NFL-legek: Kelce rekordot döntött, a bátyja közönségsikert aratott

Vágólapra másolva!
2024.01.24. 10:38
Travis Kelce kivételes „rajongótábora” előtt döntött NFL-rekordot (Fotó: Getty Images)
Már csak négy csapat van versenyben a Super Bowl-győzelemért, hétfő reggelre az is kiderül, melyik két csapat játssza az NFL döntőjét. Az Amerikai és a Nemzeti főcsoportban is az első kiemelt fogadja a harmadikat. A főcsoport-elődöntő izgalmas és vicces jelenetei mellett klasszismegoldásokat is láthattunk – sztorik és érdekességek az NFL-ből.

 

A HÉT SZURKOLÓJA

Egy évvel ezelőtt a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles játszott egymás ellen a Super Bowlban, Travis Kelce csapata legyőzte Jason Kelce együttesét. Az idén az Eagles már a playoff első körében kiesett, Jason Kelce ezt követően bejelentette visszavonulását, majd a hét végén Buffalóba utazott, hogy megnézze fivére mérkőzését. Jason Kelce az út minden pillanatát élvezte, a meccs előtt a parkolóban együtt bulizott a Bills rajongóival, még egy bowlinggolyóból is ivott.

A meccset viszont már a Chiefs páholyából nézte többek között öccse barátnőjével, Taylor Swifttel, és hogy mennyire jól sikerült a bemelegítés, arról Travis első touchdownelkapása után mindenki meggyőződhetett, mínusz hat fokban sörrel a kezében, félmeztelenül ünnepelt. 

A fivér második TD-jét már nyugodtabban, a háttérből figyelte. 

A HÉT BOSSZÚJA

A Chiefs több mint háromórás mérkőzésen győzte le a Billst a buffalói fagyban, de miután a pályán aratott diadal után a Kansas City játékosai abban a reményben tértek vissza az öltözőbe, hogy forró fürdőt vesznek, csalódniuk kellett, a zuhanyzójukban legalábbis elzárták a meleg vizet. Erről Donovan Smith, a Chiefs támadófalembere számolt be a közösségi oldalán. „Öregem, kikapnak, és elzárják a meleg vizünket. Nem szép, de mi rendben vagyunk, hiszen miénk a győzelem” – írta Smith, akinek csapata sorozatban a hatodik főcsoportdöntőjét játssza, ennél hosszabb sorozata csak a New England Patriotsnak volt, 2011-től zsinórban nyolc idényben jutott idáig.

A HÉT REKORDJAI

Mint írtuk, Travis Kelce-nek nem akármilyen szurkolói voltak a lelátón, amit a TE remek játékkal hálált meg. Patrick Mahomes irányítóval alkotott duójuk két TD-t is szállított a Kansas City Chiefsnek, amivel beállították, majd meg is döntöttek egy rekordot. Tom Brady és Rob Gronkowski párosa 15 hatpontossal tartotta a rájátszás rekordot, mostmár viszont a Mahomes–Kelce duó áll az élen. 

A Kansas City Mahomes mind a hat idényében eljutott legalább a konferenciadöntőig. Mostani ellenfelük, a Baltimore Ravens irányítója viszont extra nagy kihívás lehet. Lamar Jackson ugyanis az alapszakasz MVP cím legnagyobb esélyese, jó formáját pedig a rájátszásra is megtartotta. Jackson lett az első játékos az NFL történelmében, aki két-két passzolt illetve futott TD-t is szerzett egy meccsen, mindemellett legalább 100-as irányítómutatót érte el. Ez volt az irányító harmadik rájátszásmeccse, amikor legalább 100 yardot futott, ami szintén egyedülálló. 

A HÉT ÖSSZEESKÜVÉS ELMÉLETE

Ugyan még a két főcsoportdöntő hátra van, mindenki készülhet a Baltimore Ravens–San Francisco 49ers Super Bowlra. Egy elmélet szerint ugyanis az elmúlt két évben a SB logójának színei megmutatták a döntőben résztvevő csapatokat. Az 55. döntőben a narancssárga Bengals a citromsárga Ramsszel mérkőzött meg. Egy évvel később a zöld Eagles pedig a piros Chiefs találkozott. Az idei logó pedig piros és lila színekben készült, ami természetesen azt jelenti, hogy idén a San Francisco és a Baltimore mérkőzhet meg a Vince Lombardi-trófeáért.

A logónak persze semmi háttérjelentése nincsen, az 57. döntő után egyből bemutatták az újat, és noha a Ravens és a 49ers is erős csapatnak számított, kár lenne a véletlent a liga tudatos tevékenységének tekinteni. Van persze egy másik mintázat is, amiben bízhatnak a Baltimore szurkolói. A Josh Allen vezette Buffalo Bills ötödik alkalommal jutott rájátszásba, eddig minden alkalommal amelyik csapat kiejtette őket az a következő körben kiesett. 2019-ben a Texans a Bills legyőzése után a Chiefstől szenvedett vereséget, ahogy 2022-ben a Bengals is így járt. A kettő között mindkétszer a Kansas City győzte le Allenéket, a következő fordulóban (SB és AFC döntő) viszont mindkétszer kikaptak.

A HÉT ÜNNEPLÉSE

A Ravens főedzője aligha hallott erről a statisztikáról, amikor örömtáncot lejtett az öltözőben. Márcsak azért is, mert ekkor még nem tudta, hogy melyik csapat lesz a Baltimore ellenfele a konferenciadöntőben. Ahogy írtuk, a Lamar Jackson vezette támadósor lemosta a pályáról az év egyik legnagyobb meglepetéscsapatának számító Houston Texanst. A 343 – 17-es győzelem után viszont tudták, hogy a franchise történelmének első hazai konferenciadöntőjére készülhetnek. John Harbaugh a továbbjutást egy internetet gyorsan bejáró öltözői tánccal koronázta meg.

A HÉT SZÍVINFARKTUSA

A Green Bay Packers számára továbbra is mumus a San Francisco 49ers. Kyle Shanahan főedző korábban, mikor a harmadik negyed végén legalább hétpontos hátrányban volt csapatával, akkor mind a 30 alkalommal vereséget szenvedett. Most azonban egy perccel a mérkőzés vége előtt Christian McCaffrey futott TD-jének köszönhetően sikerült a fordítás. A Packersnek azonban maradt ideje, hogy megnyerje a mérkőzést, vagy egy mezőnygóllal hosszabbításra mentse. Jordan Love passzát azonban Dre Greenlaw halászta le. Ilyenkor a védőjátékos azonnal két kézzel a labdát markolva földre fekszik, hogy a támadók lepörgethessék az órát a biztos előny birtokában.

Ezúttal azonban nem így történt, a védőjátékos elkezdte visszavinni a labdát a célterület felé. Greenlaw 12 másodpercen át szlalomozott a Packers játékosai között azt kockáztatva, hogy elveszti a labdát és még egy esélyt kapjon a Green Bay. A kiváló linebacker nemcsak a szurkolókra, hanem csapata főedzőjére is a szívbajt hozta. A mérkőzés után némiképp lehiggadt Shanahan így nyilatkozott: „Ha ennyire szeret futni a labdával, akkor betesszük majd a támadók közé. Ordítottam neki, hogy menjen le a földre. Egyértelműen sokkal hamarabb le kellett volna állnia.”

A HÉT KÉRDÉSE

Derrick Henry korábban már elbúcsúzott a Tennesse Titans szurkolóitól, azt egyelőre azonban nem lehet tudni hol fog kikötni a Hírességek Csarnoka tagságra is esélyes futó. Annyi biztos, hogy a csapatválasztás során nem a fizetése lesz a fő szempont. „Az üzlet az üzlet és végeredményben mindkét félnek jól kell járnia, nem fogok tehát csak úgy akármit elfogadni. Ezzel együtt egyértelműen olyan helyre akarok igazolni, ahol a legnagyobb esélyem lesz Super Bowlt nyerni” – nyilatkozta Henry. A 29 éves játékos a 2023-as idényben is 1000 yard felett teljesített és 12 TD-t szerzett. Így, hogy a fizetési igényéből is szívesen engedne, bizonyára sok csapat jelentkezhet be az elit futóért.

AMERIKAI FUTBALL
NFL, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ
AFC
Buffalo Bills (2.)–Kansas City Chiefs (3.) 24–27 
Baltimore Ravens (1.)–Houston Texans (4.) 34–10
NFC
San Francisco 49ers (1.)–Green Bay Packers (7.) 24–21
Detroit Lions (3.)–Tampa Bay Buccaneers (4.) 31–23

A FŐCSOPORTDÖNTŐ MENETRENDJE
Vasárnap, 21.05: Baltimore Ravens (1.)–Kansas City Chiefs (3.) (Tv: Arena4)
Hétfő, 0.40: San Francisco 49ers (1.)–Detroit Lions (3.) (Tv: Arena4)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik