NFL: az Indianapolis nyerte a 2000-es évek klasszikusát Frankfurtban

Bodnár Zalán (Frankfurt)Bodnár Zalán (Frankfurt)
Vágólapra másolva!
2023.11.12. 18:40
null
Az érdeklődés nem volt kisebb, mint amit megszokhattunk a londoni és immár a németországi mérkőzéseken
Egyetlen touchdown született a Colts és a Patriots németországi összecsapásán, még az első negyedben, és az a Csikók javára döntötte el a védelmek csatáját.

 

Amikor tavaly ilyenkor több mint hárommillió jegyigénylés érkezett a kontinentális Európában játszott első NFL-mérkőzésre, a Münchenben rendezett Tampa Bay Buccaneers–Seattle Seahawks találkozóra, azonnal egyértelművé vált, hogy Németországba érdemes visszatérnie a tojáslabdás futball élvonalának, így idén már két frankfurti mérkőzést is betett a programba az NFL. Egy hete a bajnoki címvédő Kansas City Chiefs győzte le 21–14-re a Miami Dolphins együttesét az Eintracht Frankfurt futballcsapatának otthonában, a Deutsche Bank Parkban, ezúttal pedig a Super Bowl-éra holtversenyben legsikeresebb csapata, a hatszoros bajnok New England Patriots „fogadta” ugyanitt az Indianapolis Coltsot. Az NFL-t Magyarországon közvetítő Arena4 csatorna, illetve nemzetközi anyacége, a Network4 segítségének köszönhetően, ahogy tavaly a müncheni mérkőzést, úgy ezt is a helyszínről tudósíthatta a Nemzeti Sport.

Az érdeklődés nem volt kisebb, mint amit megszokhattunk a londoni és immár a németországi mérkőzéseken, az úgynevezett International Series-találkozókon: már négy órával a kezdőrúgás előtt is alig lehetett mozdulni a Deutsche Bank Parkban az NFL-rajongók kavalkádjában, és ahogy az ilyenkor megszokott, nem csupán a két csapat szimpatizánsai voltak jelen, hanem mind a harminckét csapat rajongói. Nemcsak a kedvenceiket, hanem magát a sportágat ünnepelni is érkeztek a szurkolók. A stadion előtti hatalmas placcot természetesen nem csupán a sör-, virsli- és kolbászárusok töltötték meg, de minden elképzelhető módon igyekezett a liga a német szervezőkkel karöltve kiszolgálni a méregdrága jegyet vásárlókat, ki lehetett próbálni az elkapásokat, a mezőnygólrúgást, a tojáslabdával célba dobást, de lehetett fotózkodni a cheerleaderekkel vagy a Patriots kabalafigurájával, Patriot Pattel is. A stadionon kívül is érvényesült az amerikai sportok örök mantrája: a jegyvásárló egy másodpercig sem unatkozhat.

Nemcsak a kedvenceiket, hanem magát a sportágat ünnepelni is érkeztek a szurkolók.
Nemcsak a kedvenceiket, hanem magát a sportágat ünnepelni is érkeztek a szurkolók.

 

A nemzetközi meccseken eddig még hibátlan New England (35–7 a Tampa Bay ellen 2009-ben Londonban, ugyancsak a Wembleyben 45–7 a St. Louis Rams ellen 2012-ben, majd 33–8 az Oakland Raiders ellen 2017-ben) megadta a módját az első németországi mérkőzésének. Robert Kraft tulajdonos is Frankfurtba utazott, s a küldöttség elhozta magával Európába a hat Lombardi-trófeát, amivel a belvárosi Hilton szállóban kialakított „Patriots Hausban” fotózkodhattak is a drukkerek. Ugyanott dedikálta a Dinasztia című, magyarul is megjelent könyvet Sebastian Vollmer, a Patriots korábbi német támadófalembere, aki a stadionban a meccs előtt hatalmas tapsot kapott, amikor köszöntötte a nézőket.

Noha mindkét csapat mérlege negatív ebben az idényben (a Colts négy győzelemmel és öt vereséggel állt a meccs előtt, a Patriots 2–7-tel), a párosítás még mindig megdobogtatja a szíveket, hiszen a 2000-es évek legendás rivalizálásáról van szó. Abban az évtizedben a New England három, az Indianapolis egy Super Bowlt nyert, és rendszeresen találkoztak a főcsoport (AFC) döntőjében vagy elődöntőjében. Igaz, már nem a két korszakos ikon, az NFL-történelem talán két legjobb quarterbackje, Tom Brady és Peyton Manning irányít, hanem Mac Jones és Gardner Minshew, ami azért persze nem ugyanaz a kávéház...

Ígéretes Patriots-támadással indult a mérkőzés, de a bostoniaknak be kellett érniük egy mezőnygóllal, amit Chad Ryland 37 yardról értékesített. Csakhogy erre rögtön touchdownnal válaszolt a Colts, Jonathan Taylor futott be, a jó jutalomrúgás után pedig 7–3-as Indy-vezetéssel zárult az első negyed.

A második negyed meglehetősen nyögvenyelős játékot hozott, egyik támadósor sem tudott kibontakozni. Főleg a Patriotsé, amelynek nem működtek a futásai, Mac Jones hosszú passzt egyáltalán nem kísérelt meg, amikor pedig magánál tartotta a labdát, azonnal földre vitték. Ahogy idén sokadszor, a védelemnek kellett meccsben tartania Bill Belichick (aki horvát származású, és még ő sem vezetett csapatot ilyen közel felmenői szülőhazájához) együttesét – a kérdés az volt, meddig képes rá. Nagyon jól jött a Hazafiaknak, hogy a Colts az első félidő végén kihagyott egy 36 yardos mezőnygólt.

Hát még az, hogy a harmadik negyed első Colts-támadása során Myles Bryant elcsípte a levegőben Gardner Minshew passzát, megtörtént az első turnover a mérkőzésen! De ezt sem tudta még három pontra sem váltani a Pats, mert Ryland 33 yardról is mellé rúgta a mezőnygólkísérletet. A Patriots a negyed második felében – átnyúlva az utolsó játékrészre is – vezetett egy nagyon hosszú, főleg futásokra épülő drive-ot, de a vége ismét nem TD, hanem egy 24 yardos field goal lett Rylandtől. 6–7. A következő Colts-támadásból azonban az Indianapolis egy 51 yardos Matt Gay-mezőnygóllal visszaállította a különbséget: 6–10. Ráadásul Rhamondre Stevenson futó is kiesett sérülés miatt – bár később visszatérhetett.

Minden szenvedése ellenére még így is megnyerhette volna a meccset a Patriots, ám kevesebb mint négy perccel a vége előtt Mac Jones interceptiont dobott, Julian Blackmon kapta el a két yardoson. De a Colts nem tudta lezárni a meccset, maradt 1 perc 52 másodperce a New Englandnek, hogy haladjon 86 yardot egy győzelmet érő TD-ért – időkérés nélkül. Azonban lezárta a Colts helyett Bailey Zappe, aki 31 másodperccel a vége előtt dobott egy újabb interceptiont, ezúttal Rodney Thomasnak. Nyert tehát 10–6-ra a Colts, azaz most már nem veretlen az Egyesült Államokon kívül a Patriots. Nagyobb baj, hogy 2–8-cal áll a csapat.

AMERIKAI FUTBALL
NFL, ALAPSZAKASZ
10. FORDULÓ
New England Patriots–Indianapolis Colts 6–10

Később
19.00:
Baltimore Ravens–Cleveland Browns
19.00: Cincinnati Bengals–Houston Texans
19.00: Jacksonville Jaguars–San Francisco 49ers (Tv: Arena4)
19.00: Minnesota Vikings–New Orleans Saints
19.00: Pittsburgh Steelers–Green Bay Packers
19.00: Tampa Bay Buccaneers–Tennessee Titans
22.05: Arizona Cardinals–Atlanta Falcons
22.05: Los Angeles Chargers–Detroit Lions (Tv: Arena4)
22.25: Dallas Cowboys–New York Giants
22.25: Seattle Seahawks–Washington Commanders
Hétfő, 2.20: Las Vegas Raiders–New York Jets (Tv: Arena4)

Péntek éjjel játszották
Chicago Bears–Carolina Panthers 16–13

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik