Skócia évek óta vár a nagy dobásra, tavaly csúfság is esett velük

TÓTH SÁNDORTÓTH SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2008.01.30. 12:38
A rögbiseknél a világbajnokságok utáni Hat Nemzetek mindig érdekesebbek egy kicsit, mint a korábbiak. Sok válogatott fiatalításba vág bele, mások -kihasználva ezt a helyzetet - pedig ráhajtanak egy új elsőségre. Idén nincs igazán nagy esélyese a patinás tornának (idén a 104. tornát rendezik!), ezért sok az esélyese. Bejöhetnek a sikerre régóta áhítozó írek (23 éve nem nyerték meg a bajnokságot), a franciákkal mindig számolni kell, a walesiek három éve remekeltek, a skótok évek óta várnak a nagy dobásra.
Nick De Luca a hétvégén mutatkozhat be a Hat Nemzet-sorozatban
Nick De Luca a hétvégén mutatkozhat be a Hat Nemzet-sorozatban
Nick De Luca a hétvégén mutatkozhat be a Hat Nemzet-sorozatban
Nick De Luca a hétvégén mutatkozhat be a Hat Nemzet-sorozatban

A SKÓT KERET A HAT NEMZETRE:

Tolongás: John Barclay, Johnnie Beattie, Kelly Brown (Glasgow Warriors), Dave Callam (Edinburgh), Alasdair Dickinson (Gloucester), Ross Ford (Edinburgh), Jim Hamilton (Leicester Tigers), Nathan Hines (Perpignan), Allister Hogg, Allan Jacobsen (Edinburgh), Alastair Kellock (Glasgow Warriors), Gavin Kerr (Edinburgh), Moray Low (Glasgow Warriors), Scott MacLeod (Llanelli Scarlets), Euan Murray (Northampton Saints), Ross Rennie (Edinburgh), Alasdair Strokosch (Gloucester), Fergus Thomson (Glasgow Warriors), Jason White (Sale Sharks, csk.)
Háromnegyed: Mike Blair, Ben Cairns (Edinburgh), Chris Cusiter (Perpignan), Simon Danielli (Ulster), Nick De Luca (Edinburgh), Thom Evans (Glasgow Warriors), Phil Godman (Edinburgh), Rory Lamont (Sale Sharks), Rory Lawson (Gloucester), Calum MacRae (Edinburgh), Graeme Morrison, Dan Parks (Glasgow Warriors), Chris Paterson (Gloucester), Hugo Southwell (Edinburgh), Nikki Walker (The Ospreys), Simon Webster (Edinburgh)
A skótok 1999 óta nem alkottak nagyot, akkor sikerült győzniük utoljára. Abban az évben még Öt Nemzetnek hívták a sorozatát, a rákövetkező évben már Olaszországgal egészült ki a mezőny.

A huszonkétszeres tornagyőztes skótok sikere már akkor is meglepetésnek számított azonban, azóta a közelébe sem kerültek a sikernek. Sőt, a dobogót sem nagyon érték el (2001-ben és 2006-ban voltak harmadikok).

Ebben az évtizedben hét tornán tizenkétszer nyertek - huszonhétszer kikaptak! Mondjuk ez megszokott állapot számukra, hiszen 1938 és 1964 között sem nyertek, ez 28 év a helyben járás rekordja a torna történelmében.

Idén aligha éri őket az a sporttörténelmi csúfság, hogy otthon kapnak ki az olaszoktól (mivel most Rómában fognak játszani), de talán nem kell remegniük attól sem, hogy övék lesz a „Wooden spoon”, vagyis a „fakanál”, ami a torna nyeretlen csapatának „jutalma”. Tavaly az utolsó fordulóban kerülték el ezt a csúfságot...

Ősszel viszont a világbajnokságon derekasan helytálltak, hiszen az angolok mellett egyedül ők jutottak a negyeddöntőbe a britek közül, és ott sem égtek le a későbbi bronzérmes Argentína ellen.

A klubjaik ellenben a szokott módon szerepeltek a Heineken-kupában (ráadásul megszűnt a harmadik számú profi alakulat, a Border Reivers is!), a Glasgow ugyan sokáig versenyben volt a továbbjutásért, az Edinburgh is okozott meglepetéseket, de nagy játékot nem mutattak.

Hogyan is lehetne az, hiszen rengetegen szerepelnek külföldi klubokban. Ott viszont, körülfogva klasszis társakkal, főszerepet vihetnek. Paterson sokat színesítette a Gloucester játékán, Hines remekel Perpignanban, Walker sok célt visz az Ospreysben, Rory Lamont is sokat tett a Sale idei feltámadásáért. Parks pedig saját klubjában nőtt világklasszissá.

De vajon együtt mit alkotnak majd? Könnyen meglehet: idén nem fognak alárendelt szerepet játszani.

HAT NEMZET, 2008:

AZ 1. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
Írország Olaszország febr. 2. 14:00
Anglia Wales febr. 2. 16:30
Skócia Franciaország febr. 3. 15:00
---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik