Imádjuk utálni – Pozsonyi Szilárd jegyzete

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2024.02.10. 23:00

Dávid és Góliát csatáját idézi a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) döntőjének irányító-összevetése – ha a körítést nem nézzük. Az idei Super Bowlban a címvédő Kansas City Chiefs és a San Francisco 49ers méri össze tudását, előbbit az NFL legjobb irányítója – Tom Brady második, véglegesnek tűnő visszavonulása óta már a „talán” kiegészítést sem kell mellé tenni –, Patrick Mahomes vezeti. 2017-ben az első körben választották ki a liga játékosbörzéjén, 2018-ban pedig a slusszkulcsot is a kezébe adták, azóta minden évben legalább a főcsoportdöntőig jutott a Kansas, de két bajnoki címet is elhódított.

A kaliforniaiaknál pedig Brock Purdy az irányító. A 2022-es draft hetedik körében, összességében a 262. helyen, azaz legutolsóként bökött rá Kyle Shanahan és stábja – hátha. Az évad irányítóposzton nem is alakulhatott volna borzalmasabban, hiszen előbb Jimmy Garoppolo, majd Trey Lance is súlyosan megsérült, így a harmadik számú karmesternek kellett beugrania.

És milyen pazarul!

Az alapszakasz fennmaradó részében öt győzelem mellett egyszer sem kapott ki, a rájátszásban a főcsoportdöntő jelentette a végállomást, amelyben már az első negyedben elszakadt Purdy könyökszalagja. Még erősebben tért vissza, őt jelölték kezdőnek, a többit pedig nem kell részletezni, önmagáért beszél, hogy a Super Bowlig jutott vele a csapat – mégis az egyik legmegosztóbb irányító, van, aki szerint zseni, van, aki szerint a csapata teszi naggyá.

Merthogy – visszakanyarodva a korábbi bibliai párhuzamhoz – „Dávidnak” ezúttal nem csak egy parittyája van, amivel boldogulnia kell, hanem egy teljes arzenálja, a futók és az elkapók egyaránt az NFL krémjéhez tartoznak. Szükség is lesz rájuk, ha meg akarják állítani Mahomesék dinasztiáját.

Mert mondjuk ki, míg a Chiefs vezére óvatosan bánik a kifejezéssel, ez a csapat egy dinasztia. Hat év alatt ugyanennyi főcsoportdöntő, négy Super Bowl-szereplés és két (vagy hétfőtől három) bajnoki győzelem – nincs mire szerénykednie. Márpedig a sportági dinasztiákban az az egyszerre gyönyörű és rettenetes, hogy imádjuk utálni őket. Mert az NFL 32 csapatából 31-nek elege van belőle, hogy már megint ott van a végjátékban a Kansas – mint a New England Patriots 2001 és 2018 között, vagy a Formula–1-ben a Red Bull vagy a Bundesligában a Bayern München –, évek múlva visszanézve végül mindenki csak arra fog emlékezni, te atyavilág, micsoda csapat volt az…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik