Rémálomból tündérmese: rájátszásban a Brooklyn Nets

TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.04.02. 09:52
null
Joe Johnson 32 ponttal vezette sikerre és rájátszásba a Brooklynt (Fotó: Action Images)
Az észak-amerikai profi kosárligában (NBA) ma hajnalban csak három meccset rendeztek. A Brooklyn könnyedén nyújtotta tovább hazai veretlenségi sorozatát, a sok sérült nélkül felálló Rockets csak megnehezíteni tudta a rájátszásba bejutott Jason Kiddék dolgát. A Mavericks lehet, hogy kulcsmeccset vesztett el otthon a Warriors ellen, Stephen Curryék viszont fellélegezhetnek, jó eséllyel ők is bent vannak a playoffban. A Lakersben érthetetlen edzői döntéseket láttunk, mindez azonban nem zavarta a Trail Blazers húzóembereit, simán hozták az újabb győzelmet.

 

Brooklyn Nets–Houston Rockets 105–96

A körülményekhez képest nem volt rossz a Rockets. Patrick Beverley még legalább két hétig pihen a térde miatt, Dwight Howard bokája rakoncátlankodik, Terrence Jones pedig influenza miatt hiányzott – azaz három kezdőjátékosa nélkül állt fel a Houston. Két egészséges magasembere maradt a vendégeknek, és bár Ömer Asik nagyot küzdött (12 pont, 23 pattanó), a litván Motiejunast is csak egy negyeden át foglalkoztathatta a csapat. James Harden nagyot küzdött, kiharcolt 16 büntetőt (mindet be is dobta), de reális esélye nem volt a győzelemre a Rocketsnak.

Rémálomból tündérmese? A szezon elején kevesen gondolták volna, de a Nets kilenc meccsel az alapszakasz vége előtt bebiztosította helyét a playoffban, és reális esélye van a keleti harmadik hely megszerzésére. Az alapcél tehát megvan, így a héten visszatérő Kevin Garnett és Andrej Kirilenko csapatba való visszaépítése érdekében nyugodtan be tudnak áldozni akár egy-két győzelmet is.

Nagyon összeállt a Nets. Ma is 53 százalékkal dobott a Brooklyn, Joe Johnson 30 pont fölé jutott, és azt is simán elbírták, hogy Paul Pierce nem volt faktor (4 pont, 6 lepattanó). A hazaiak 50 pont felett dobtak a festékből, leginkább ennek a dominanciának köszönhetik, hogy a Barclays Center immáron 14 meccs óta bevehetetlen az ellenfelek számára.

A Nets legjobb dobói: Johnson 32/12, Livingston 17, Blatche 13
A Rockets legjobb dobói: Harden 26/6, Parsons, Lin 16/6-16/6

Stephen Curry (30) utolsó másodperces kosarával, hosszabbításban nyert Dallasban a Golden State (Fotó: Action Images)
Stephen Curry (30) utolsó másodperces kosarával, hosszabbításban nyert Dallasban a Golden State (Fotó: Action Images)

 

Dallas Mavericks–Golden State Warriors 120–122 – hosszabbítás után

Óriási hullámzás. Kilenc ponttal vezetett az első negyed után a Warriors, de a Dallas egy 41–23-as etappal válaszolt. A fordulás után megint a vendégek robbantottak, 13 ponttal hozták a harmadik játékrészt, a negyedikben viszont sikerült egyenlíteniük a hazaiaknak. A hosszabbításban aztán győzhettek is volna, de elherdálták négypontos előnyüket.

Klasszikus hosszabbítás. A két gárda öt perc alatt 26 pontot pakolt fel a táblára, nagyobbnál nagyobb dobások követték egymást. Nowitzki és Brandan Wright két-két remekbe szabott kosarával 117–113-ra vezetett a Dallas a ráadás közepén, innentől azonban nem róluk szólt a meccs. A Warriors először is nagyon odafigyelt Nowitzkire, aki mindössze egy gólpasszt tudott adni a hátralévő időben, dobáshoz már nem is jutott. Helyette a kisemberek próbálkoztak, de Monta Ellis és Vince Carter is két-két dobást rontott, egyedül Calderon hármasa akadt be. Eközben a támadóoldalon is újított a Golden State, a kisemberek (Iguodala, Thomspon, Curry) kezdték el termelni a pontokat – de Jermaine O'Neal is parádézott az utolsó percekben. Előbb bezsákolt egy labdát, majd a Dallas utolsó támadásánál leblokkolta Ellis kísérletét, így teremtve meg a lehetőséget Stephen Currynek, aki a kiváló meccset egy méltó középtávolival zárta le.

A Warriors lépéselőnyben. Ezzel a győzelemmel gyakorlatilag eldőlt, hogy Mark Jacksonék bent lesznek a playoffban, mivel a Mavs három vereséggel számlál többet náluk, és a hátralévő hét meccsükön néggyel kellene több sikert összegyűjteniük, mint a GSW-nek (egyenlő mérlegnél a Warriors végez előrébb, mert 3–1-gyel zárt a Dallas ellen). Egyúttal már csak a nyugati 7-8. helyért folyik a csata a Suns, a Grizzlies és a Mavericks között – a trióból jelenleg a Dallas áll a legrosszabbul.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 33/18, Ellis 27/6, Wright 14
A Warriors legjobb dobói: Thompson 27/12, Curry 23/9, O'Neal 20

Nick Young 40 pontja is kevés volt a Lakersnek
Nick Young 40 pontja is kevés volt a Lakersnek

Los Angeles Lakers–Portland Trail Blazers 112–124

Nick Young emlékezetes estéje – és más semmi. A Lakers cseresorából érkező dobógép kerek 40 pontot szerzett, de a szintén csereként beszálló Steve Nash is dupla-duplázott (10 pont, 10 gólpassz). Ezek voltak azonban Mike D'Antoni vezetőedző jó húzásai: a visszatérő Pau Gasolt és Chris Kamant kezdette, de a két nagyember egyszerre sok volt a Lakers gyors támadójátékának (vagy fordítva), miközben az elmúlt egy-két hétben szenzációsan játszó, a rendszerbe sokkal jobban illő Jordan Hill egyáltalán nem lépett pályára – pedig egészséges.

Állandóság kontra káosz. A Lakers szezonbeli 33. különböző kezdőötösével állt fel, miközben a Trail Blazers összesen két felállással dolgozott – kényszerűségből, mert LaMarcus Aldridge-nak sérülés miatt ki kellett hagynia néhány meccset.

A nagy duó újra 100-on pörög. Aldridge és Lillard is 30 pont fölé jutott, ami akkor is intő jel lehet az ellenfeleknek, ha a Lakers nem a védekezéséről híres. Arra még inkább illik odafigyelni, hogy sorozatban negyedik meccsét nyerte meg a csapat (a Spurs 18-as szériája mögött ez a második leghosszabb aktív sorozat jelenleg!), a korábbi hetek hullámvölgye már a múlté, a Blazers várhatóan jó formában fut neki a playoffnak. Egyre valószínűbb, hogy az első körben a sok sérüléstől sújtott Rockets lesz az ellenfelük, akiknek mindez nem túl jó hír...

A Lakers legjobb dobói: Young 40/18, Bazemore 17/6, Kaman 12
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 34/15, Aldridge 31, Batum 16/12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik