Nagyot fordult a világ: a Miami a rájátszásban, a New England búcsúzott

Vágólapra másolva!
2008.12.29. 11:55
Az alapszakasz 17., azaz utolsó fordulója után kialakult a rájátszás mezőnye az észak-amerikai profi amerikaifutball-bajnokságban. Az NFL 2008-as szezonjának bajnoka lehet akár még a playoffba 8 győzelemmel és 8 vereséggel bejutó San Diego Chargers is, a 11/5-ös mérleggel záró New England Patriots ellenben búcsúzott a további küzdelmektől.
Brett Favre talán az utolsó meccsét vívta...
Fotó: Reuters
Brett Favre talán az utolsó meccsét vívta...
Brett Favre talán az utolsó meccsét vívta...
Fotó: Reuters
Brett Favre talán az utolsó meccsét vívta...

REKORDOK

  • A Detroit Lions az első csapat, amely 0/16-os mérleggel zárta a bajnokságot. Nyeretlen csapat már korábban is volt, de az 1976-os Tampa Bay nagy szerencséjére akkor csak 14 meccsből állt az alapszakasz
  • Drew Brees 5069 passzolt yarddal fejezte be az alapszakaszt. A New Orleans Saints irányítójának 15 yard hiányzott, hogy beállítsa Dan Marino 1984-ben felállított ligarekordját. Brees így is mindössze a második játékos, aki 5000 yard felett passzolt egy alapszakaszban.
  • Peyton Manning (Indianapolis Colts) kilencedszer passzolt 4000 yard fölött az alapszakaszban. A Super Bowl-győztes irányító magasan vezeti e tekintetben az NFL örökranglistáját. A második helyen Dan Marino áll hat hasonló szezonnal a háta mögött.
Lehet úgy vélekedni, hogy igazságtalan az NFL szabályrendszere, ha előfordulhat az, hogy egy 11-szer diadalmaskodó csapat lemarad a rájátszásról, míg egy nyolc sikerrel „szerénykedő” másik túléli az alapszakasz küzdelmeit. Sokan azonban pont ezért szeretik az NFL-t, mert bármi előfordulhat...

Most például az, hogy a négy fordulóval az alapszakasz vége előtt még csak négy győzelemnél járó San Diego ötvenszázalékosra tornászta fel a mérlegét, és ezzel megnyerte az AFC Nyugati csoportját.

Az utolsó találkozóján a Chargers a Denver Broncost fogadta. Ki-ki meccs volt ez a javából: előre lehetett tudni, hogy amelyik csapat felülkerekedik, bejut a rájátszásba.

Végül legnagyobb sztárja, a szezonban visszafogottan teljesítő LaDainian Tomlinson három futott touchdownjának is köszönhetően a Chargers simán megverte a Broncost (52–21). Az 1985-ös Cleveland Browns óta a San Diego az első gárda, amely 8/8-as mutatóval be tudott kerülni a playoffba, s az első az NFL történelmében, amely az első 12 mérkőzéséből mindössze négyet nyert meg, mégis sikerült továbbverekednie magát.

A Miami Dolphins is kihasználta az utolsó forduló adta lehetőséget. Az előző szezonban mindössze egy győzelmet számláló Delfinek a New York Jets felülmúlásával (24–17) biztosították be, hogy januárban is játszanak még legalább egy mérkőzést.

Az összecsapás pikantériája, hogy a Miami irányítójának, Chad Penningtonnnak éppen Brett Favre (Jetshez történő) visszatérése miatt kellett távoznia New Yorkból. A hatalmas tehetséggel megáldott, ám egyúttal porcelánvállal megvert Pennington aztán az egész szezonban vegytiszta játékot bemutatva vezette csapatát a playoffba. A QB az alapszakasz záró körében 200 yardot és két TD-t passzolt, 30 kísérletéből 22 volt sikeres.

Mivel a Miami mellett nyert a Baltimore Ravens is, a New England Patriots buffalói győzelme semmit sem ért. Legutóbb a Denvernek jött össze az a „bravúr”, hogy 11/5-ös mérleggel nem jutott be a rájátszásba.

Az NFC-ben a Tampa Bay Buccaneers és a Chicago Bears is kikapott, így a Philadelphia–Dallas csoportrangadó ki-ki mérkőzéssé fajult. Végül ki-ki valóban, míg rangadó csak nevében volt a meccs, az Eagles ugyanis tönkreverte a Cowboyst (44–6).

Sokan megmosolyogták Donovan McNabbet a Cincinnati Bengals elleni találkozó után a 11. fordulóban. Az Eagles irányítója ugyanis nem tudta, hogy ebben a sportágban létezik döntetlen, így a második hosszabbításra várt, amikor lefújták a meccset. Az az egy döntetlen azonban bő egy hónappal később playoffot ért a csapatnak...

NFL

ALAPSZAKASZ, 17. FORDULÓ
San Diego Chargers–Denver Broncos 52–21
Arizona Cardinals–Seattle Seahawks 34–21
San Francisco 49ers–Washington Redskins 27–24
Philadelphia Eagles–Dallas Cowboys 44–6
New York Jets–Miami Dolphins 17–24
Baltimore Ravens–Jacksonville Jaguars 27–7
Tampa Bay Buccaneers–Oakland Raiders 24–31
Indianapolis Colts–Tennessee Titans 23–0
Cincinnati Bengals–Kansas City Chiefs 16–6
Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns 31–0
Houston Texans–Chicago Bears 31–24
New Orleans Saints–Carolina Panthers 31–33
Green Bay Packers–Detroit Lions 31–21
Buffalo Bills–New England Patriots 0–13
Atlanta Falcons–St. Louis Rams 31–27
Minnesota Vikings–New York Giants 20–19


RÁJÁTSZÁS, WILD CARD-FORDULÓ (PÁROSÍTÁS)

NFC
Arizona Cardinals–Atlanta Falcons
Minnesota Vikings–Philadelphia Eagles

AFC
San Diego Chargers–Indianapolis Colts
Miami Dolphins–Baltimore Ravens


A TOVÁBBI MENETREND, FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐK

AFC
Pittsburgh Steelers–San Diego/Miami/Indianapolis
Tennessee Titans–San Diego/Indianapolis/Baltimore

NFC
New York Giants–Arizona/Atlanta/Philadelphia
Carolina Panthers–Atlanta/Arizona/Minnesota
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik