” tovább tarthat, hiszen 1993 óta – éppen, amikor a Panthers csatlakozott az NHL-hez – nem nyert Stanley-kupát a sportág őshazájából származó klub.

Fináléban söprésre, azaz 4–0-ra legutóbb a Detroit Red Wings volt képes, 1998-ban a Washington Capitals ellen. A negyedik mérkőzésre magyar idő szerint vasárnap hajnalban kerül sor ugyancsak Edmontonban.

NHL, RÁJÁTSZÁS
STANLEY-KUPA, DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
Edmonton Oilers–Florida Panthers 3–4 (0–1, 1–3, 2–0)
Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–0 a Florida javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik