A labda és a korong bűvöletében: minden, ami nem labdarúgás

N.T. N.T.N.T. N.T.
Vágólapra másolva!
2009.06.02. 15:19
Címkék
Nemcsak labdarúgásban értek véget az európai kupaküzdelmek, hanem a többi csapatsportágban is, így elérkezett az idő, hogy kicsit visszatekintsünk, mi is történt a 2008–09-es idényben. A jégkorong kicsit kilóg a labdajátékok közül, de egy ilyen összeállításból természeseten ez a csapatsportág sem maradhatott ki. A legfontosabb eredmények mellett azt is elolvashatják, hogyan szerepeltek a magyar együttesek a különböző sorozatokban. Érdekes tendencia az oroszok térnyerése, még ha e szezon néhány döntőjében alul is maradtak. Jó böngészést!
Különböző sportágak, de az élmény hasonló – felbecsülhetetlen...
Fotó: Action Images (archív)
Különböző sportágak, de az élmény hasonló – felbecsülhetetlen...
Különböző sportágak, de az élmény hasonló – felbecsülhetetlen...
Fotó: Action Images (archív)
Különböző sportágak, de az élmény hasonló – felbecsülhetetlen...

KÉZILABDA

NSO-KÉZILABDALEXIKON

Természetesen kezdjük a Bajnokok Ligájával a felsorolást! A férfiaknál nem történt meglepetés, megint a Ciudad Real és a német THW Kiel játszotta a döntőt, és ismét Talant Dusebajev spanyol csapata örülhetett a végén. A magyar indulók közül az MKB Veszprém jutott a legtovább, csak a negyeddöntőben bukott el, éppen a későbbi BL-győztessel szemben. A Pick-Szeged a csoprtkörben búcsúzott.

A nőknél nem sokon múlott, hogy magyar győztesnek örülhessünk, a Győri Audi ETO KC azonban a fináléban egy góllal alulmaradt összesítésben a dán Viborggal szemben. A címvédő Zvezda Zvenyigorod a csoportkörből sem jutott tovább, így itt nem ismétlődhetett meg a többi sportág előző idényében tapasztalt orosz uralom.

A férfi KEK-ben szintén spanyol–német párharc határozott a kupa sorsáról, és itt is a spanyol fél örülhetett – nevezetesen a Valladolid –, bár csak idegenben lőtt több góllal múlta felül a német Nordhornt (utóbbi együttes ejtette ki a negyeddöntőben a BL-ből ide átkerülő Pick-Szegedet).

A női KEK-ben északi házidöntőt rendeztek, melyben végül a dán FC Köbenhavn elintézte a norvég Larvikot. A magyarok közül a DVSC-Aquaticum a nyolcaddöntőben búcsúzott a román Otelul Galati-cal szemben, a románok idegenben lőtt több góllal kerekedtek felül.

A férfi EHF-kupában Fazekas Nándor együttese, a német Gummersbach örülhetett a végén, miután kettős győzelemmel múlta felül a szlovén Velenjét. A nőknél a spanyol Itxako Navarra a német Leipziget győzte le, így egy helyet javított az előző idénybeli helyezéséhez képest, amikor alulmaradt a döntőben az orosz Dinamo Volgográddal szemben. A Fehérép-Alcoa és a Budapest Bank-FTC egyaránt a nyolcaddöntőben esett ki.

ADATBANK: NEMZETKÖZI KUPÁK, 2008–2009



VÍZILABDA

A férfi Euroligában is volt magyar érdekeltség a végküzdelmekben, a két magyarral felálló montenegrói Primorac Kotor ugyanis egy góllal győzte le a döntőben a négy magyarral harcba szálló, címvédő Pro Reccót. Utóbbi csapat ütötte el a továbbjutástól a magyar bajnok TEVA-VasasPlaketet. A nőknél a görög Vuliagmeni lett a BEK-győztes, mivel három góllal nyert a címvédő olasz Orrizonte Catania ellen. A Domino-Honvéd a az elődöntőben és a harmadik helyért lejátszott mérkőzésen is egy találattal kapott ki, így végül negyedik lett.


A férfi LEN-kupában még tovább jutottak a magyarok, sőt! A Szeged a döntőben ötméteresekkel győzte le a görög Panionioszt! Korábban a Domino-Honvédnak az orosz Szintez Kazany parancsolt megálljt a negyeddöntőben. A nőknél is majdnem magyar sikernek örülhettünk, azonban a Dunaújvárosnak nem volt elég az első meccsen szerzett egygólos előny, és végül az orosz Sturm Csehov diadalmaskodott.

KOSÁRLABDA

ADATBANK, 2008–2009

A férfi Euroligában az orosz CSZKA Moszkva egymás után negyedszer jutott el a fináléig, ám ott elfyogyott az ereje: míg az előző szezonban simán verte meg a Maccabi Tel-Avivo, addig az idén ha csak két ponttal is, de kikapott a Panathinaikosztól a két évvel korábbi párosítás ismétlésében.

A női Euroligában bravúros módon bejutott a Final Fourba az MKB-Euroleasing Sopron, ott viszont meg kellett elégednie a negyedik hellyel. A döntőben a Rátgéber László irányította Szpartak Moszkva magabiztosan győzte le a spanyol Halcón Avenidát. A Pécs a négyes döntő kapujában búcsúzott.

KOSÁRLABDA

AZ EURÓPAI FÉRFIKUPÁK GYŐZTESEI
Euroliga: Panathinaikosz (görög)
Európa-kupa: Lietuvos Rytas (litván)
EuroChallenge: Virtus Bologna (olasz)
AZ EURÓPAI NŐI KUPÁK GYŐZTESEI
Euroliga: Szpartak Moszkva (orosz)
Európa-kupa: Galatasaray (török)


RÖPLABDA

NSO-RÖPLABDALEXIKON

A férfi Bajnokok Ligájában sem ismétlődött meg az orosz győzelem, ugyanis a Dinamo Kazany egy évvel ezelőtti diadala után az idén az Iszkra Ogyincovo csak harmadik lett. Fennállása legnagyobb sikerét könyvelhették viszont el a trentói férfi röplabdázók, az olasz Trentino Volley ugyanis a Prágában rendezett BL-döntőben négy szettben megverte a görög Iraklisz Szalonikit, azaz története első finálébeli szereplése alkalmával elhódította a legrangosabb európai kupasorozat győztesét megillető trófeát. A nőknél már egy ideje az olaszok uralják a mezőnyt, ezúttal a Bergamo bizonyult a legjobbnak.

A férfi CEV-kupában az orosz Lokomotiv Belgorod, míg a nőknél az olasz Asystel Novara végzett az élen.

JÉGKORONG

A svájci Zürich Lions nyerte meg a Bajnokok Ligáját, miután a sorozat döntőjének visszavágóján – az első mérkőzésen elért 2–2-t követően – öt góllal legyőzte az orosz Metallurg Magnyitogorszkot. A pénzdíjas BL-ben a következő idénytől már minden európai tagország – így Magyarország is – szerepelhet.

A Kontinentális-kupában is megszakadt az idén az orosz-fehérorosz fölény, ugyanis a AK Bars Kazany tavalyi sikere után ebben az évben a liptószentmiklósi (Szlovákia) MHC Martin örülhetett.

Aki a korábbi esztendők eredményei iránt is érdeklődik, böngéssze nyugodtan a sportágak adatbankjait!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik