Amerikai álom – összeállítás a profi ligákban próbálkozó magyar sportolókról

Vágólapra másolva!
2023.04.14. 10:59
null
Dávid Kornél az első és máig utolsó magyar, aki eljutott az NBA-be, s ott pályára is lépett (Fotó: Getty Images)
Az észak-amerikai profi női kosárlabda-bajnokság négyszeres bajnoka, a Minnesota Lynx választotta ki Juhász Dorkát. A vele készített címlapsztoris interjúnk részeként felelevenítjük magyar sportolók korábbi próbálkozásait az amerikai major ligákban.   


Hanga Ádám elkelt a börzén, mégsem került az NBA-be

Az észak-amerikai profi kosárlabda-ligában (NBA), mint azt pontosan tudjuk álmunkból felkeltve is, egyedül Dávid Kornél jutott lehetőséghez a magyarok közül. A jelenleg a Milwaukee Bucks nemzetközi játékosmegfigyelőjeként dolgozó korábbi erőcsatár négy franchise-nál 109 alapszakasz-mérkőzést játszott, ugyanakkor sosem draftolták, az 1993-as börzén nem kelt el, a profi ligában 1999-ben a Chicago Bulls színeiben debütált.

Hanga Ádámot kiválasztotta a San Antonio Spurs, 2011-ben a második körben, 59.-ként csapott le rá a drafton, s bár 2017-ben a hírek szerint nagyon közel került ahhoz, hogy tagja legyen a Spurs keretének, végül a Barcelona igazolta le, majd 2021 óta a Real Madridot erősíti. Noha fantasztikus karriert futott be, mivel már belépett a 35. életévébe, szinte kizárható, hogy valaha bemutatkozik az NBA-ben.

Ugyanezt kategorikusan hiba volna kijelenteni a 2002-ben született Maronka Zsomborról, aki jelenleg a Joventut Badalona kölcsönjátékosaként a Real Betisnél pattogtat. Vele kapcsolatban a menedzsmentjéhez tartozó Zsivera Gábor elmondta, idén, jövőre és még két év múlva is részt vehet a börzén, 2025-ben automatikusan draftolható lesz (így kelt el Hanga Ádám is). 2021-ben már jelentkezett a draftra, aztán visszalépett – abban az évben Maronka felméréseken vett részt az Államokban, megmutatta magát az edzésrendszerben, s még második körre vonatkozó draftígéretet is kapott a Toronto Raptorstól. Úgy gondolta, ennél lehetnek később jobb opciói is, ezért nem vett részt végül a drafton. Mivel jelenleg nincs túl nagy felhajtás körülötte, nem kimondott várományosa az idei draftnak (nem is biztos, hogy érdemes most ellőnie a sanszát), viszont legalább rendszeres játéklehetőséghez jut a spanyol élvonalban. Észrevehető az előrelépés, ugyanakkor ennél több kell, jobb számokat kell produkálnia ahhoz, hogy bízhasson abban, elviszi őt valamelyik franchise.

Garancia semmire nincsen, viszont összességében a háromkörös draft 16. választottja volt Dorka, akit előzetesen még „feljebb” vártak a szakportálok, sokan azt jósolták, hogy már az első körben, a legjobb 12 között elkel. Ez sem rossz, sőt, korábbi WNBA-játékosaink közül Nagy Andrea és Iványi Dalma sem kelt el ennyire hamar, míg a jelenleg is aktív Határ Bernadettet nem draftolták. Arra nagyon jó esély van, hogy Dorka beférjen a négyszeres bajnok Minnesota Lynx aktív keretébe, de előbb a protokoll alapján megkezdi majd az edzőtábort a többi szerződtetett játékossal, és át kell mennie a különböző rostákon. A szerződésrendszer teljesen más az NBA-éhez képest, a WNBA jól szervezett nyári liga, hiába a világ legerősebb bajnoksága. Bezavar még a képbe a női Európa-bajnokság, amire Dorka szeretne elmenni és játszani rajta, nagyon nehéz kérdés, hogy összeegyeztethető-e az amerikai profi ligával. Az biztos, hogy Minnesotában nagyon jó közegbe kerül, ráadásul a csapat vezetőedzője az amerikai női válogatott szövetségi kapitánya, Cheryl Reeve. A papírforma, hogy Juhász Dorka idén már szerepel a WNBA-ben újoncként, ha nem is meghatározó, de érdemi szerepkörben” mondta lapunknak a Sport TV kosárlabda-szakkommentátora, Zsivera Gábor.

A Barcelona 18 éves nigériai centere, James Nnaji két évet lehúzott a Rátgéber Akadémián, ő a 13. helyen is elkelhetne az idei börzén az előrejelzések szerint. Szempontunkból Nnaji azért érdekes, mert a jövőben szíves örömest szerepelne a magyar válogatottban. (GY. F.)

Kevés itthon született magyar járta meg az NFL-t

Bár a tengerentúli profi amerikaifutball-liga, az NFL történetében hemzsegnek a magyar származású legendás alakok (elég csak George Halasra vagy Larry Csonkára gondolni), legtöbbjük már az Egyesült Államokban született és nevelkedett – nem úgy a Gogolák fivérek, akik Budapestről vándoroltak Amerikába, és reformálták meg a rúgójátékot. A legutóbbi magyar, akit draftoltak, Meskó Zoltán volt (az 5. körben, a 150. választottként), a temesvári születésű punter 2010 és 2012 között a New England Patriotsban, 2013-ban a Pittsburgh Steelersben és a Cincinnati Bengalsban játszott.

Azóta a legközelebb Zilai János került az NFL-hez, a Fehérvár Enthroners 24 éves válogatott linebackerét ugyanis meghívták a nemzetközi toborzóprogram előszűrésére Londonba – sajnos az utolsó rostán fennakadt, de azóta sem tett le álmáról, hogy egy nap bekerüljön a legjobbak közé. (P. SZ.)

Csak a kispadig jutott magyar hokis az NHL-ben

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) első draftját 1963-ban tartották Montrealban, s 1999-ig kellett várni, mire az első magyar elkelt a börzén. Gröschl Tamás tengerentúli játékjogát a 9. körben, összesítve a 256. helyen az Edmonton Oilers foglalta le. A későbbi szapporói hős az egyetlen hokis, aki magyar csapat – az UTE játékosaként – került fel a draftlistára. Amerikában végül az ECHL-ligáig jutott.

Következett Szuper Levente, rá 2000-ben a 4. kör 116. helyén csapott le a Calgary Flames. A börze után a Calgary farmcsapatához, az AHL-ben versenyző St. John Flameshez került, amellyel megnyerte a Calder-kupát. A 2002–2003-as idényben megsérült a Calgary első számú kapusa, Roman Turek, ekkor Szupert felvitték az NHL-gárdához Jamie McLennan tartalékjának. Ő az első magyar, akit NHL-meccsre neveztek. Kilenc mérkőzésen ült a kispadon, jégre azonban nem léphetett. 2003 őszén a játékjoga átkerült a St. Louis Blueshoz, de csak a missouri együttes két farmcsapatánál számítottak rá.

A harmadik, s ez idáig utolsó draftolt magyar a válogatottól 171 fellépés után most búcsúzó Vas János: 2002-ben a 2. körben, a 32. helyen került a Dallas Stars­hoz. A texasiak farmcsapatában, az Iowa Starsban három idényt húzott le, s noha többször szóba került, hogy felhívják az NHL-be, ez nem történt meg. Azóta csupán a draftlistáig jutott magyar hokis: Hári János 2010-ben és 2012-ben, Horváth Bálint 2016-ban, Papp Kristóf pedig 2020-ban, ők azonban nem kaptak NHL-szerződést.

A hölgyek közül a bramptoni elit-vb-n is szereplő Dabasi Réka az első, aki a tengerentúli női profi ligában (Premier Hockey Federation) szerződést kapott. Noha a játékjogát a 2021-es drafton a Toronto Six foglalta le, egy évvel később a Metropolitan Rivetershez írt alá. A New Jersey-i klub játékosa 2022 óta Garát-Gasparics Fanni is, őt az egy évvel korábbi börzén a Minnesota Whitecaps draftolta.

Ujhelyi Petra WNBA-bajnok is volt

Juhász Dorka lesz az ötödik magyar kosárlabdázó, aki megmutathatja tudását a WNBA-ben. Elődei közül Iványi Dalma és Nagy Andrea egyaránt 1999-ben kapott először lehetőséget az észak-amerikai profi női kosárlabda-bajnokságban.

A PVSK-val tízszeres magyar bajnok, 11-szeres kupagyőztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes Iványi Dalma a Florida International University (FIU) egyetemi csapatában játszott, s az 1999-es draft 4. körében, összességében a 37. kiválasztottként vitte el a Utah Starzz. A magyar válogatottban 134-szer szereplő irányító öt WNBA-idényben 106 mérkőzésen lépett pályára. A Utah Starzz együttesében 1999-ben 14, 2000-ben 27 meccsen szerepelt. A Phoenix Mercuryben 2003-ban négy összecsapás jutott neki, majd a San Antonio Silver Starsban 2005-ben 30, 2006-ban 31 mérkőzés. Iványi hazatérve volt a PINKK-Pécsi 424 sportvezetője, a női válogatott edzői stábjának tagja, az Uni Győr vezetőedzője, jelenleg az NKA Universitas PEAC másodedzője.

Az MTK-val 1991-ben bajnok, a válogatottal ugyanebben az évben Eb-bronzérmes Nagy Andrea játszott a francia Strasbourgban, török bajnok és kupagyőztes lett a Fenerbahcéval. Ő is a Florida International University (FIU) együttesében játszott az amerikai egyetemi bajnokságban (NCAA), és 1136 assziszttal még most is tartja a FIU rekordját, s a második legjobb az NCAA történetében. A kiváló irányító 1996-tól játszott a WNBA „elődjében”, az American Basketball League-ben a Se­attle, majd a Long Beach csapatában. Aztán az 1999-es WNBA-draft 3. körében, összességében 25. kiválasztottként vitte el a Washington Mystics, s négy idény alatt 102 mérkőzésen szerepelt a ligában. A Washington Mysticsben 1999-ben 32, 2000-ben 23 összecsapáson lépett pályára, a New York Libertyben 2001-ben 23, a Sacramento Monarchsban 2002-ben 24 találkozón játszott. A kosárlabdázással 2003-ban hagyott fel, jelenleg Miamiban él, két kosárlabdázó kamaszlány édesanyja.

A MAFC legendás válogatott játékosa, Ujhelyi Gábor lánya, az itthon a BSE-ben, majd a Szegedben szereplő center, Ujhelyi Petra a University of South Carolina egyetemi csapatából jutott el a 2003-as WNBA-draftig, amelyen a 2. körben, összességében 16. kiválasztottként vitte el a Detroit Shock. Az előző idényt a legrosszabb mutatóval, utolsóként záró együttest aztán 14 mérkőzésen segítette történelmi évadában, amelynek végén különleges bravúrt végrehajtva WNBA-bajnok lett! Ujhelyi később játszott Izraelben, Spanyolországban, Olaszországban, Törökországban, Lengyelországban, szerepelt az Euroligában, haza-hazajött a válogatottba, majd 31 évesen lezárta pályafutását. Jelenleg a dél-karolinai Columbia városában él férjével, a korábbi NBA-játékos Douglas Edwardsszal és kislányával.

A magyar válogatott jelenlegi centere, a Sopron Baskettel tavaly Euroligát nyerő Határ Bernadett 2021-ben hét WNBA-mérkőzést játszott az Indiana Fever együttesében, de szerződését nem draftolás után kapta.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik