NBA-erősorrend: zuhanó Clippers, tündöklő Spurs

Vágólapra másolva!
2013.02.05. 17:19
A szabályok a következők: Kéthetente vetünk egy gyors pillantást az NBA-re, megnézzük a csapatok mérlegeit, és azt, hogy hogyan teljesítettek az elmúlt két hét alatt  Ez alapján pedig felállítunk egy pillanatnyi erősorrendet, és röviden értékeljük a gárdák teljesítményét. Indul a harmadik felvonás.

#1 San Antonio Spurs 38 – 11 (#3)

Nem nagy meglepetés, hogy az alapszakasz során a Spurs legalább egyszer képes felérni az erősorrend tetejére, mondhatni tőlük már megszoktuk a bikaerős szereplést a rájátszás előtt. A teljesítményt tovább szépíti a tízmeccses nyerő széria, valamint az, hogy mindezt Duncan és Ginobili sérülése közepette sikerült elérni. Ettől függetlenül komolyabb pénzt nem tennénk az utószezonbeli tündöklésükre.

#2 Oklahoma City Thunder 36 – 12 (#2)

Russel Westbrooknak hála a Thunder döcögős két héten van túl. Eltekintve RW fura kirohanásaitól, becsúszott pár gyengébb este, és az OKC 4-4-el zárta a legutóbbi nyolc meccsét. Kész szerencse, hogy a jelek szerint Kevin Martin brutális fit ebbe a csapatba, így aggódni nincs miért.

#3 Miami Heat 31-14 (#4)

Nem tudni, hogy a PO-ban összekerülnek-e, de eddig a Heat kriptonitjának a Pacers számít, és az is beszédes adat, hogy James-ék két zakó alatt csupán nyolc pontot tudtak berámolni az Indiana-nak lerohanásból (átlagban ennél 17-el többet tudnak meccsenként). Egyelőre a Knicks is kemény ellenfélnek bizonyult, de a Miami épp eleget nyer ahhoz, hogy az élen maradjon keleten, így Spoelstra mehet az All-Star meccsre a kelet edzőjének.

#4 Los Angeles Clippers 34 – 16 (#1)

Eddig tartott a Clippers királysága, aminek pár ronda vereség, és néhány sérülés vetett véget. Korábban írtuk, hogy CP hiányát nem is érezte meg a csapat, ezt az állítást mostanra minimum finomítani kell (CP nélkül 5-6 a mérleg), és lassan kezdhetünk komolyan aggódni az irányítóért, ugyanis a sima zúzódás miatt senki sem hagy ki 11 meccset. Griffin könnyebbnek mondott sérülése szintén hab a tortán, mint ahogy a csapat körül egyre sűrűsödő cserepletykák is.

#5 New York Knicks 31 – 15 (#10)

Elúszni látszanak a szürke fellegek a Nagy Alma felől. Stoudemire visszatérése óta folyamatosan javuló formát mutat, és igazi meglepetés, hogy a Knicks elképesztően hatékony támadásban, ha Stoudemire, Anthony, és Chandler egyszerre a pályán van (118 pont, 100 labdabirtoklásból). Felton halálosan vezérli a pick 'n roll-okat, Shumpert visszatérése pedig főleg a hármas környékén erősítheti a védelmet.

#6 Denver Nuggets 30 – 18 (#5)

A kiegyensúlyozottság mintaképe a Denver, amely zsinórban hat meccset nyert, és január elseje óta egyike annak a négy csapatnak a ligában, amely mind támadásban, mind védekezésben top 10-ben van. Danilo Gallinari 20 pont fölött, és 50% környékén átlagol a széria alatt. Kérdés?

#7 Golden State Warriors 30 – 17 (#7)

A Warriors egy relatíve könnyű, négymeccses hetet kapott, hogy visszarázza a játékba a sérüléséből visszatért Andrew Bogutot. A feladat hibátlanul sikerült, a GSW mind a négy derbit hozta, és még a fellépő kisebb sérüléseket (Curry, Landry, Barnes) is tudták ellensúlyozni Klay Thompson parádés (átlag 24 pont a négy találkozó során) játékával. Lee all-star, Curry-nek is annak kellene lennie.

#8 Memphis Grizzlies 30 – 16 (#6)

A Rudy Gay cserének „hála" a Memphis Grizzlies igazi tesztje a szezon hátralévő részében várható. Még ha papíron nem is lettek gyengébbek, ki tudja, hogy a kémiát mennyire zavarta meg a csapat egyik alapkövét jelentő játékos elcserélése. Egyelőre úgy tűnik, hogy mind a játékosok, mind Hollins csalódott a döntés miatt. A gond csak az, hogy ez az utóbbi állását veszélyezteti...

#9 Indiana Pacers 29 – 19 (#8)

Paul George csillaga szépen emelkedik, és nagyon meg fogunk lepődni, ha Danny Grangert nem cseréli el a Pacers még a határidő előtt. Az Indiana a gyenge évkezdést feledtetve gyönyörűen bemasírozott a keleti top 4-be, és a hazai 14-meccses nyerőszéria is félelmetes teljesítmény.

#10 Chicago Bulls 29 – 19 (#11)

A tegnapi eredménynek hála került a Bulls a Pacers mögé a listán, de jól mutatja a keleti erőviszonyokat, hogy a dobogó utolsó fokán a két csapat között hatalmas a tülekedés. A Bulls-nak azonban még van egy – veszélyes – jolly jokere a Pacers-szel szemben: Derrick Rose. Tom Thibodeau fantasztikusan megtanította ezt a csapatot Rose nélkül játszani, ha az elsőszámú Bika idén legalább meg tudja közelíteni korábbi önmagát, akkor a többiek keleten kezdhetnek fázni.

#11 Brooklyn Nets 28 – 19 (#9)

A jelek szerint PJ Carlesimo rendesen összerakta a Nets támadójátékát, azonban a védelemmel még mindig komoly bajok vannak, és emiatt a csapat egyelőre nem vehető komolyabban bajnokesélyesnek. Jó hír, hogy Brook Lopez All-Star lett, rossz hír, hogy Deron Williams, és Joe Johnson a teljesítményéhez képes túl van fizetve.

#12 Houston Rockets 26 – 23 (#16)

A legutóbbi ötből négy meglett, de az elképesztő sebességnek még mindig nagy ára van. James Harden új csapata fantasztikusan támad, de tonnaszámra adja el a labdákat, emiatt egy érdekes statisztikai „harcot" folytat az OKC-vel. Az NBA történetében még sohasem fordul elő az, hogy egy csapat legyen a legjobb támadó, és a legrosszabb labdaeladó alakulat. A Rockets jelen pillanatban a második pontszerzésben, és a 30. labdaeladásban. Az OKC pedig az első és a 29.

#13 Milwaukee Bucks 25 – 21 (#12)

A Nets-hez hasonlóan, a Bucks-nak is nagyon jót tett az edzőváltás, és a jelek szerint Jim Boylan kinevezése több pontban, és pontosabb játékban nyilvánul meg. Az ifjabb Mike Dunleavy is megtáltosodott, és a liga harmadik helyére ugrott a hárompontosok tekintetében.

#14 Utah Jazz 27 – 22 (#13)

Egész korrekt két hetet zárt a Jazz, DE.... Aki nem tudja, hogy miről beszélek, az csapja fel az értelmező szótárat a „gyalázás", „megszégyenítés", „legyilkolás" szócikkeknél. Mindegyiknél a múlt heti Jazz – Rockets derbi beszámolója lesz olvasható...

#15 Boston Celtics 24 – 23 (#14)

Beütött a ménkű Bostonba, Rajon Rondo-t elfelejthetjük a szezon hátralévő felére, de talán még a következő szezon elejére is. Ennek ellenére a Celtics egyelőre 4-0-át produkált az irányító nélkül, de azóta Jared Sullinger is kidőlt. Kíváncsian várjuk a deadline-t.

#16 Los Angeles Lakers 22 – 26 (#19)

Kobe Bryant megint bebizonyította, hogy a Los Angeles Lakers az ő csapata. Kobe gondolt egyet, fogta magát, és elkezdett passzolni, és egy csapásra csinált a csapat egy 5-1-es sorozatot. A jelenség egyszerre fantasztikus és fájó. Élmény nézni egy játékos arculatváltását, de belegondolni is rossz abba, hogy mi lehetett volna belőle ha korábban jön meg az esze...

#17 Portland Trail Blazers 25 – 23 (#15)

JJ Hickson szerződtetése nagyon jó döntésnek bizonyult, Damian Lillard-tól pedig nem lehet elvenni az Én Újonca címet.

#18 Atlanta Hawks 26 – 20 (#17)

Náluk jobban valószínűleg senki sem akarja elkerülni a Bulls-t a rájátszásban (két találkozó alatt összesen csak 134 pontot sikerült ellenük berámolni), ennek ellenére nagy valószínűséggel egymás ellen nyitnak majd. Másik érdekesség, hogy a Hawks dugig van lejárókkal, ami különösen izgalmas deadline-t jelez előre.

#19 Dallas Mavericks 20 – 28 (#18)

Elég beszédes, hogy a Dallas felől érkező legérdekesebb hír, hogy Bernard James extra teljesítményt tudott nyújtani Chris Kaman távollétében. Még beszédesebb, hogy a korábbi clutch-gyilkosok ligaelső számító nyolc alkalommal kaptak ki idén, olyan meccseken, amelyeken 90 másodperccel a vége előtt még vezettek (rendes játékidőben, vagy hosszabbításban).

#20 Philadelphia 76ers 21 – 26 (#21)

Rondo kiesésének talán a Philly örülhet a legjobban, ugyanis a Boston esetleges kizuhanása a PO-versenyből az ő malmukra hajtaná a vizet. Egyelőre a Celtics tartja magát, így kell tennie a Sixersnek is. Egyelőre egy hárommeccses győzelmi szériának örülhetnek Philly-ben, csak ne nézzük meg, hogy kik voltak az ellenfelek...

#21 Detroit Pistons 18 – 31 (#22)

Jose Calderon érkezése adott egy kis pénzügyi rugalmasságot az újjáépülő gárdának, nem mellesleg a veterán irányító meg tudja támogatni Monroe, és Drummond fejlődését. Elvileg úgyis kettejükre, plusz Knight-ra épül a jövő Pistons-sza.

#22 Toronto Raptors 17 – 31 (#25)

Rudy Gay érkezése ad némi okot a bizakodásra Toronto-ban, a kérdés csupán az, hogy mi a célja a csapatnak a játékos leigazolásával. Az erősítés nem kérdés, de vajon franchise-playert akarnak-e faragni az ex-Grizzlies játékosból? És hajtanak még a rájátszásra?

#23 Minnesota Timberwolves 18 – 27 (#20)

A sérülése miatt teljesen összezuhant a Timberwolves, és mostanra eljutottunk odáig, hogy az esetleges tankolás is képbe kerüljön. Ricky Rubio egyelőre még a visszarázódással van elfoglalva, ami botrányos mezőnyszázalékban ölt testet. Kár ezért a szezonért...

#24 Cleveland Cavaliers 14 – 34 (#27)

A Kryie Irving show folytatódik, és a Cleveland-et nagyon nehéz legyőzni, amikor a legjobb játékosa legalább 30 pontig jut (amit mellesleg a legutóbbi kilenc meccsből ötször sikerült teljesíteni). Irving megérdemelten All-star.

#25 Washington Wizards 12 – 32 (#26)

John Wall-al már több meccset nyert (7) a Wizards, mint nélküle 33 meccs alatt (5), és kiderült, hogy összeállva a Wizards igenis veszélyes gárda tud lenni. A nyomás hatalmas Wall-on, de azon még ő sem tud segíteni, hogy a nagyon fiatal Wizards clutch-szituációkba egyelőre rendre alulmarad.

#26 Phoenix Suns 16 – 32 (#29)

Beasley visszatért a rotációba, és egyelőre nem váltotta meg a világot, de mintha a Suns hajszálnyit javult volna az utóbbi tíz meccs alatt. Steve Nash visszatérése a sivatagba nem volt túl sikeres a Lakers számára...

#27 New Orleans Hornets 15 – 33 (#24)

Jól indult az ötmeccses túra (Memphis), de utána a Lakers, a Nuggets, a Jazz, és a Wolves is kinyírta a fiatalokat. A legérdekesebb hír jelenleg az, hogy hogyan fog kinézni a csapat új logója.

#28 Sacramento Kings 17 – 33 (#23)

Jelenleg a tulajdonos, város, és névváltás körül pörögnek a hírek, a játékra nem sokan koncentrálnak.

#29 Charlotte Bobcats 11 – 36 (#30)

Nem olyan rosszak mint tavaly, amikor csak hét meccset nyertek, de ennél több pozitívumról nehéz beszámolni. Na jó pár ígéretes fiatal miatt azért érdemes megnézni pár meccsüket.

#30 Orlando Magic 14 – 34 (#28)

Ennek a szezonnak már annyi, és indulhat a tankolás. Glen Davis kidőlt a szezonra, de Afflalo, és Nelson is gyengélkedik. Mehet a rebuild.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik