NBA: a döntőig masírozó Bostont a Doncic, Irving duó állítaná meg

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2024.06.06. 09:15
Luka Doncic (balra) vezérletével borítaná a papírformát az NBA-döntőben a Dallas Mavericks (Fotó: Getty Images)
Talán meglepődnek, de a Boston Celtics három évvel régebb óta vár a bajnoki trófea megszerzésére az észak-amerikai profi ligában, mint a Dallas Mavericks. A zöldek legutóbb 2008-ban, míg a kékek 2011-ben ünnepelhettek, a Celtics 2010-ben és 2022-ben is nagydöntőt veszített, a texasiak az elmúlt 13 esztendőben egyetlen nyugati konferenciadöntőt hoztak össze, szintén 2022-ben, a nagydöntőket tekintve 23–3 az állás a Boston javára az NBA történetében.

Nem kétséges, a Keleti főcsoportot uraló bostoniakat már az idény előtt is a fináléba várták, a Dallas esetében ilyesmiről szó sem volt, Jason Kidd (aki játékosként tagja volt a Mavs eddigi egyetlen bajnokcsapatának) legénysége bivalyerős és kiegyenlített mezőnyben ért célba a nyugati végekről. Az évad utolsó párharcát pályahátrányból kezdő Dallas egyértelműen Luka Doncic  és Kyrie Irving talentumára, eredményességére épít, de nem elhanyagolható, hogy van két hasonlóan jó képességű centere, Daniel Gafford és Dereck Lively. Vendégként megnyerte legutóbbi öt találkozóját, ez nagyon imponáló, kérdés, mihez kezd azzal a riválissal, amely legutóbbi 25 hazai fellépése közül csupán négyet bukott el. A Mavericks sorban a Los Angeles Clipperst, az Oklahoma City Thundert és a Minnesota Timberwolvest ütötte ki, csupa olyan gárdát, amely nála nagyobb eséllyel pályázott a végső sikerre, miközben a Celtics meg sem izzadt, két párharcában egyszer veszített, az Indiana Pacerst kisöpörte.

A felek az alapszakaszban már összecsaptak kétszer, rendre a bostoniak győztek, januárban idegenben ­119–110-re, márciusban otthon 138–110-re. A Celticsben megvan a képesség, hogy megállítsa a félelmetes Doncic, Irving tandemet, ebben a fiatal, csak 35 éves Joe Mazzulla vezetőedző Jrue Holidayre és Derrick White-ra is számíthat, akik egyaránt bekerültek a liga második legerősebb védekező ötösébe, ők képesek lehetnek folyamatosan megfelelő nyomást helyezni a labdás játékosra.

A rájátszás első körében, a Miami Heat elleni ütközet során a Boston elveszítette remek centerét, a vádlisérülés miatt kidőlő lett Kristaps Porzingist, de mutatkozik esély arra, hogy a nagydöntőben ismét bevethető legyen, amire szüksége is volna együttesének, hiszen mint említettük, a palánk alatt domináns kosárlabdázói vannak a Mavsnek.

Ha a támadásokat nézzük, azért a favorit Celticsnek sem kell aggódnia, Jayson Tatum (képünkön jobbra) és Jaylen Brown hét éve együtt pattogtat, értik és érzik a játékot, már csak az aranygyűrű hiányzik a vitrinjükből csapatszinten, a keret mélyebb, a tapasztalat nagyobb, a hazai pálya előnye adva van – a prognózisok szerint maximum hat mérkőzésből meg kellene oldania a párharcot a Boston Celticsnek, de ez azért messze nem ilyen egyszerű.

NBA, RÁJÁTSZÁS
A DÖNTŐ MENETRENDJE
1. mérkőzés
Június 7., 2.30: Boston Celtics–Dallas Mavericks (Tv: Sport1)
2. mérkőzés
Június 10., 2.00: Boston Celtics–Dallas Mavericks (Tv: Sport1)
3. mérkőzés
Június 13., 2.30: Dallas Mavericks–Boston Celtics (Tv: Sport1)
4. mérkőzés
Június 15., 2.30: Dallas Mavericks–Boston Celtics (Tv: Sport1)
5. mérkőzés (ha szükséges)
Június 18., 2.30: Boston Celtics–Dallas Mavericks
6. mérkőzés (ha szükséges)
Június 21., 2.30: Dallas Mavericks–Boston Celtics
7. mérkőzés (ha szükséges)
Június 24., 2.00: Boston Celtics–Dallas Mavericks
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik