NHL: Garát Zsombort meghívta az Islanders az idény előtti edzőtáborába

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.09.21. 17:36
null
Garát 93 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban (Fotó: Dömötör Csaba)
Garát Zsombor meghívást kapott az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő New York Islanders edzőtáborába.

 

Garát a negyedik magyar hokis, aki NHL-es táborban szerepelhet. Korábban Szuper Levente (Dallas Stars, Calgary Flames, St. Louis Blues), Vas János (Dallas Stars) és Vay Ádám (Minnesota Wild) vehetett részt ilyen felkészülésben. Az Edmonton Oilers által 1999-ben – első magyarként – draftolt Gröschl Tamás végül nem volt táborban.

Garát, a 26 éves, 93-szoros magyar válogatott védő az előző idényben az Erste Ligában szereplő Budapest JA-ban 36 mérkőzésen 15 pontot (5 gól, 10 gólpassz) szerzett. A májusi elit-világbajnokságon – ahol búcsúzott az élvonaltól a magyar csapat – hét összecsapáson lépett jégre és egy asszisztja volt.

A négyszeres Stanley Kupa-győztes (1980, 1981, 1982, 1983) Islanders az előző idényben a rájátszás első körében esett ki. Sztárjai között található Szemjon Varlamov, Ilja Szorokin, Brock Nelson, Anders Lee vagy Mathew Barzal.

A tábor alatt az NHL-es klub folyamatosan csökkenti a létszámot az október 14-i, Buffalo Sabres elleni bajnoki rajtig. Addig a gárda hat felkészülési összecsapást vív. Az NHL-es keretben 23 játékosnak (általában 13 vagy 14 csatárnak, 7 vagy 8 hátvédnek és 2 kapusnak) van hely. A többiek, akiktől menet közben köszönnek el, a tartalékegyüttesekben, a másodosztálynak számító AHL-ben vagy a harmadosztálynak minősülő ECHL-ben kapnak helyet, esetleg visszatérnek európai klubjaikhoz. A New York Islanders AHL-es csapata a Bridgeport Islanders, az ECHL-es együttese pedig a Worcester Railers.

Garát Zsombor felesége, Garát-Gasparics Fanni is válogatott játékos, a csatár jelenleg a svéd Brynäs alkalmazásában áll.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik