Kobe kosara győzelmet ért, a Dallas simán megverte a Cavst

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.01.05. 08:39
null
A dallasi Dirk Nowitzki takarja a kilátást a clevelandi Dion Waiters elől (Fotó: Reuters)
Kobe Bryant kosarával a Lakers megverte az Indianát, a Dallas pedig könnyedén nyert Clevelandben az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) vasárnapi játéknapján. A Phoenix gálázott a Toronto ellen, a Miami sztárduójával győzte le a Brooklynt, a Knicks sorozatban tizenegyedszer is kikapott, a Pistons viszont ötödször is nyert – íme a részletek!

 

 

Cleveland Cavaliers–Dallas Mavericks 90–109

Amikor zakatol a támadógépezet. A vendégek már a mérkőzés elején tudatosították, hogy védekezésben komoly feladat vár a Blatt-legénységre. Rondo kivételével a kezdőötös minden tagja egymás után érte el a kosarakat, Nowitzki (7/12 mezőnyből) és Chandler (6/7, 8 lepattanó) minimális hibaszázalékkal dobott, Barea pedig a padról beszállva hintett alig húsz perc alatt 14 pontot (6/7, 2/3 tripla). A második negyed kezdetétől folyamatosan duzzasztotta előnyét a Mavs, mely a harmadik negyed végéhez közeledve már a húsz pontot ostromolta. Számolatlanul érte el a könnyű kosarakat a Dallas, mindezt bizonyítja az 56%-os mezőnymutató, finoman fogalmazva erősen szellős volt a hazaiak védekezése.

Love mindent megtett. A nyáron szerződtetett magasember a feldobástól fogva hátán vitte együttesét, a mérkőzés legeredményesebb játékosaként Love (11/21 mezőnyből, 3/7 hárompontos, 10 lepattanó) dupla-duplával zárt. Rajta kívül viszont csak Dellavedova (4/10, 2/3 tripla, 7 gólpassz) és a csereként beszálló Marion (6/11) érte el a tízpontos határt. Irvingnél (2/9 mezőnyből) és Waitersnél (4/14, 0/4 hárompontos) alaposan bedeszkázták a gyűrűt, mindketten csak szenvedtek támadásban, s ez a tény nagyjából szertefoszlatta a Cavs győzelmi reményeit. Az irányítót a harmadik negyed közepén lecserélték és már nem tért vissza a parkettre.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 30/9, Marion 13/3, Dellavedova 10/6
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 20/3, Nowitzki 15/3, Barea - Parsons 14/6-14/6, Chandler 14

Detroit Pistons–Sacramento Kings 114–95

A nem hiányzó láncszem. Bármennyire is hihetetlen, Josh Smith távozása óta veretlen a Detroit, nagyon úgy fest, hogy a Monroe – Drummond duó kellő stabilitást ad a magasember-állománynak. Ma este ketten együtt 29 pontot és 25 lepattanót szereztek, szinte egyenlő elosztásban. Jennings (14/21 mezőnyből, 5/8 tripla, 7 gólpassz) újfent sziporkázott, ugyanis egymaga 15 pontot rámolt be a Kings gyűrűjébe a harmadik negyedben, mellyel visszavert minden fordítási kísérletet a vendégek részéről. A záró játékrészben már kizárólag a hazaiak akarata érvényesült, ugyanis a Pistons a negyed közepére már végérvényesen eldöntötte a találkozó sorsát. Több, mint öt éve fordult elő utoljára a Detroittal, hogy sorozatban öt mérkőzést nyerjenek.

A húzóemberek nehéz napja. Komoly védekezést kapott, s ennek okán gyenge dobóformát hozott Gay (5/16 mezőnyből, 3 eladott labda) és Cousins (5/17 mezőnyből, 8/11 büntető, 15 lepattanó, 6 eladott labda) is, s ha melléjük még betársítjuk McLemore (2/11 mezőnyből) szintén harmatos dobóhatékonyságát, akkor az is meglepetésként hathat, hogy miként tudott meccsben maradni a Kings a harmadik negyed végéig. Pedig az első félidőben akadt lehetőségük bőven a vendégeknek, 53 labdabirtoklásból azonban csak 46 pontot tudtak az eredményjelzőre írni. Beszédes adat, hogy a vendégek csupán 5 támadólepattanóhoz jutottak és második esélyből egyetlen árva pontot szereztek.

A Pistons legjobb dobói: Jennings 35/15, Drummond 15, Monroe 14
A Kings legjobb dobói: Cousins 18, Collison 17/6, Gay – Williams 12-12

Miami Heat–Brooklyn Nets 88–84

Bosh és Wade remekelt. Mindkét csapat meglepően keményen védekezett, ennek is tudható be a kevés pont. Ilyenkor számítanak igazán az egyéni extrák, a Miami sztárduója pedig hozta a szükséges pluszt – ketten együtt 51 pontot szórtak a 88-ból, sorra dobták a nehéz kosarakat és kulcspillanatokban is lehetett rájuk számítani. Érdemes kiemelni még Hassan Whiteside-ot, aki 11 pontot, 10 lepattanót és 5 blokkot tett hozzá a kispadról, óriási érdemei voltak abban, hogy 84 ponton tartották a Brooklynt.

Nem volt vezér a Netsnél. Joe Johnson sokat vállalt, de nem igazán ment neki a dobás, Brook Lopez és Deron Williams hozta magát, de a végjátékban nem tudtak segíteni. Végül 40% alatt maradtak a vendégek mezőnyből, de Hollins mester szerint nem is ez volt a legnagyobb gond, hanem hogy a Wade-Bosh párossal képtelenek voltak mit kezdeni. Hiába szereztek több pontot a festékből, a Miami duója bedobálta a tempókat, megnyerte az egy-egyeket, ismét kijött, hogy egyénileg nincs klasszis védője a vendégcsapatnak. Az utolsó percben egyébként megvolt az esély, hogy mindennek ellenére egyenlítsen a Nets, de Teletovics hármasa kimaradt, több lehetőség pedig nem adódott.

A Heat legjobb dobói: Bosh 26/9, Wade 25, Whiteside 11
A Nets legjobb dobói: Johnson 19/6, Lopez 16, Teletovics 14/12

New York Knicks–Milwaukee Bucks 82–95

„Fire Fisher"! Hazai pályán 82 pontot dobni 40%-kal nem éppen az elvárt teljesítmény, ráadásul a Knicks játéka továbbra is romokban van – persze hozzá kell tenni, hogy ma nem volt például Anthony, Stoudemire és Shumpert sem. Ennek ellenére negatív franchise-rekordot állított fel a gárda sorozatban tíz hazai vereséggel, a szurkolók pedig az újonc vezetőedző kirúgását követelték a találkozó végén – az biztos, hogy idén rúgtak már ki ennél jobban teljesítő trénert is, viszont nehéz elképzelni, hogy ebből a romhalmazból idén bárki tudna még idén csapatot csinálni.

Nem kellett erőlködniük a vendégeknek. Antetokounmpo, Brandon Knight, Pachulia és Marshall is hatékonyan dolgozott, szépen járt a labda a Bucksnál, de az igazi extra nem jött senkitől – igaz, nem is volt rá szükség. A 19 eladott labdájuk sem számított, stabilan tartották az előnyüket – héttel mentek a nagyszünetben, majd hamar megléptek 13-ra és innentől kezdve nem jött be tíz alá a New York. A Bucks ezzel a sikerrel újra egy meccsel a Nets elé került a keleti hatodik helyen és már csak másfél meccsre vannak a Clevelandtől.

A Knicks legjobb dobói: Hardaway 17/9, J. R. Smith 15/9, Aldrich 12
A Bucks legjobb dobói: Knight 17/3, Antetokounmpo 16/3, Pachulia 16

Phoenix Suns–Toronto Raptors 125–109

Elfáradt a Raptors. Kyle Lowry-ék hatmeccses idegenbeli túrájuk végére értek és akárcsak legutóbb a Warriors ellen, úgy ma is fáradtnak tűntek – elsősorban védekezésben, nem tudták tartani a lépést a Suns hátvédtriójával. Ugyan elöl Valanciunas hozta a „kötelezőt" (21 pont, 10 pattanó), Lowry 6/19-es mezőnymutatója nem túl veretes és bár a 109 dobott pont rendben van, végig futottak a meccs után. Alapjáraton a Toronto vigyáz a legjobban a labdára, de ma már félidőben 13-szor szórták el a játékszert, végül 21-gyel zártak, ebből pedig több, mint harminc pontot szerzett a Phoenix. A Toronto több, mint egy év után veszített zsinórban három találkozót.

Gálázott a Suns. A vendégek hibáit kihasználva egy pillanatig sem hagytak kétséget afelől, hogy ki fogja nyerni a találkozót, a Dragic-Bledsoe-Thomas trió szétfutotta a Raptorst és hárman majdnem 60 pontot tettek hozzá. Egyetlen gyengeségüket (centerposzt) simán ellensúlyozták, már az első félidőben vezettek 19-cel (a nagyszünetig 67%-kal dobtak), majd megléptek közel harminccal – a hajrában tudott kozmetikázni a Toronto. A második negyedben 18/23-as (!) mezőnymutatót hoztak Bledsoe-ék és berámoltak 43 pontot, ezzel az utóbbi tíz meccsükből a nyolcadikat nyerték meg.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 20/3, Thomas 18/9, Dragic 18/6
A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 21, Lowry 19/9, Williams 17/6, Johnson 17

Los Angeles Lakers–Indiana Pacers 88–87

Kobe nyerte meg. A Lakers legendája ma sem vállalta túl magát, húsz pontot szórt be 7/14-es mezőnymutatóval, hat-hat lepattanóval és gólpasszal, illetve három labdaszerzéssel. A döntő pillanatban azonban élére állt az együttesnek: az utolsó két és fél percben kilenc pontot rámolt be, majd 12,4 mp-cel a vége előtt az ő kettesével vette át a vezetést a Lakers. Mellette a 12/12 büntetővel operáló Nick Young húzta a csapatot és bár végül 40% alatt maradtak mezőnyből, az agresszív védekezés és Kobe elég volt a sikerhez.

Hibbert és Boozer összeveszett, Johnson megsérült. A Lakers erőcsatára arrébb lökte a Pacers centerét, amire Hibbert elég agresszíven reagált – ő technikait, Boozer pedig flagrant 1-et kapott. A vendégek amúgy is frusztráltak voltak, abszolút nem működött a támadójátékuk, szinte nem is akadt könnyű dobásuk – ennek ellenére hajszálra voltak a győzelemtől a végén. A sikernek a Lakers sem örülhetett maradéktalanul, Wesley Johnsonnak a második negyedben véget ért a találkozó, a borda alatti izma húzódott meg és az biztos, hogy a következő találkozón nem játszik.

A Lakers legjobb dobói: Young 22/6, Bryant 20/6, Boozer 12
A Pacers legjobb dobói: Miles 19/9, Sloan 16/3, Hibbert 12

NBA
ALAPSZAKASZ

Cleveland Cavaliers–Dallas Mavericks 90–109
Detroit Pistons–Sacramento Kings 114–95
Miami Heat–Brooklyn Nets 88–84
New York Knicks–Milwaukee Bucks 82–95
Phoenix Suns–Toronto Raptors 125–109
LA Lakers–Indiana Pacers 88–87

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik