A Mavs lemészárolta a Lakerst, bukott a Cavs és a Bulls

Adorján István és Gobodics Tamás (Kezdo5.hu)Adorján István és Gobodics Tamás (Kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2014.11.22. 10:01
null
Kobe Bryant (középen) első nyolc dobását zsinórban elrontotta, a Lakers nagyon kikapott (Fotó: Action Images)
Két győzelem után ma újabb hatalmas pofonba szaladt bele a Lakers az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) aktuális játéknapján, Bryantéket most a Dallas mosta le a pályáról. Megint gödörben a Cleveland, LeBron Jamesék borzasztóan játszva kaptak ki Washingtonban, a tartalékos Bulls pedig Portlandben vesztett meccset és újabb fontos játékost. A Toronto kiütötte a Milwaukee-t, nagyon nyert a címvédő Spurs és a listavezető Grizzlies, a Denver a New Orleanst is átlépte – nézzük a részleteket!

Charlotte Hornets–Orlando Magic 100–105

Három negyeden keresztül rendben ment minden. Nehezen lehet magyarázatot találni a korábban már nagy különbséggel, 23 ponttal vezető Hornets összeomlására. Walker (7/19 mezőnyből, 12 lepattanó, 8 gólpassz) és Jefferson (11/20 mezőnyből, 11 lepattanó) számlájára nem lehetett írni a hazaiak vereségét. Akkor hat igazán sokkolóként a csapat visszaesése, ha látjuk, hogy csak 7 eladott labdát vétettek, a záró negyedben pedig egyet sem, ellenben kihagytak 19 mezőnydobást.

Bombasztikus negyedik negyed. A franchise történetének harmadik legnagyobb feltámadását produkálta a Magic, mely komoly hátrányból fordította meg a találkozót. Fournier, Ben Gordon és Willie Green kirángatták az együttest a mély gödörből, egészen elképesztő dobáspontosságot mutattak be a vendégek az utolsó felvonásban, 21-ből 15-tál zártak, 41 pontot rámoltak be a teljes letargiába eső hazaiaknak. Nem elhanyagolható tény, hogy úgy szereztek a vendégek 60 pontot a festékből, hogy csupán 6 támadólepattanót szereztek meg.

A Hornets legjobb dobói: Jefferson 24, Neal 17/3, Walker 15/3
A Magic legjobb dobói: Fournier 21/3, Harris 17, Payton 16

Philadelphia 76ers–Phoenix Suns 96–122

Egy negyed után könnyed edzőmeccs. A nyitó játékrész után még vezetett a hazai alakulat, azonban csak eddig engedte játszani ellenfelét a Suns. A 41-17-es második negyedben megmutatta, hogy milyen különbség várható a találkozó végén, kétség nem fért ahhoz, hogy melyik gárda nyeri a találkozót. A mezőnyből 51%-os hatékonysággal célzó vendégeknél nyolc játékos jutott el legalább tíz pontig. Közülük kiemelkedett a masszív dupla-dupla közelébe jutó Isaiah Thomas, aki 24 perc alatt 23 pontot (6/9 mezőnyből, 9-ből 9 büntető) és 8 gólpasszt szállított.

Rekordokra hajt a 76ers. Már csak kevés, összesen négy vereség hiányzik a 76ersnek ahhoz, hogy története legrosszabb szezonkezdetét produkálja, ugyanis az 1972-73-as szezonban a gárda 0-15-tel nyitott. Ezzel párhuzamosan még további két kudarccal beállítanák a New Jersey Nets NBA rekordját a negatív nyitány tekintetében, valamint méltán pályáznak a 82 mérkőzés alapján teljesített legrosszabb mérleg címére is (9-73).

A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 18, McDaniels 17/3, Shved 15/9
A Suns legjobb dobói: Thomas 23/6, Markieff Morris 18, Bledsoe 13/3

Atlanta Hawks–Detroit Pistons 99–89

Teague vezér szerepkörben. Támadó oldalon és védőmunkában egyaránt kiemelkedett a hazaiak irányítója. Szezonbeli pontcsúcsot dobott (9/15 mezőnyből, 8-ból 8 büntető), továbbá a 6 gólpassz mellé 2 blokkot is tett a közösbe. Ezen felül jó védőmunkával rukkolt elő, Jennings-et 9 ponton (6-ból 2 mezőnyből, 4 eladott labda) tartotta, mely Caldwell-Pope (4 pont, 1/7 mezőnyből) kritikán aluli dobóformája miatt érzékenyen érintette a vendégeket. A hazai kezdőcsapat 79 ponttal vette ki részét a győzelemből, kis túlzással öten lerendezték a Pistonst.

Hatékonyság nélkül nincs győzelem. A már említett hátvédek limitálása mellett a cserepadról sem érkezett hatékony támadójátékos. Augustin hiába jutott tíz pont fölé, ehhez rengeteg dobást (4/17 mezőnyből) használt el. Az a tény szinte mindenki számára megcáfolhatatlan, hogy 37%-ös mezőny- és 19%-os külső dobáspontossággal nem lehet mérkőzést nyerni idegenben. A különbség különösen annak tükrében hízelgő a Pistonsra nézve, hogy a Hawks már 19 ponttal is vezetett. A vendégeknél egyedül Drummond dupla dupláját (13 pont, 16 lepattanó) lehet kiemelni, de csodát tőle sem lehetett várni ezen az estén.

A Hawks legjobb dobói: Teague 28/6, Millsap 15, Horford 14
A Pistons legjobb dobói: Smith 16, Augustin 14/3, Drummond 13

Toronto Raptors–Millwaukee Bucks 124–83

Hazai gála, remek kivitelben. Egy negyeden át még viszonylag elfogadhatóan tartotta magát a Bucks, de a folytatásban jött a demoralizáló hazai játék. 64-30 arányban nyerték Lowry-ék a két középső játékrészt, s nagyon közel álltak ahhoz, hogy a franchise történetének legnagyobb arányú győzelmét könyvelhessék el. A 3. negyed végén 101-56-ot mutatott az eredményjelző, ami csapatrekord a differencia tekintetében, később pedig már 52 pontos fór is állt is a Raptors neve mellett, a végén azonban kiengedtek a hazaiak, így a kivégzéstől megmenekült a Bucks.

Tragikus este a Bucks számára. A négy nap leforgása alatt harmadik - közte a Nets elleni háromszori hosszabbításos - mérkőzését játszó Bucks már az első negyed végén is alig bírta tartani a lépést a hazaiakkal, onnan pedig rémálomként hatott a mérkőzés Knightéknak. Csupán három játékos jutott a vendégeknél tíz pont fölé, a lepattanócsatát pedig elképesztő különbséggel, 30-57-re bukták el. Érdekesség, hogy előző öt vesztesen megvívott mérkőzésén összesen 41 pontos különbséget hozott össze a Millwaukee, melyet most egy este sikerült elszenvedni.

A Raptors legjobb dobói: Williams 22/15, Lowry 20/9, Valanciunas 18
A Bucks legjobb dobói: Parker 15/3, Ilyasova 14/6, Knight 11/3

Memphis Grizzlies–Boston Celtics 117–100

A Gasol-Randolph párosra nem volt ellenszer. A Memphis két nagyembere pozícióból dominálta a mérkőzést, ha hozzájuk került a labda, szinte biztosan kosár következett az első félidőben, 10/15-ös mutatót hoztak ketten. A spanyol center végül 32 egységgel beállította karriercsúcsát (tömték labdával a második félidőben), Randolph pedig egy 16 pontos, 16 lepattanós dupla-duplát szállított három negyed alatt – a záró etapot a padon töltötte.

Szenvedett a Boston. Védekezésben nem tudták megállítani Gasolékat, de a támadójátékuk sem működött, Rondót nagyon megfogták Conley-ék (4 pont, 4 gólpassz), Greennek sem ment (3/11 mezőnyből) és bár az Olynyk-Sullinger páros együtt 31 pontot hozzátett, ők is kiszorultak a periméterre – igaz, innen legalább betaláltak (együtt 6/11 tripla).

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 32, Leuer 19/3, Randolph 16
A Celtics legjobb dobói: Olynyk 18/9, Sullinger 13/9, Green 12

Minnesota Timberwolves–San Antonio Spurs 92-121

Parker és a triplák. A francia irányítónak nem igazán erőssége a távoli dobás, ma 3/3 hármast süllyesztett el – a Spurs összesen 61%-kal dobott egyébként kintről. Parker 25 perc alatt jutott el 28-ig, a Rubiót nélkülöző Minny nem tudott ellene mit tenni, folyamatosan támadta a gyűrűt és dobásai kétharmadát értékesítette is. Mellette egyébként Danny Green (18 pont, 4 tripla), Diaw (13 pont, 9 pattanó) és Duncan (9 pont, 10 pattanó, 4 blokk) emelhető ki - hozzá kell tenni, hogy csak Green játszott 26 percnél többet...

Anthony Bennett karriercsúcsa. Rubio mellett Young, Pekovics és végül Kevin Martin sem lépett pályára, a tavalyi 1/1-es pedig villantott a második félidőben és húsz pontig jutott 9/14-es mezőnymutatóval. Ezen kívül viszont sok öröme nem volt a Wolvesnak, Mo Williams 15-öt rámolt be egy félidő alatt, de a szünet után nem tett hozzá, Wigginsnek nem ment, összességében 41%-kal dobtak, 53-34-re bukták a pattanózást és harmincat vert rájuk a Spurs három negyed alatt.

A Timberwolves legjobb dobói: Bennett 20, Williams 15/6, Wiggins 14
A Spurs legjobb dobói: Parker 28/9, Green 18/12, Leonard 14/3

Oklahoma City Thunder–Brooklyn Nets 92–94

A végére elfogyott a Thunder. Jól játszott Scott Brooks csapata, kilenc ponttal is vezetett a második félidőben, de az utolsó negyedben mindössze 27%-kal dobtak mezőnyből, így fordított a Nets és bár a hajrában visszakapaszkodtak még a hazaiak, Reggie Jackson buzzere kimaradt, így zsinórban ötödik vereségüket könyvelhették el. Ez egyébként idén nagy gyenge pontjuk, hiszen öt meccset buktak négy, vagy kevesebb ponttal, az utolsó három percben csak 36%-kal céloznak ebben a szezonban.

Jarrett Jack nagyon kellett. Bár Deron Williams és Brook Lopez többé-kevésbé hozta az elvártat, Joe Johnson ismét rendkívül passzív volt, így nagy szükség volt a padról érkező veterán hátvédre. Jack 23 ponttal tolta meg a Nets szekerét 53%-os hatékonysággal, folyamatosan támadta a gyűrűt és vele a többieknek is jóval könnyebb volt – ráadásul védekezésben is rendkívül hasznos volt ma.

A Thunder legjobb dobói: Jackson 21, Ibaka 16, Morrow 11/9
A Nets legjobb dobói: Jack 23/3, Williams 17/6, Lopez 16

Washington Wizards–Cleveland Cavaliers 91–78

A vezér és a magaslati védekezés sikere. Wall egyszemélyes, tarthatatlan támadásbeli fegyverként kergette őrületbe a vendégeket. Pontos dobáskiválasztással (12/20 mezőnyből) és hatékony mezőnymunkával (6 lepattanó, 7 gólpassz, 4 szerzett labda) vezette sikerre a fővárosiakat. A magasemberek amellett, hogy hozták a lepattanócsatát, remekül limitálták az ellent, valamint a festékből 16-tal több pontot szereztek (50-34). A Wizards úgy nyert magabiztosan, hogy mindössze 9-szer állhattak a hazai játékosok a büntetővonalra és onnan csak 5 dobást váltottak pontokra.

Tovább nyúlik a rossz sorozat. Harmadik vereségét könyvelhette el egymás után a Cavs, mely 19 eladott labdával és egészen gyenge, 36%-os mezőnymutatóval hozta le a mérkőzést. Irving 0/6-ot dobott kintről, Love szezonbeli leggyengébb játékát hozta (8 pont, 8 lepattanó, 4 eladott labda), a negyedik negyedben pedig James látványossá tette frusztrációját. Sokat elmond a Cavaliers erőlködéséről, hogy a mérkőzés utolsó 9 (!) percében nem találtak be mezőnyből, továbbá az a tény is, hogy a csapatból csak hárman jutottak el tíz pontig.

A Wizards legjobb dobói: Wall 28/3, Beal 12/6, Seraphin 12, Nene 10
A Cavaliers legjobb dobói: James 22/6, Irving 22, Varejao 10

Dallas Mavericks–Los Angeles Lakers 140–106

Ízekre szedték a Lakerst. A Dallas a liga legponterősebb támadócsapata, ez nem volt kérdés a meccs előtt sem, most azonban szezoncsúcsot értek el ebben, gólpasszokban (37) és mezőnyszázalékban (62) is. Mindegyik bődületes szám, amit amellett, hogy a vendégek védekezése nem létezett, a rendkívül könnyed és önzetlen játéknak is köszönhettek – gyakorlatilag csak jó dobóhelyzeteket vállaltak el, minden támadásban megcsinálták az extrapasszt és sakk-mattig játszották őket. Nowitzki 8/10-zel, Ellis 7/10-zel, Parsons 8/13-mal dobott, mindhárman elérték a húszat, Ellis tíz gólpasszt is kiosztott. Minden negyedben minimum dobtak harmincat, volt, hogy negyvenet – mindezt úgy, hogy senki nem játszott fél órát sem.

Kobe nem változik. A Lakers ikonja első nyolc dobását zsinórban elrontotta, sőt, több olyan is volt, ami még a gyűrűt sem érte el – ennek ellenére 22-szer próbálkozott, amiből végül 6-ot értékesített és 17 ponttal zárt. Mellette Jeremy Lin viszont hatékonyan dolgozott, 8/11-es mezőnymutatóval 18-ig jutott, Hill és Sacre pedig dobást sem hibázott, mindenesetre a Dallas győzelme egy másodpercig sem forgott veszélyben.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 23/6, Parsons 21/6, Ellis 20/9
A Lakers legjobb dobói: Lin 18/6, Bryant 17/3, Hill 16

Denver Nuggets–New Orleans Pelicans 117–97

Csak ijesztgetett a Pelicans. 14-2-vel kezdtek a vendégek, Anthony Davis hamar berámolt tíz pontot és úgy tűnt, a vezetésével mészárlást rendez a New Orleans. Egy időkérés után aztán egyenesbe jött a Denver, a negyed végén már ők vezettek és ezt folyamatosan növelték is – Davis pedig 18 ponttal, 7/17-es mezőnymutatóval zárta a találkozót. Az ő dominanciája nélkül Anderson betlizett (2/11 mezőnyből, 0/5 tripla), csapatszinten pedig még a 40%-ot sem érték el.

Gallinari játékban is visszatért. 19 hónap szünet után idén végre játszhat az olasz kiscsatár, de eddig nem igazán ment neki. Ma viszont 22 perc alatt 17 ponttal szezoncsúcsot ért el, ráadásul ehhez mindössze hét mezőnykísérletre volt szüksége (5/7, 3/4 tripla). Rajta kívül is öten lépték át a tíz pontot a hazaiaknál, hatékonyan dolgoztak kint és bent is, Fariedéknek pedig külön jár a piros pont Davis lelassításáért.

A Nuggets legjobb dobói: Afflalo 19/3, Faried 19, Chandler 18/9
A Pelicans legjobb dobói: Davis 18, Gordon 13/9, Ajinca 12, Holiday 12/3

Golden State Warriors–Utah Jazz 101–88

Nagyon gyorsan eldőlt. Négy napot pihenhetett a GSW (aminek egyébként meglesz az ára, ötmeccses túrára indulnak), és ez rögtön az első perctől látszott: az első negyedben 15, a másodikban 7 pontot vertek ellenfelükre – pedig nem a Splash Brothers rendezett dobófesztivált: Stephen Curry kifejezetten rosszul dobott. Volt viszont helyette más, hatan értek el legalább 11 pontot, és csapatként 50 százalékkal tüzeltek mezőnyből. A Warriors zsinórban negyedik sikerét aratta, és ugyanannyi vereséggel áll, mint a két listavezető (Grizzlies, Raptors). 41 éve nem kezdték 9-2-vel a szezont...

Szétszedték a Jazz játékát. A csapat két húzóemberét, Trey Burke irányítót és az erőcsatár Derrick Favorst gyakorlatilag teljesen kikapcsolták a játékból, így a center Kanter és a mindenes Hayward jobb estéje semmire nem volt elég. 20 labdát adott el a Utah, félidőre minden eldőlt – annak örülhetnek, hogy a kispadról Rudy Gobert kiváló dobásokkal (12 pont, 6/7 mezőnyből) szállt be, a veterán Steve Novak pedig 3 triplával jelezte, hogy kaphatna nagyobb helyet is a rotációban.

A Warriors legjobb dobói: Iguodala 17/6, Thompson 14/3, Speights, Barnes 14-14.
A Jazz legjobb dobói: Kanter 18, Hayward 12/3, Gobert 12.

Portland Trail Blazers–Chicago Bulls 105–87

Chicagói Hope Kórház. Rose és Gasol jó ideje hiányzik, Kirk Hinrich az előző meccsen szenvedett mellkas-sérülést – ma pedig Taj Gibson érkezett le ellenfele lábára és ment ki elég csúnyán a bokája a harmadik negyedben. Addigra azonban már komoly hátrányban volt a Bulls, a félidőben 19 ponttal ment a Blazers – volt olyan szakasza a meccsnek, amikor 28-cal vezettek. A vendégeknek egyetlen örömük lehet: a spanyol-szerb Nikola Mirotic a sérülések miatt először mutathatta meg, mire képes. 24 pontot dobott, beszórt 4 triplát, kiharcolt 8 büntetőt, mellé pedig 11 pattanót kapkodott le.

Nicolas Batum visszatért. Gyorsan sikerült kikúrálni a francia mindenes térdsérülését, és bár most még csak 21 percnyi játékidőt kapott, jól mozgott. A meccset a többi kezdő nyerte meg, élükön Damian Lillarddal: 26 perc alatt 21 pontot termelt, mindössze két rontott dobással, és hibátlan, 4/4-es triplázással, mellé pedig 9 gólpasszt osztott szét. Ebből a lendületből mindenki profitált, a harmadik negyed derekán így nyugodt szívvel megtehette Terry Stotts vezetőedző, hogy az összes kezdőjét leültesse.

Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 21/12, Aldridge 16/6, Lopez, Matthews 12-12.
A Bulls legjobb dobói: Mirotic 24/12, Brooks 14/6.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik