Csodával felérő győzelmet aratott a Chicago Miamiban

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.05.07. 11:08
null
LeBron James és csapata rossz napot fogott ki a Bulls elleni nyitányon (Fotó: Reuters)
Elképesztő dolgok történtek az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) keddre virradóra. A Miami Heat az egyhetes pihenő alatt talán túlzottan is berozsdásodott, de ezzel együtt sincsenek szavak arra, amit a Chicago Bulls művelt az első kiemelt csarnokában, hiszen Derrick Rose, Luol Deng és Kirk Hinrich nélkül nyert Tom Thibodeau együttese a két gárda második körös párharcának nyitó meccsén. A Golden State közel volt ahhoz, hogy 1997 után először nyerjen San Antonióban, ám a Spurs 16 pontot dolgozott le a rendes játékidő végén, majd két hosszabbítást követően a lebetegedő Tim Duncan távollétében megúszta a blamát. Nézzük a részleteket!

 

MIAMI HEAT (1.)–CHICAGO BULLS (5.) 86–93

LeBron James, az alapszakasz MVP-je a feldobás előtt vehette át jól megérdemelt trófeáját, majd idei legrosszabb félidejét produkálva csupán kettő pontnál tartott a nagyszünetben, csapata pedig egálra állt a Chicagóval, amely hagyján, hogy Luol Denget nem tudta bevetni az angol kiscsatár betegsége miatt, de Kirk Hinrich sem öltözhetett végül be, így érdemben hat játékost tudott rotálni Tom Thibodeau mester.

PLUSZ-MÍNUSZ
A nap hőse: Nate Robinson, aki pár éve még nem nagyon gondolkodhatott abban, hogy egy második körös csapat teljhatalmú kezdőirányítója lehet, de mire ide jutott, bizonyítja a rátermettségét. 27 pontos, 9 gólpasszos teljesítményével az elképesztően tartalékos Bulls hőse lett, és megnyerte a nyitó meccset Miamiban a chicagóiaknak!

A nap lúzere: Chris Bosh, aki 9 pontot és 6 lepattanót tudott csupán hozzátenni a címvédő mai teljesítményéhez, védekezésben pedig nem volt tényező a lepattanózást 46–32-re nyerő Bulls ellen.

James ugyan belehúzott a fordulást követőn, és meg sem állt 24 pontig, 8 lepattanóig, illetve 7 gólpasszig, ám Marco Belinelli és Jimmy Butler (21 pont, 14 lepattanó) tripláival újra a Bulls került előnybe a véghajrá megkezdése előtt. A zsinórban harmadik meccsét is csere nélkül lejátszó Butler védekezésben óriásit nyújtott Jamesen, miközben Nate Robinson (27 pont, 9 gólpassz) újfent elképesztő kosarakat szerzett, és tarthatatlan volt a tavalyi bajnok számára.

A Heat rossz döntéseket hozott támadásban is: előbb a sérülésből visszatérő Wade vállalt egy olyan triplát, amit talán nem kellett volna, majd James hibázott közvetlen közelről, a chicagóiakat pedig vitte a lendület, és gyengén teljesítő Carlos Boozerrel (6 pont, 7 lepattanó) együtt is megcsinálta a csodát. A Bulls ebben az idényben már harmadszor diadalmaskodott a Miami ellen, mely egész egyszerűen képtelen volt elkapni a ritmust az óriási pihenő után, és elvesztette pályaelőnyét. Folytatás két nap múlva szintén Floridában, ahol talán már valamely beteg/sérült játékosát vissza is kaphatja a bravúrt bravúrra halmozó Bulls.

KELETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Miami Heat (1.)–Chicago Bulls (5.) 86–93
(15–21, 22–16, 25–21, 24–35)
A Heat legjobb dobói:
L. James 24, Wade 14, Bosh, R. Allen 9-9
A Bulls legjobb dobói: N. Robinson 27, J. Butler 21, Noah 13
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Bulls javára.


SAN ANTONIO SPURS (2.)–GOLDEN STATE WARRIORS (6.) 129–127 – KÉTSZERI HOSSZABBÍTÁS UTÁN

A Spurs is egy hetet pihenhetett első körös söprésének eredményeként, a Warriors pedig lendületből jött, s itt is sokáig hasonlóan alakult a csata, mint Miamiban, sőt a 44 pontos, 11 gólpasszos Steph Curry főszerpelésével sokszor kétszámjegyű előnnyel rendelkezett a GSW. S miután a fiatal triplavető 22 pontot szórt csak a harmadik negyedben, Tim Duncan (19 pont, 11 lepattanó) pedig be kellett, hogy fejezze a mérkőzést gyomorproblémái miatt, úgy tűnt, hogy vége a texasi dalnak, és célba ér a negyedik etap derekára 16 egységnyi fórt felépítő Golden State.

Csakhogy Gregg Popovich tanítványait nem olyan fából faragták, hogy akár ilyen helyzetben is feladják. Manu Ginóbili (16 pont, 7 lepattanó, 11 gólpassz) és Tony Parker (28 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz) riadót fújt, hozzájuk még Danny Green (22 pont, 9-ből 6 tripla) is csatlakozott, és egy 18–2-es rohammal egyenlíteni tudott a rendes játékidő végén a hazai gárda, amely 1997 óta nem kapott ki saját közönsége előtt a Warriorstól.

Curry kezében ott volt a lehetőség, hogy megnyerje a rendes játékidő végén a derbit, de kicsit sokáig pattogtatott egyedül, és nem tudott jó helyzetet kiharcolni, így következhetett a ráadás! Az első hosszabbításban megint meglógott a GSW, amely David Lee-t nem vetette be ezen az estén, ám a 10 pontos, 15 lepattanós dupla duplát szállító Andrew Boguttól újfent megkapta a megfelelő stabilitást a palánk alatt.

A hátsérülésből visszajövő Boris Diaw triplával egyenlített, aztán Jarrett Jacknek kellett 20 másodperccel a periódus vége előtt egalizálnia. Ginóbili még véget vethetett volna a táncnak, ám ekkor még rontott az argentin. Nem úgy, mint a második extra periódus végén, amikor kevesebb mint két szekundummal a végső dudaszót megelőzően emberről verte be a hármast, amivel egypontos hátrányát kétegységnyi fórrá varázsolta, és mivel a vendégek elrontották utolsó akciójukat, nyert a San Antonio!

A második kiemelt tehát elképesztő hajrával mentette meg a pályaelőnyét, melyet a Warriors akaratának és formájának türkében két nap múlva sem lesz könnyű megtartania, amikor a felek legközelebb mérkőznek meg, a mostanihoz hasonlóan Texasban. Elképesztően látványos, rengeteg labdajáratással és sok triplával tarkított párharc lehet ez, ahol az összes párosítást alapul véve is messze a leginkább támadó felfogásban próbál nyerni mindkét gárda.

NYUGATI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
San Antonio Spurs (2.)–Golden State Warriors (6.) 129–127
(25–28, 24–25, 31–39, 26–14, 9–9, 14–12) – kétszeri hosszabbítás után
A Spurs legjobb dobói:
Parker 28, D. Green 22, T. Duncan 19
A Warriors legjobb dobói: Curry 44, H. Barnes, K. Thompson 19-19
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Spurs javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik