„Amikor a családok gyermekeiket gyászolják, jelentéktelen a sport”

Vágólapra másolva!
2009.01.09. 09:30
Tiltakozások, elmaradt mérkőzések, szolidaritási akciók, újabb és újabb összecsapások: a Gázai övezetben folyó harcok hatására egyre több szakember és játékos gondolkodik el azon, érdemes-e Izraelben maradni – esetleg oda elutazni. A német Die Weltnek Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya, a Maccabi Netanya vezetőedzője és Daniel Jammer, az izraeli klub főnöke nyilatkozott. Mindketten egyetértettek abban: ha háború van, a sport elveszti a jelentőségét.
Lothar Matthäus még biztonságban érzi magát, de szabad utat kap főnökétől
Fotó: Imago (archív)
Lothar Matthäus még biztonságban érzi magát, de szabad utat kap főnökétől
Lothar Matthäus még biztonságban érzi magát, de szabad utat kap főnökétől
Fotó: Imago (archív)
Lothar Matthäus még biztonságban érzi magát, de szabad utat kap főnökétől

PEER VÉDELMET KAPOTT

Külön védelmet kapott második fordulós mérkőzése előtt az aucklandi női tenisztornán Sahar Peer, akit fenyegetések értek amiatt, hogy hazája, Izrael katonai offenzívát kezdett a gázai övezetben.

„Én csak egy teniszező vagyok, nem politikus, és remélem, a közönség is így kezel a jövőben” – nyilatkozta Peer.
„Azokban az időkben, amikor a családok a gyermekeiket gyászolják, a sport jelentéktelenné válik” – mondta Daniel Jammer, a Maccabi Netanya klubfőnöke. A korábban a szlovák FC Senec csapatát is irányító német üzletember amondó, hogy megérti, ha távozni akarnak az országból a személyes biztonságukat féltő játékosok és edzők – és szabad utat ad Lothar Matthäusnak, ha a világbajnok tréner a távozás mellett dönt.

„Abban maradtunk Lotharral, hogy ha eljön a pillanat, amikor nem érzi magát biztonságban, szabadon távozhat. Megértem azt is, ha többen úgy döntenek, nem bírják mentálisan elviselni a feszültséget, és inkább hazamennek.”

A magyar válogatott volt szövetségi kapitánya egyelőre Izraelben marad, bár egyre többen hívják haza Németországba.

„Még nincs rá okom, hogy elhagyjam az országot. A barátaim sorban hívogatnak, hogy menjek haza, de jelen pillanatban biztonságban érzem magam. Természetesen figyelem a fejleményeket, és ha veszélyessé válik a helyzet, fájó szívvel, de otthagyom a csapatomat” – nyilatkozta.

A Gázai övezetbeli összecsapások a magyar válogatottat is érinthetik, hiszen Erwin Koeman csapata február 11-én játszana Izraellel felkészülési mérkőzést idegenben.

KANOUTÉ BÜNTETÉST KAPHAT

Könnyen bajba kerülhet a Sevilla labdarúgója, Frédéric Kanouté szerdai gólöröme után. A mali támadó a politikai szabályozó tiltást szegte meg.

Szerdai gólja után Kanouté a mezét a fejére húzva, Palesztina feliratú pólóját megmutatva ünnepelt a Deportivo elleni kupameccsen, amiért sárga lapot kapott a játékvezetőtől.
A spanyol szövetség péntekig dönt a csatár esetleges büntetéséről: pénzbüntetés mellett akár eltiltással is számolhat a játékos.

Palesztin lapok ellenben hálájukat fejezték ki a gesztusért a Sevilla játékosa felé, Izrael véleménye szerint pedig a felirat nem fog agressziót szülni.

NEM UTAZTAK A GÖRÖGÖK

Az Eurochallenge-kupában a FIBA 20–0-al a Hapoel Jeruzsálemnek adta a görög Olympia Lárisza elleni mérkőzést, mivel a thesszáliai kosárlabdacsapat nem utazott el Izraelbe.

„Életem legszomorúbb 20 pontja ez. Szörnyű, hogy sorra halnak meg az emberek az összecsapásokban, mi, sportolók csak reménykedni tudunk, hogy jobbra fordul a helyzet” – nyilatkozta a Hapoel csapatkapitánya, Erez Markovitch.

Január 6-án a Türk Telekom és az izraeli Bnei Hasaron közötti európai kupamérkőzés közben a török szurkolók öklüket rázták a vendég csapat játékosaira, és Izrael-ellenes jelmondatokat kiabáltak, tiltakozásul a Gázai övezet elleni offenzíva miatt. A bíró ezért lefújta a mérkőzést, és az öltözőbe küldte a Bnei Hasaron tagjait, a meccs félbeszakadt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik