Dél-Amerikában Augustin „Gus” Pichot személyében új ikon született

Velkovics VilmosVelkovics Vilmos
Vágólapra másolva!
2007.10.11. 16:15
Vezérnek lenni fontos tulajdonság. Legyen szó egy tanácsteremről, a politikai arénáról vagy a sportpályáról. Ezen a hétvégén a modern sport egyik fenegyereke bizonyította rátermettségét. Augustin Pichot, vagy ahogy barátai nevezik, „Gus", a skótok elleni vb-negyeddöntőben minden pillanatban ott volt az argentin nemzeti tolongás mögött. Ő inspirálta, bátorította, csapatát. Hízelgett nekik, követelt, a lelkükre beszélt – annak érdekében, hogy egy ország évtizedes álma teljesüljön. A skótok elleni győzelemmel világraszóló sikert könyvelhettek el: bejutottak a világbajnokság legjobb négy csapata közé. Ezzel az IRB, a Nemzetközi Rögbi-szövetség elismerését is kivívták.
Ahogy az új ikon születik
Reuters
Ahogy az új ikon születik
Ahogy az új ikon születik
Reuters
Ahogy az új ikon születik

Argentínában a labdarúgás mögött már a második legnépszerűbb sport

Az argentin rögbi anakronizmus. Ott nem multimillió dolláros üzlet ez a sport, hanem megmaradt amatőr játéknak. A Dél-amerikai országban 150 éve játszanak rögbit. Angol vasútépítő munkások honosították meg.
Talajt vert Chilében és Uruguayban is, de igazán Argentínában honosodott meg. A Franciaországban zajló vb pedig egy szerénynek nem nevezhető eredményt hozott: az ország legjelentősebb foci-rangadóját, a River Plate és a Boca Juniors meccset előbbre hozták, hogy az ország nyugodtan élvezhesse Pichot és csapata játékát Párizsban, Skócia ellen!
Augustin pedig az egész argentin rögbi arca, 1974-ben született. Három évesen a hátsó kertben már ügyesen labdázott – szigorúan a tojás alakú játékszerrel. Házuk Buenos Aires egyik középosztálybeli negyedében állt.
Pichot az 1995-s dél-afrikai vb-n húzta először magára a világoskék-fehér mezt. Ez volt az amatőr éra vége, a professzionális rögbi hajnala.

Míg az argentin rögbi alapvetően amatőr maradt, a fiataloknak külföldön nyílt lehetőségük pénzért játszani. Pichot édesapja hosszú ostrom után végre elengedte fiát Angliába. Gus nem egy óriás: 175 cm, 78 kilogramm. Amit a természet méretben elvett tőle, azt szövegben adta vissza.

Csapattársai szerint egy igazi dumagép: folyamatosan beszél, intézkedik, irányít. Azonnal szóvá tesz minden apró igazságtalanságot, ami szerinte társait éri a rögbipályán. Igazi vezető, és azt csak a szituáció dönti el, hogy a rablók vagy a pandúrok oldalára áll.

A BBC kommentátora, Ian Robertson arra emlékeztet, hogy Pichot habozás nélkül sztrájkot szervezett az argentin szövetség ellen, amikor korábbi ígéretükkel szemben megtagadták, hogy fizessenek némi hozzájárulást a fiatal játékosoknak. „Pichotot felháborította a döntés. Ő szervezte, és a vezette a sztrájkot az akadémiai játékosok érdekeiért. Vagyis az argentin rögbi jövőjéért."

Haja lobog. Divatosan öltözködik, sármos a mosolya. Pichot tudja, érti az imidzs értékét, erejét. Még akkor is, ha nem mindenki értékeli kedvességét. Mat Dawson klubjában és válogatottként is játszott Gus ellen: „Nem mondanám, hogy a legjobb barátok vagyunk. Pichot megítélése vegyes a játékosok körében. Mint minden irányító, ő is szemtelen, arrogáns fickó. Persze, rám is ugyanezeket a címkéket ragasztják folyton…"

Keith Wood, a korábbi ír csapatkapitány szerint Pichotra legjobban a korinthoszi lelke jellemző. Ő az egyik utolsó igazi amatőr: „Valahogy sikerült neki ötvöznie az amatőr szellemiséget a kőkemény professzionalizmussal. Ahogy magában megtette ezt, keresztülvitte az alapvetően amatőr argentin csapaton is. Ez hatalmas fegyvertény: megtartotta a klassz dolgokat az amatőr rögbiből és hozzá vette a klassz dolgokat a professzionális játékból."

Csapattársai szerint egy igazi dumagép: folyamatosan beszél, intézkedik, irányít
Reuters
Csapattársai szerint egy igazi dumagép: folyamatosan beszél, intézkedik, irányít

Pichot már régen nem csak rögbijátékos és sportpolitikus. Pénzét befektette: van ingatlanfejlesztéssel foglalkozó vállalkozása, hamarosan megnyitja első szállodáját, van borászata és válogatott csapattársaival van egy kávégépeket üzemeltető cége is.

A közelmúltban jelentős összegű alapítványt tett, amiből a Buenos Airesi szegényeket támogatják. Mindezt úgy érte el, hogy közben Európában, Párizsban játszott!

Amikor megérkezett Európába, Bristolba, eleinte a csapat egyik támogatója, egy tésztagyáros házában lakott: „Gus gyakran segített nekem kirakodni a teherkocsikat. Közben pedig a pályán 3000 néző váltott jegyet a kedvéért!„ mondja Mr. Daniel.

Korábban egyetlen rögbijátékos volt képes ekkora hatást tenni hazája sportéletére és a nemzetközi sportpolitikára: őt Hugo Portának hívják és húsz éve politikusi karrierre cserélte a stoplis cipőt. Pichot barátai nem tartják kizártnak, hogy hamarosan Gus is hasonló útra tér, a jól értesültek az ENSZ-t emlegetik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik