A Charlotte ellen szakadt meg a Boston győzelmi sorozata

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.02.12. 12:16
null
Nando de Colo (San Antonio Spurs, balra) veszi célba a gyűrűt Taj Gibson (Chicago Bulls) mellett (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakaszának 100. játéknapján keddre virradóra nyolc mérkőzést rendeztek, és egyedül a Charlotte Bobcatsnek sikerült hazai pályán nyerni, megszakítva a Boston hétmeccses veretlenségi szériáját. A Celticsben ráadásul térdsérülést szenvedett Leandro Barbosa. A Spurs Tony Parker, Tim Duncan és Manu Ginóbili nélkül is győzni tudott Chicagóban.

 

Philadelphia 76ers–Los Angeles Clippers 90–107

Szép győzelemmel zárta a Clippers nyolcmeccses túráját. Chris Paul vezetésével (az irányító a szezonbeli 18. dupla dupláját érte el, és két rontott dobással jutott 21 pontig) kihúzták a 76ers méregfogát, a Paulhoz hasonlóan a hétvégi All Star-gálára készülődő Jrue Holidayt: már félidőben 56–33-ra vezetett a vendéggárda, fordulás után már csak az eredményt tudta kozmetikázni a Philly Nick Young vezetésével. A Clippers magabiztos győzelme azért különösen értékes, mert Caron Butler mellett az utolsó pillanatban Chauncey Billups sem öltözött át, azaz két kezdőjátékos hiányzott a keretből.

A 76ers legjobb dobói: N. Young 29, Holiday, Pargo, Turner 10–10
A Clippers legjobb dobói: Paul 21, Crawford, Griffin 20–20

Charlotte Bobcats–Boston Celtics 94–91

PLUSZ–MÍNUSZ
A nap hőse: Kawhi Leonard. Mindössze második szezonját tapossa a Spurs játékosa, de már több markáns teljesítményt tett le az asztalra. Mai díjazását nagyban befolyásolja, hogy kik hiányában, és kivel szemben (az All Star Luol Deng) ért el karriercsúcsot és vezette győzelemre csapatát.
A nap lúzere: Brandon Jennings. Három napon belül másodszor. A Bucksnak most minden győzelemre szüksége lenne, de legjobbja nem csak irtózatosan rossz formában van, de a tavalyi évhez hasonlóan megint elkezdett leereszteni azok után, hogy nem hívták meg az All Starra.
A Bobcats gyengeségét jelzi, hogy a Boston egy háromszori hosszabbítással a lábában is kis híján elvitte a győzelmet Észak-Karolinából. A Celtics azonban hiába vezetett még két negyed után, a mérkőzés második felében a Bobcats egyetlen bombaerős csapatrésze, a hátvédsor vezetésével lépésről lépésre erősödött a nyomás, amit a vendégek már nem bírtak el, ráadásul Leandro Barbosa meg is sérült. A végén Paul Pierce (és Avery Bradley) még kiegyenlíthetett volna, de a Celtics hullafáradt sztárja már az előző 16 játékpercben sem szerzett mezőnykosarat – csoda lett volna, ha pont a végén sikerül.

A Bobcats legjobb dobói: Mullens 25, Sessions 19, Walker 18, Henderson 16
A Celtics legjobb dobói: Green 18, Garnett 16, Pierce 13, Terry 12

Cleveland Cavaliers–Minnesota Timberwolves 92–100

Január 9-e óta nem nyert idegenben a Wolves, a Cavaliers pedig sorozatban ötödik meccsét játszotta otthon – mégis a vendégek örülhettek. A Minnesotában továbbra sincs Kevin Love és Andrej Kirilenko, azonban így is hatan érték el a 10 pontot, az utolsó negyedben pedig a veterán Luke Ridnour elhomályosította a pályán lévő sztárhátvédeket, Kyrie Irvinget és Ricky Rubiót: 13 pontot szerzett ebben a szakaszban. Az egyforma erősségűnek tűnő csapatok csatájában ezen kívül a triplaszázalék és a büntetők döntöttek: mindkét mutatóban sokkal jobb volt a Timberwolves.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 20, Thompson 16, Waiters 12, Gee 11
A Timberwolves legjobb dobói: Ridnour 21, Pekovic 16, Rubio, D. Williams 13–13

Indiana Pacers–Brooklyn Nets 84–89 – h.u.

Joe Johnson az utolsó másodpercekben parádés dobással mentette hosszabbításra az összecsapást, holott a George Hill, Roy Hibbert páros vezetésével a Pacers már-már nyerőnek látszott a rendes játékidő végén. A Deron Williams nélkül felálló Nets a ráadásban folytatta a még New Jerseyből hozott sorozatot: zsinórban kilencedik hosszabbításos meccsét nyerte meg (idén a negyediket). Brook Lopez kiváló centerjátéka és Joe Johnson hidegvére mellett mindenképp meg kell említenünk az újonc hátvédet, Tyshawn Taylort, aki a túlórában két fontos, veteránokat idéző kosárral segítette csapatát, a Netset. A Pacers két legjobbja, Paul George és David West borzalmas, 1/10-es és 2/11-es mezőnymutatóval vétette észre magát.

A Pacers legjobb dobói: Hill 22, Stephenson, Pendergraph 14-14, Hibbert 12
A Nets legjobb dobói: Lopez 25, J. Johnson 17, Taylor 12, Wallace 11

Detroit Pistons–New Orleans Hornets 86–105

Figyelemreméltó eredményekkel (például a Spurs legyőzésével) jelentkezett a Pistons mostanában, azonban a mai meccsen a Hornets Ben Gordon nélkül, egy gyengén játszó Anthony Davisszel is nagyon simán verte őket. A Nets centeréhez, Brook Lopezhez hasonlóan testvére, Robin Lopez is parádézott a Hornets színeiben, Ryan Anderson 31 pontja majdnem karriercsúcs (34 a rekordja), a kiscsatár Al-Farouq Aminu pedig extrán sokoldalú volt ma (12 pont, 14 lepattanó, 4 gólpassz, 2 labdaszerzés, 2 blokk). A Detroitnál hiába játszottak többen is elfogadhatóan, a palánktól távolabb operáló erőcsatárra, Ryan Andersonra egyszerűen nem volt jó opciójuk, így végig csak futottak az eredmény után.

A Pistons legjobb dobói: Stuckey 19, Monroe 17, Singler 14, Calderon 13
A Hornets legjobb dobói: Anderson 31, Lopez 23, Mason Jr. 14, Aminu 12

Chicago Bulls–San Antonio Spurs 89–103

A Spursnek az elmúlt 10 meccsen mindössze egy fekete pontja volt (a már említett Pistons elleni vereség), most Chicagóban nyertek annak ellenére, hogy a sérült Tim Duncan és Manu Ginóbili mellett az utóbbi napokban extrát játszó Tony Parkert pihentette Gregg Popovich. A szezon elején már történt ilyen ’sztártalanítás’, akkor a Heatet majdnem megverte a ’maradék’ (a Spurst pedig negyedmillió dollárra büntették…), ma a fiatal kiscsatár Kawhi Leonard állt a sereg élére, 26 pontja karriercsúcs. A Bulls nem játszott rosszul, Joakim Noah (15) vezetésével majdnem kétszer annyi lepattanót szereztek, mint ellenfelük (49–26) – viszont a triplán túlról nem jelentettek veszélyt és 19 labdát adtak el. A Spurs ennyi figyelmetlenséget nem hagy megtorlatlanul, függetlenül attól, hogy éppen mely játékosok alkotják.

A Bulls legjobb dobói: Robinson 20, Hamilton 16, Boozer 14, Deng 11
A Spurs legjobb dobói: Leonard 26, Green 18, Splitter, Neal 16–16

Milwaukee Bucks–Washington Wizards 90–102

Egyre kínosabb a Bucks szereplése, az előzetesen simán playoffba várt alakulat már túl van egy edzőváltáson és csak azért nyolcadikok keleten, mert a mögöttük álló Philadelphia tele van sérültekkel. Brandon Jennings az előző meccsen 8/27-es, ma 3/17-es mezőnymutatóval intézte el csapata győzelmi reményeit – hiába játszott extrát hátvédtársa, Monta Ellis (24 pont, 8 gólpassz, 6 labdaszerzés), kénytelenek voltak elkönyvelni sorozatban negyedik vereségüket. A Wizardsnál viszont John Wall visszatérése továbbra is diadalmenet: egymás után negyedik győzelmüket aratták, a játékmester 10 gólpasszt osztott ki limitált játékideje alatt, az újonc Bradley Beal 28 pontot termelt – ha januárban kezdődött volna a szezon, a Wizardsot jósolnánk tuti rájátszó helyre, nem a Bucksot.

A Bucks legjobb dobói: Ellis 24, Ilyasova 19, Dunleavy 11
A Wizards legjobb dobói: Beal 28, Nene 21, Wall 14

Dallas Mavericks–Atlanta Hawks 101–105

Devin Harrisnek és DeShawn Stevensonnak sem kellett bemutatni a dallasi csarnokot, mindketten szép időszakokat töltöttek korábban a Mavericksnél (bajnoki döntő, bajnoki cím). Sajnos úgy tűnik, a dicsőséges idők elmúltak: hiába Dirk Nowitzki jó dobásai és a remek csapatjáték, a Dallas ismét távolabb került a playoffot jelentő 8. helytől. A Hawks viszont az elmúlt hetek bizonytalanságai (Josh Smith balhéi, sérülések) után kezd kikecmeregni a gödörből, és ezzel a nagyon fontos sikerrel lőtávolon belül maradt a keleti 3–4. helyhez. Al Horford és Jeff Teague mellett éppen a renitens Smith játszott a legjobban, az utolsó másodpercekben még a nagy gyengéjének számító büntetőkkel sem gyűlt meg a baja. Kyle Korver tovább javította a csapatrekordot: sorozatban a 44. meccsén dobott triplát az Atlanta színeiben.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 24, Mayo 19, Collison 14, Carter 13
A Hawks legjobb dobói: Smith 26, Horford 21, Teague 20, Harris 15
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik