NFL-legek: tökéletes játék Green Bayben; fura ügynök; „Oilers”-vereség

Vágólapra másolva!
2023.12.20. 10:13
null
Baker Mayfield (labdával) remek teljesítményélnek köszönhetően a Tampa Bay rájátszást érő helyre ugrott (Fotó: Getty Images)
Már csak három forduló van hátra az NFL alapszakaszából, már négy csapat helye biztos a playoff mezőnyében, de a rájátszás peremén továbbra is óriási a tolongás. Az is kezd körvonalazódni, kik húzhatnak a tavaszi draft elején – legalábbis kik gazdálkodhatnak a legelőkelőbb cetlikkel. Közben a háttérben eltiltott biztonsági főnök, fura külsejű ügynök, elhagyott játékhívó lista, filléres belépők és rosszul elsült nosztalgiázás színesítette a napokat. Érdekességek és sztorik az NFL-ből.

A HÉT TELJESÍTMÉNYE

A Tampa Bay Buccaneers 34–20-ra leiskolázta a Green Bay Packerst. A győzelemben hatalmas része volt a Bucs irányítójának, Baker Mayfieldnek, akinek 28 passzából 22 sikeres volt 381 yardét és négy touchdownért, mindezt eladott labda nélkül. A Green Bay 1957-től használja a jelenlegi stadionját, ez idő alatt eddig egyetlen irányító ért el tökéletes 158.3-as passer ratinget a Lambeau Fielden: Aaron Rodgers 2019-ben. Idegenbeli csapat irányítójaként tehát Mayfield az első, aki tökéletes meccset hozott a wisconsini szentélyben.

A HÉT KÉRDÉSE – KI LESZ AZ MVP?

Az NFL mostani idénye minden szempontból izgalmas. Nyitott kérdés a rájátszásba jutó csapatok mezőnye, az első kiemelt kiléte, sőt az MVP-díjazott személye is. A liga legjobb játékosa címet szinte kivétel nélkül az irányítók kapják, de most a San Francisco 49ers futója, Christian McCaffrey remek idényt produkál. A 20 TD-jének köszönhetően Raheem Mosterttel holtversenyben vezeti a ligát, emellett neki van a legtöbb futott yardja is.

Noha egy futó ritkán nyerhet versenyt az MVP-ért folytatott versenyfutásban, érdekes módon McCaffrey érdemeit a 49ers irányítója, a díjra jelenleg legnagyobb eséllyel pályázó Brock Purdy hangsúlyozza leginkább: „Szerintem Christiannak kéne lennie az MVP-nek, ő a mindenes a csapatban.” Az elmúlt 15 évben azonban csak egyszer, 2012-ben nyerte nem irányító poszton játszó játékos ezt az elismerést (épp egy futó, Adrian Peterson). A fogadóirodák szerint tehát Purdy a befutó, mögötte négy további irányító következik, sorrendben: Lamar Jackson, Dak Prescott, Josh Allen és Jalen Hurts. McCaffrey csak a QB-k mögött kullog a hatodik helyen, de így is megelőzi többek között a kétszeres MVP Patrick Mahomest.

A HÉT TIGHT ENDJEI

Eddig is kiemelkedő újoncéve volt Sam LaPortának, de a Denver ellen szerzett három touchdownjának köszönhetően még magasabb szintre lépett a Detroit fiatal tight endje. A draft második körében kiválasztott 22 éves játékos az idényben már kilenc touchdownnál tart (71 elkapásból), amivel a posztján vezeti a ligát, és az elkapók közül is csak Tyreek Hill (12), Mike Evans (11) és Courtland Sutton (10) előzi meg. Ha ilyen ütemben folytatja az idény végéig, megdöntheti Mike Ditka 1961-es 12 touchdownos és/vagy Keith Jackson 1988-as 81 elkapásos újoncrekordját is. A legtöbb yard, amit újonc tight end elkapásból szerzett, szintén Ditkáé, 1076, Laporta e kategóriában 758-nál tart.

LaPorta teljesítményéhez hasonlóan szenzációs a már 37 éves Jimmy Graham idei teljesítménye. A tíz éve New Orleansban még Drew Brees egyik kedvenc célpontjaként sztárrá váló játékos Seattle-ben, Green Bayben és Chicagóban is eltöltött néhány idényt, aztán tavaly kikerült a ligából, senki sem szerződtette. Idén nyáron a New Orleans tett vele még egy próbát, és bár nagyon ritkán kerül pályára, kihozza a maximumot a lehetőségeiből. A New York Giants ellen idei negyedik touchdownját szerezte, mindössze hat elkapásból!

A HÉT VERESÉGE

Nemcsak a Dallas, hanem a New York Jets is komoly verésbe szaladt bele. A csoportrivális Miami Dolphins ugyanis a védő és támadó oldalon is megsemmisítette a New York-i együttest. Első kísérletekben (16–11), passzolt yardokban (213–80) és futott yardokban (77–23) is a Miami kerekedett felül, aminek 30–0-s kiütés lett a végeredménye.

A Dolphins ráadásul úgy tette mindezt, hogy a hihetetlen idényt produkáló Tyreek Hill sztárelkapó nem állt Mike McDaniel vezetőedző rendelkezésére. Ott volt viszont helyette a 2023-ban szintén remeklő Raheem Mostert, aki kétszer is befutott a célterületre. Mostertnek így már húsz TD-je van a szezonban, amivel vezeti a ligát és megdöntötte a Mark Clayton 1984-es franchise rekordját (18). Sőt, Mostertnek több hatpontosa van, mint a teljes Jets támadósornak (13), de még akkor is a Miami futója vezet, ha a New York-iak összes hatpontosát számoljuk (16).

A HÉT NOSZTALGIÁJA

Az 1997-es NFL-idény előtt a Houston Oilers másik államba költözött, és két évig Tennessee Oilers néven szerepelt, mielőtt 1999-ben elnyerte mai formáját, és Titans lett. Houston 2002-ig csapat nélkül maradt, akkor léphetett be a ligába a Texans, ráadásul a Titans csoportriválisaként évente kétszer találkozik egymással a két csapat.

A hét végén Nashville-ben találkozott a két csapat, és a Titans vezetői úgy gondolták, bájos lenne, ha éppen ezen a meccsen nosztalgiáznának, és a csapat houstoni korszakának mezében és sisakjában küldenék a csapatot pályára, amelynek közepére az Oilers emblémáját festenék, a célterületeken pedig maga az Oilers felirat lenne látható. A houstoniakat ez feldühítette, de mivel CJ Stroud irányító és két legjobb elkapója, Nico Collins és Tank Dell is sérült volt, nem reménykedtek fricskában. Csakhogy Case Keenum beugró QB esélyt adott a csapatnak, kiharcolta a hosszabbítást, és abban Ka'imi Fairbairn utolsó másodperces 54 yardos mezőnygólja meghozta a vendégsikert – a Texans legyőzte az Oilerst.

A HÉT ÜGYNÖKE

Aki látta a Nagymenők filmben Joe Pesci karakterét, emlékszik Tommy DeVitóra. A New York Giantsnél most ugyanezen a néven szerepel az irányító, aki zsinórban három győzelem után a New Orleans ellen már nem járt sikerrel. DeVito játékánál már csak az ügynöke, Sean Stellato keltett nagyobb feltűnést, megjelenése ugyanis olyan, mintha tényleg a Nagymenők szereplőgárdájához tartozna.

A HÉT AKCIÓJA

A Carolina Panthers a liga legrosszabb csapata. Ráadásul a rossz teljesítménnyel járó remek draftpozíciónak sem lehet örülni Carolinában, hiszen a Panthers választása a Chicago Bearsé a Bryce Young-csere miatt. Nem csoda, hogy az első 13 fordulóban egy győzelmet szerző Párducok szurkolói nem érdeklődnek csapatuk meccse iránt.

A több mint 73 ezer néző befogadására alkalmas charlotte-i Bank of America Stadionba 45 centért, azaz körülbelül 160 forintért lehetett jegyeket venni. Aki élt ezzel a hihetetlen akcióval, az láthatta, hogy a Panthers 9–7-re legyőzi a rájátszásért küzdő Atlanta Falconst. Sőt a legszerencsésebb szurkoló még a Falcons újonc futójával, Bijan Robinsonnal is dobálhatott a mérkőzés előtt.

A HÉT TALÁLT TÁRGYA

A Josh Allen vezette Buffalo Bills 31–10-re lemosta a pályáról a Dallast. A Cowboys védelme mindent megtettek, hogy megtalálják az ellenszert a Bills támadósora ellen. Egy játék során a dallasi védők földre vitték a Bills kezdőirányítóját, az esés következtében Allen pedig elvesztette a játékhívást elősegítő pántot, amit egy Cowboys játékos vett magához.

A kódneveket és formációkat mutató kisokost azonban nem kell sokáig nélkülöznie Allennek, hiszen a cseréje, Kyle Allen befutott a pályára és átadta a sajátját. Josh Allen végül hét sikeres passzal és 94 yarddal fejezte be a mérkőzést, de ennyi is elég volt, hiszen a 179 yardos James Cook vezette futójátékkal nem tudott semmit sem kezdeni a Dallas védelme. Allen a mérkőzés után úgy nyilatkozott, hogy úgy érezte magát, mint a diák, aki nem dolgozik semmit, mégis ötöst kap a csoportmunka során.

A HÉT ELTILTÁSA

Az NFL az idény végéig eltiltotta a pálya melletti zónából Dom DiSandrót, a Philadelphia Eagles biztonsági főnökét, mert a 13. fordulóban a San Francisco elleni rangadón összeszólalkozott Dre Greenlaw-val, a 49ers linebackerével. Greenlaw az egyik játék során a földhöz vágta Devonta Smitht, az Eagles elkapóját, mire DiSandro a pályára ment, lerángatta a linebackert Smithről, és még az oldalvonal mellett is hevesen mondta a magáét.

A liga nem nézte tétlenül, hogy valaki biztonsági főnökként ilyen módon beavatkozik a pályán történtekbe, és eltiltotta DiSandrót az alapszakasz hátralévő meccseiről. A biztonsági főnök feladata, hogy munkatársaival a hazai és idegenbeli mérkőzéseken is megvédje a csapatot az öltözőfolyosón vagy akár az oldalvonal mellett. Az NFL az eltiltásról szóló közleményében nyomatékosította, hogy a pályán kialakuló csetepatékba kizárólag a játékvezetők, a játékosok és az edzői stáb tagjai avatkozhatnak be.

PLAYOFFHELYZET – NFC

A San Francisco után a Dallas és a Philadelphia is biztosította a helyét a rájátszásban, pedig a Keleti csoport mindkét nagyágyúja kikapott. Amíg a Nemzeti főcsoportban egy hete két olyan csapat is playoffhelyen állt, amelynek negatív volt a mutatója, ezen a héten már kell a 7–7-es mérleg az első héthez, sőt, a Seattle és a New Orleans számára jelen állás szerint kevés is az 50%-os mutató a playoffhoz.

HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS
Erőnyerő: San Francisco 49ers (11–3)
Wild card kör:
Dallas Cowboys (10–4)–Los Angeles Rams (7–7), Detroit Lions (10–4)–Minnesota Vikings (7–7), Tampa Bay Buccaneers (7–7)–Philadelphia Eagles (10–4)

PLAYOFFHELYZET – AFC

Az AFC-ben a Baltimore lépte át elsőként a playoff küszöbét, s üldözői közül a Miami és a Kansas City is győzött. A Jacksonville viszont kikapott, és már vele azonos mérleggel (8–6) áll csoportriválisai közül a Houston, de a Texansnak ez még kevés lenne a rájátszáshoz. A top 7-ben a Cincinnati váltotta a Pittsburghöt, és hiába remekel az ezúttal a Dallast legyőző Buffalo, 8–6-os mérlege a Houstonhoz hasonlóan kevés egyelőre a rájátszáshoz.

HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS
Erőnyerő:
Baltimore Ravens (11–3)
Wild card kör:
Miami Dolphins (10–4)–Indianapolis Colts (8–6), Kansas City Chiefs (9–5)–Cincinnati Bengals (8–6), Jacksonville Jaguars (8–6)–Cleveland Browns (9–5)

DRAFTHELYZET

Hiába nyert a Carolina az Atlanta ellen, még mindig a liga legrosszabb mérlegével áll, ami jó hír a Chicagónak, hiszen a Bears birtokolja a Panthers 2024-es első körös draftcetlijét. A Chicago saját teljesítménye jogán a hatodik választási joggal is számolhat jelen állás szerint. A kettő között a New England, az Arizona, a Washington és a New York Giants sorakozik, a Cardinalson kívül valamennyi csapat esélyes arra, hogy az öt első körösnek értékelt irányító (Caleb Williams, Drake Maye, Bo Nix, Jayden Daniels, Michael Penix Jr.) valamelyikét elvigye.

ÜNNEPI FORDULÓ KILENC TV-KÖZVETÍTÉSSEL!

Az NFL-ben karácsonykor sem áll meg az élet, és mivel december 24. vasárnapra esik, karácsony estéjén is nagyüzem lesz. A program szokás szerint péntek hajnalban kezdődik, szombaton is lesz két meccs, sőt, hétfőn a megszokott egy helyett három találkozót is rendeznek egymás után. Összesen kilenc idősávban lesznek összecsapások, azaz az Arena4 kilenc találkozót közvetít élőben! Ráadásul a forduló a két konferenciaelső összecsapásával zárul San Franciscóban.

NFL
ALAPSZAKASZ, 15. FORDULÓ
CSÜTÖRTÖK
Las Vegas Raiders–Los Angeles Chargers 63–21
SZOMBAT ESTE
Cincinnati Bengals
–Minnesota Vikings 27–24 – hosszabbítás után
SZOMBAT ÉJJEL
Indianapolis Colts
–Pittsburgh Steelers 30–13
Detroit Lions–Denver Broncos 42–17
VASÁRNAP ESTE
Carolina Panthers
–Atlanta Falcons 9–6
Cleveland Browns–Chicago Bears 20–17
Green Bay Packers–Tampa Bay Buccaneers 20–34
Miami Dolphins–New York Jets 30–0
New England Patriots–Kansas City Chiefs 17–27
New Orleans Saints–New York Giants 24–6
Tennessee Titans–Houston Texans 16–19 – hosszabbítás után
VASÁRNAP ÉJJEL
Arizona Cardinals–San Francisco 49ers 29–45
Los Angeles Rams–Washington Commanders 28–20
Buffalo Bills–Dallas Cowboys 31–10
Jacksonville Jaguars–Baltimore Ravens 7–23
HÉTFŐ
Seattle Seahawks–Philadelphia Eagles 20–17

A 16. FORDULÓ MŰSORA
Péntek
2.15:
Los Angeles Rams–New Orleans Saints (Tv: Arena4)
Szombat
22.30: Pittsburgh Steelers–Cincinnati Bengals (Tv: Arena4)
Vasárnap
2.00:
Los Angeles Chagers–Buffalo Bills (Tv: Arena4)
19.00: Atlanta Falcons–Indianapolis Colts
19.00: Carolina Panthers–Green Bay Packers
19.00: Houston Texans–Cleveland Browns (Tv: Arena4)
19.00: Minnesota Vikings–Detroit Lions
19.00: New York Jets–Washington Commanders
19.00: Tennessee Titans–Seattle Seahawks
22.05: Tampa Bay Buccaneers–Jacksonville Jaguars
22.25: Chicago Bears–Arizona Cardinals
22.25: Miami Dolphins–Dallas Cowboys (Tv: Arena4)
Hétfő
2.15:
Denver Broncos–New England Patriots (Tv: Arena4)
19.00: Kansas City Chiefs–Las Vegas Raiders (Tv: Arena4)
22.30: Philadelphia Eagles–New York Giants (Tv: Arena4)
Kedd
2.15:
San Francisco 49ers–Baltimore Ravens (Tv: Arena4)

AZ ÁLLÁS
AFC Kelet Gy-V-D % SZ–K PK
1. Miami Dolphins 10 – 4 – 0 0.714 441–294 +147
2. Buffalo Bills 8 – 6 – 0 0.571 379–254 +125
3. New York Jets 5 – 9 – 0 0.357 201–287 –86
4. New England Patriots 3 – 11 – 0 0.214 183–299 –116
AFC Észak Gy-V-D % SZ–K PK
1. Baltimore Ravens 11 – 3 – 0 0.786 384–225 +159
2. Cleveland Browns 9 – 5 – 0 0.643 309–289 +20
3. Cincinnati Bengals 8 – 6 – 0 0.571 307–311 –4
4. Pittsburgh Steelers 7 – 7 – 0 0.500 223–280 –57
AFC Dél Gy-V-D % SZ–K PK
1. Jacksonville Jaguars 8 – 6 – 0 0.571 319–313 +6
2. Indianapolis Colts 8 – 6 – 0 0.571 344–343 +1
3. Houston Texans 8 – 6 – 0 0.571 306–295 +11
4. Tennessee Titans 5 – 9 – 0 0.357 257–301 –44
AFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K PK
1. Kansas City Chiefs 9 – 5 – 0 0.643 319–245 +74
2. Denver Broncos 7 – 7 – 0 0.500 304–351 –47
3. Las Vegas Raiders 6 – 8 – 0 0.429 265–277 –12
4. Los Angeles Chargers 5 – 9 – 0 0.357 303–345 –42
NFC Kelet Gy-V-D % SZ–K PK
1. Dallas Cowboys 10 – 4 – 0 0.714 421–264 +157
2. Philadelphia Eagles 10 – 4 – 0 0.714 359–331 +28
3. New York Giants 5 – 9 – 0 0.357 189–338 –149
4. Washington Commanders 4 – 10 – 0 0.286 281–423 –142





NFC Észak Gy-V-D % SZ–K PK
1. Detroit Lions 10 – 4 – 0 0.714 382–331 +51
2. Minnesota Vikings 7 – 7 – 0 0.500 290–269 +21
3. Green Bay Packers 6 – 8 – 0 0.429 300–301 –1
4. Chicago Bears 5 – 9 – 0 0.357 287–329 –42
NFC Dél Gy-V-D % SZ–K PK
1. Tampa Bay Buccaneers 7 – 7 – 0 0.500 296–290 +6
2. New Orleans Saints 7 – 7 – 0 0.500 309–267 +42
3. Atlanta Falcons 6 – 8 – 0 0.429 258–278 –20
4. Carolina Panthers 2 – 12 – 0 0.143 206–348 –142
NFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K PK
1. San Francisco 49ers 11 – 3 – 0 0.786 425–234 +191
2. Los Angeles Rams 7 – 7 – 0 0.500 327–307 +20
3. Seattle Seahawks 7 – 7 – 0 0.500 300–335 –35
4. Arizona Cardinals 3 – 11 – 0 0.214 256–376 –120
AFC Gy-V-D % SZ–K PK
1. Baltimore Ravens 11 – 3 – 0 0.786 384–225 +159
2. Miami Dolphins 10 – 4 – 0 0.714 441–294 +147
3. Kansas City Chiefs 9 – 5 – 0 0.643 319–245 +74
4. Jacksonville Jaguars 8 – 6 – 0 0.571 319–313 +6
5. Cleveland Browns 9 – 5 – 0 0.643 309–289 +20
6. Indianapolis Colts 8 – 6 – 0 0.571 344–343 +1
6. Houston Texans 8 – 6 – 0 0.571 306–295 +11
6. Cincinnati Bengals 8 – 6 – 0 0.571 307–311 –4
6. Buffalo Bills 8 – 6 – 0 0.571 379–254 +125
10. Denver Broncos 7 – 7 – 0 0.500 304–351 –47
10. Pittsburgh Steelers 7 – 7 – 0 0.500 223–280 –57
12. Las Vegas Raiders 6 – 8 – 0 0.429 265–277 –12
13. Los Angeles Chargers 5 – 9 – 0 0.357 303–345 –42
13. Tennessee Titans 5 – 9 – 0 0.357 257–301 –44
13. New York Jets 5 – 9 – 0 0.357 201–287 –86
16. New England Patriots 3 – 11 – 0 0.214 183–299 –116
NFC Gy-V-D % SZ–K PK
1. San Francisco 49ers 11 – 3 – 0 0.786 425–234 +191
2. Detroit Lions 10 – 4 – 0 0.714 382–331 +51
2. Dallas Cowboys 10 – 4 – 0 0.714 421–264 +157
4. Tampa Bay Buccaneers 7 – 7 – 0 0.500 296–290 +6
5. Philadelphia Eagles 10 – 4 – 0 0.714 359–331 +28
6. Seattle Seahawks 7 – 7 – 0 0.500 300–335 –35
6. Los Angeles Rams 7 – 7 – 0 0.500 327–307 +20
6. New Orleans Saints 7 – 7 – 0 0.500 309–267 +42
6. Minnesota Vikings 7 – 7 – 0 0.500 290–269 +21
10. Atlanta Falcons 6 – 8 – 0 0.429 258–278 –20
10. Green Bay Packers 6 – 8 – 0 0.429 300–301 –1
12. Chicago Bears 5 – 9 – 0 0.357 287–329 –42
12. New York Giants 5 – 9 – 0 0.357 189–338 –149
14. Washington Commanders 4 – 10 – 0 0.286 281–423 –142
15. Arizona Cardinals 3 – 11 – 0 0.214 256–376 –120
16. Carolina Panthers 2 – 12 – 0 0.143 206–348 –142
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik