A Heat és a Pacers is rákészült a péntek esti nagy csatára

GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.04.10. 09:41
null
A 37 pontos LeBron James mellé nem tudtak felnőni a társak, így kikapott a Miami (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) ma hajnali játéknapján tucatnyi összecsapást rendeztek. A Miami vereséggel, a Pacers győzelemmel melegített a két nap múlva esedékes találkozójukra, ahol eldől a keleti elsőség kérdése. A főcsoport helyzete tisztulni látszik: a Hawks közel került a playoffhoz, a Bulls és a Raptors egymás között dönti majd el a harmadik hely sorsát – a Bobcats viszont megelőzte a Washingtont, a fővárosiak jelen állás szerint a Heat, Pacers duó valamelyikével találkoznak. Nyugaton a Thunder a Clippers otthonában győzött, a Rockets azonban már nem erőlteti a 3. helyet. A Grizzlies és a Suns is nyert a nyolcadik pozícióért folyó különcsatában, így továbbra is nyitva áll a kérdés: kik alkotják majd a nyugati playoff mezőnyét?

 

Cleveland Cavaliers–Detroit Pistons 122–100

Szép szezonbefejezés. A Cavaliers utóbbi tíz meccséből a hatodikat nyerte meg, előbb Kyrie Irving nélkül, majd az All-Star irányítóval erősödve. A fáradt Pistons ellen igazán nehéz dolguk sem volt, miután már az első félidőben (69–37) kiütötték ellenfelüket. Dion Waiters ismét remekelt, de rajta kívül még hatan értek el legalább 10 pontot (Irving nem volt köztük, miután mindössze 23 percet játszott), illetve 57 százalékkal dobtak – és ne feledkezzünk meg a 41 kiosztott gólpasszról sem.

A Pistonsnak nem volt köze a meccshez – és a szezonhoz sem. Ötvenedik vereségét szenvedte el a Detroit, amelynél nagyon nem jött be Josh Smith és Brandon Jennings nyári leigazolása, a csapat ugyanolyan rosszul teljesít, mint előtte. A háromszoros bajnok alakulat 2009 óta még csak a playoffba sem jutott be.

A Cavaliers legjobb dobói: Waiters 22/12, Zeller 18, Hawes 15/9.
A Pistons legjobb dobói:
Jerebko 17/12, Jennings 17/3, Monroe, Stuckey 15-15.

Orlando Magic–Brooklyn Nets 115–111

Megkezdődött a rápihenés. A 2014-es naptári évben óriási futást rendezett a Nets, hogy normális playoff-helyre érjen oda, most pedig sorban kiültetik a húzóembereket, hogy legyen is értelme később ennek a nagy rohanásnak. Ma Paul Pierce és Shaun Livingston kapott pihenőt, míg a sérülésből visszatérő Kevin Garnett mindössze 16 percet lehetett fent. Így is remek támadójátékot mutatott be a Brooklyn, de az végig érezhető volt, hogy védőoldalon nem fognak megszakadni a győzelemért – ezzel a vereséggel egyébként gyakorlatilag biztos, hogy 5. helyen végeznek.

A Magic kicsit feladta a tankot. Sorozatban második győzelmét aratta az Orlando, ezzel utolérték a tabellán a Bostont, így holtversenyben birtokolják a harmadik legrosszabb pozíciót. Pedig Nikola Vucsevics nem is játszott, a center Achilles-problémák miatt ült ki – ennek ellenére hatékonyabb volt a Magic a palánkok alatt. Arron Afflalo remek játéka mellett érdemes említeni E'Twaun Moore-t, aki úgy dobott 17 pontot (közte 5 triplát), hogy nem volt rontott kísérete.

A Magic legjobb dobói: Afflalo 25/6, Moore 17/15, Harris 16/3.
A Nets legjobb dobói:
Johnson 31/6, Teletovic 17/15, Plumlee 16.

Toronto Raptors–Philadelphia 76ers 125–114

Egy lépéssel közelebb. A Toronto újabb győzelmével még mindig a keleti harmadik helyet birtokolja, és az már szinte biztos, hogy pályaelőnnyel kezdi majd a playoffot. Ma a Sixers ellen örömjáték volt a pályán, a Raptors rá annyira nem jellemző módon inkább megpróbálta túldobni ellenfelét, ami végül a kerek 100 pontot hintő kezdőötösnek köszönhetően sikerült is.

A Philly már csak a becsületéért küzd. Mostanában már nem kapnak 30-40 pontos veréseket, láthatóan szeretnének egy-két meccset nyerni – azonban most látszik, hogy ezt a csapatot nem a győzelemre tervezték. Hiába dobtak 52 százalékkal, védekezésük nem létezett, így ma is csak annak örülhettek, hogy Michael Carter-Williams még egy lépéssel közelebb került az Év újonca-díjhoz (19 pont, 9 pattanó, 8 gólpassz).

A Raptors legjobb dobói: Lowry 29/6, Valanciunas 26, Patterson 17/9, DeRozan 17.
A 76ers legjobb dobói:
Sims 22, Carter-Williams 19, Anderson 17/15.

Washington Wizards–Charlotte Bobcats 88–94 – hosszabbítás után

Előzött a Bobcats. A Charlotte nagy lendületben van, és a csapat történetének második playoff-jára készülve szeretnének minél jobb helyen végezni. Al Jefferson és Kemba Walker vezetésével az eddig hatodik helyen álló Washingtont érték utol ezzel a sikerrel. A rendes játékidő végén az irányító passzából a center egyenlített ki, a ráadásban pedig mint a hét Bobcats-pontot ők szerezték.

Gortat remeklése kevés volt. A lengyel center 27 pontot szórt Jefferson mellett, a rendes játékidő vége előtt 10 másodperccel nagyon fontos kosarat dobott be – azonban mellé nem nagyon nőttek fel a társak. Az egyébként szinte észrevétlenül tripla duplát elérő (14 pont, 12 pattanó, 11 gólpassz) Wall és Beal nagyon rosszul dobott, a 15-20 pontokra bármikor képes Trevor Ariza 39 perc alatt nullázott, a kispad pedig gyakorlatilag Nenéből állt. Nem jött jókor ez a vereség a Wizardsnak, mert jelen állás szerint a Heat, Pacers duó valamelyikével kezdenek a rájátszásban.

A Wizards legjobb dobói: Gortat 27, Booker 16, Wall 14.
A Bobcats legjobb dobói:
Jefferson 20, Walker 17/9, Neal 16/3.

Atlanta Hawks–Boston Celtics 105–97

A Boston majdnem megviccelte a Hawksot. A harmadik negyedben 12 pontot vertek ellenfelükre Rondóék (19 pont, 12 gólpassz), és hét ponttal vezettek. Aztán jött a menetrendszerű összeomlás a negyedik negyedben, az Atlanta egy 35–20-as rohammal visszavágott. Rondo mellett Avery Bradley volt jó, a gyűrűhöz közelebb dolgozók már elég nagy hibaszázalékkal dolgoztak – pedig a túloldalon Pero Antics sem játszott, helyén a veterán Brand vitézkedett.

Fontos siker. A Hawks és a Knicks is 78 lejátszott meccsel áll, és jelenleg 2 győzelemmel számlálnak többet az atlantaiak, vagyis a Knicks esélyei a minimálisra csökkentek. Elton Brand remekül ugrott be a kezdőötösbe, a nagyember 13 pontos és 13 pattanós dupla duplával adott tartást csapatának – a szurkolóik annak is örülhettek, hogy Korver és Teague is kezdi megtalálni a dobóformáját, ketten jó százalékkal termeltek be 7 triplát.

A Hawks legjobb dobói: Teague 19/9, Korver 17/12, Millsap 14.
A Celtics legjobb dobói:
Bradley 24/12, Rondo 19/6, Sullinger 15/3.

Memphis Grizzlies–Miami Heat 107–102

A záró etapban tarolt a Memphis. A meccs nagy részében a Heat vezetett, de az utolsó negyedet egy 18–4-es futással kezdték a vendégek, ebben pedig nagy szerepe volt a végül 26 pontig jutó Mike Conley-nak, aki a labdaszerzések után rendre betalált kintről. Erre már nem tudott válaszolni a Miami, így két nap alatt két vereséget könyvelhetnek el.

James továbbra is egyedül, Randolph parádézott. A Miami 6-osa a tartalékos összeállítás miatt már jó ideje extrát hoz, ezúttal is 37 pontig jutott (14/23 mezőnyből, 3/5 tripla), de a triplákon (60 százalékkal dobták ezeket) kívül nem tudtak a többiek igazán hozzátenni. Márpedig a festékben Zach Randolph volt az úr, már az első negyedben eljutott 17 pontig 8/8-as mezőnymutatóval, végül 25-tel és 12/15-tel zárt (közte egy triplával), ráadásul leszedett 11 lepattanót is. Mellette Gasol is egy 20 pontos, 14 lepattanós dupla duplát szállított, miközben a Heatnél center nem, és erőcsatár is csak Bosh volt a keretben.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 26/9, Randolph 25/3, Gasol 20
A Heat legjobb dobói:
James 37/9, Lewis 17/12, Bosh 13/3

Milwaukee Bucks–Indiana Pacers 102–104

Mindenki péntekre. A Heat vereségének köszönhetően előzhetett a Pacers, de Frank Vogel a teljes kezdőcsapatát pihentette, hogy mindenki friss legyen a pénteken, Miamiban lejátszandó ütközetre. A döntés bevált, Evan Turner kis híján tripla duplázott (23 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz), de Scola is eljutott 24 pontig és 9 lepattanóig. Sőt, végül a győzelmet is megszerezték, mert Mahinmi felesleges faultja után (5 mp-cel a vége előtt három büntetőt dobhatott a Bucks, amivel egalizáltak), Copeland megoldotta egy az egyben és megnyerte a meccset.

Újra elöl az Indiana. A Miami zsinórban elszenvedett két vereségével utolérte ezek számában a Pacerst, ráadásul a címvédő eggyel kevesebbet játszott, így fél meccsel le van maradva jelenleg. Pénteken Miamiban összecsapnak a felek és ez a meccs fogja eldönteni a keleti elsőség kérdését.

A Bucks legjobb dobói: Knight 25/3, Sessions 20/6, Middleton 16/3
A Pacers legjobb dobói: Scola 24, Turner 23/9, Copeland 18/12

Minnesota Timberwolves–Chicago Bulls 87–102

Sok volt a back-to-back. A Wolves 24 órával korábban szép győzelmet aratott a Spurs felett, az elmúlt héten egyébként mellettük a Miamit és a Memphist is megverték, de most elfogyott az erő a keményen védekező Bulls ellen. Barea és Kevin Martin kiülte a meccset, Pekovics eleve sérült volt, és ma Kevin Love sem találta a dobásait (7/20, 17 pont) – a kezdőben szerepet kapó Brewer, Dieng és Hummel pedig ezúttal nem tudott felnőni a feladathoz.

Joakim Noah útban az Év ötöse és az Év védője-díj felé. A Bulls centere újabb tripla duplával emlékeztette a szavazókat, hogy élete formájában játszotta végig az idényt. Jó játékára építve a Bulls zsinórban hatodik sikerét aratta, és tartja a lépést a Torontóval. Noah mellett Taj Gibson is igyekszik, ma 13 ponttal, 5 pattanóval és 3 blokkal jelezte, hogy ő a Legjobb hatodik ember díját szeretné a vitrinbe. Ebben egyébként vetélytársa lehetne DJ Augustin, ha nem szezon közben érkezett volna – a hátvéd ma is a Bulls legjobb pontszerzője volt.

A Timberwolves legjobb dobói: Love 17/6, Rubio 15/3, Turiaf 11.
A Bulls legjobb dobói: Augustin 21/12, Hinrich 16/6, Dunleavy 15/6, Noah 15.

New Orleans Pelicans–Phoenix Suns 88–94

Nem jött be az edzői húzás. Az Anthony Davis nélkül játszó Pelicans kezdői rettenetes napot fogtak ki, azonban a cserék nagyon összekapták magukat, négyen érték végül a 10 pontos határt, és a vége előtt 3 perccel mindössze egyetlen pontos hátrányban voltak. Ekkor Monty Williams, a New Orleans edzője úgy gondolta, hogy a cseresor próbálja meg megnyerni a meccset – ez a lépés utólag nagyon rossznak bizonyult.

Megint a kisemberek nyerték meg. A Green, Dragic, Bledsoe hátvédtrió 57 pontot szórt be, és onnan kaptak segítséget, ahonnan ritkán szoktak: a védekezőspecialista PJ Tucker 6/9-es mezőnyözéssel szerzett 15 pontot. A végjátékban nagyon szépen védekezett a Suns, erre a későbbiekben is szükségük lesz, mert 4 meccsel az alapszakasz vége sem dőlhetnek hátra, könnyen kicsúszhatnak még a 8. helyről.

A Pelicans legjobb dobói: Withey 17, Morrow, Miller 14/3-14/3.
A Suns legjobb dobói: Green 21/12, Dragic 20/6, Bledsoe 16/3.

Denver Nuggets–Houston Rockets 123–116

Apró öröm a rossz szezon végén. Sorozatban 11 alkalommal is több hazai győzelemmel, mint vereséggel fejezi be a szezont a Nuggets. Randy Foye nagyon extra napot fogott ki (30 pont, 15 gólpassz), de a két nagyember, Faried és Mozgov is kitett magáért. A Nuggets 101 mezőnykísérlettel próbálkozott, és 50-et be is dobott.

A Rockets nem erőltette. Az eredmény becsapós, egyik houstoni kezdőjátékos sem töltött 26 percnél többet a parketten, a negyedik negyedben már a cserék játszottak 17 pontos hátrányban. A kispadosok kozmetikázták az eredményt, de úgy tűnt, hogy a Houston nem akarja mindenáron a győzelmet, fontosabb az egészség – ezzel gyakorlatilag el is dőlt, hogy a 4. helyen végeznek Nyugaton.

A Nuggets legjobb dobói: Foye 30/12, Faried 23, Mozgov 22.
A Rockets legjobb dobói: Lin 18/12, Parsons 16/6, Daniels 12/12, Asik 12.

Portland Trail Blazers–Sacramento Kings 100–99

Hihetetlen győzelem. A Blazers kezdői megint jól dolgoztak, 50 százalék feletti hatékonysággal jutottak 84 pontig, a kispadról viszont Thomas Robinsonon kívül nem érkezett segítség – egészen az utolsó pillanatokig. Két pontos hátránynál arra a Dorell Wrightra jött ki a figura, aki addig mind a négy dobását, közte három triplakísérletét elhibázta – az utolsót viszont nem, ezzel nyert a Portland, és tartja nyugati 5. helyét. A statisztikusok utánanéztek: a 10. NBA-szezonját taposó Wrightnak a középiskola óta nem volt győztes kosara...

Szerencsétlen volt a Kings. Hiába Rudy Gay és Isaiah Thomas hiánya, DeMarcus Cousins (30 pont, 12 lepattanó), illetve az újonc hátvédduó, McLemore és McCallum (23 pont, 8 gólpassz) nagyon szépen tartotta versenyben a Sacramentót. A végjátékra azonban elfogyott az erő, Cousins két dobást (közte egy ziccert) is elhibázott.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 22, Lillard 19/9, Matthews 19/6.
A Kings legjobb dobói: Cousins 30, McCallum 23/12, McLemore 16/3.

Los Angeles Clippers–Oklahoma City Thunder 101–107

Ilyen a teljes Thunder. Karácsony óta mindössze másodszor állhatott ki az OKC az alap kezdőjével, míg a Clippersnél Jamal Crawford továbbra sem volt bevethető. A vendégek sztárjai kicsit megcserélték a szerepeket, Durant 27 pontját nagyon gyenge százalékkal dobálta össze (8/26 mezőnyből, 1/7 tripla), Westbrooknak viszont négy gólpassz kellett volna egy harmincpontos tripla duplához. Durant egyébként a hajrában javított, szinte végig vezettek, de a végén szükségük volt az ő büntetőire, amik nem hagytak esélyt a hazaiaknak.

Hiába dominált a palánk alatt a Clippers. Griffin és Jordan nagyjából kétszer annyi pontot és lepattanót szedtek össze, mint az Ibaka, Perkins duó, de a festékben ennek ellenére nem tudtak uralkodni, a kisemberek betöréseit nem tudták megállítani. Ugyan a Thunder kintről nem dobott jól, kulcspillanatokban a büntetők hozták meg nekik a győzelmet – Griffin és Paul is hibázott a végén a vendégektől.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 30, Paul 25/9, Collison 12/3
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 30, Durant 27/3, Ibaka 15/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–Detroit Pistons 122–100
Orlando Magic–Brooklyn Nets 115–111
Toronto Raptors–Philadelphia 76ers 125–114
Washington Wizards–Charlotte Bobcats 88–94 – hosszabbítás után
Atlanta Hawks–Boston Celtics 105–97
Memphis Grizzlies–Miami Heat 107–102
Milwaukee Bucks–Indiana Pacers 102–104
Minnesota Timberwolves–Chicago Bulls 87–102
New Orleans Pelicans–Phoenix Suns 88–94
Denver Nuggets–Houston Rockets 123–116
Portland Trail Blazers–Sacramento Kings 100–99
Los Angeles Clippers–Oklahoma City Thunder 101–107

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik