Fellélegezhetnek a meccs előtt fogadkozó franciák: legyőzték az íreket

TÓTH SÁNDORTÓTH SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2007.09.22. 10:08
Nagy várakozás előzte meg a rögbi-világbajnokság eddig legfontosabb meccsét, a francia-ír összecsapást. A hazaiak nagyon fogadkoztak, és annak rendje és módja szerint győzedelmeskedtek, így velük folytatódik a vb. Az íreknek le kell győzniük Argentínát a továbbjutás érdekében.
Sébastien Chabalt (előtérben) ugyan alaposan megizzasztották, de a mérkőzés végén ő örülhetett
Reuters
Sébastien Chabalt (előtérben) ugyan alaposan megizzasztották, de a mérkőzés végén ő örülhetett
Sébastien Chabalt (előtérben) ugyan alaposan megizzasztották, de a mérkőzés végén ő örülhetett
Reuters
Sébastien Chabalt (előtérben) ugyan alaposan megizzasztották, de a mérkőzés végén ő örülhetett

Mindkét gárda nagy lelkesedéssel várta a francia államfő jelenlétében játszott mérkőzést (nem úgy, mint a hazaiak a nyitómeccset).

Az első félidő korrekt eredményt hozott: a hazaiak 12-3-ra vezettek. 4-5 perc légi pingponggal indult a játék, ez mutatta, hogy nem sok hely marad a célhordásra. Nem is esett az első félidőben.

A franciák többet támadtak, gyakrabban jutottak el az ír 22-es tájékára, így többször célozhatták meg az ír kaput. Elissalde négyszer is betalált büntetőből, O'Gara csak egyszer válaszolt: előnyben bevágott egy dropot.

A legizgalmasabb jelenetet a 16. perc hozta: az ír védők lesről avatkoztak be a játékba, Elissalde előnyben nyitott balra, és ott emberelőny is volt, de Poitrenaud-t Dempsey kisodorta, mielőtt letette volna a labdát a célvonalra.

Az írek idegesek voltak, O'Driscoll többször reklamált a bírónál, ez sosem jelent jót. Pedig a megítélt büntetők mind jogosak voltak, Chris White igyekezett a legjobban vezetni a mérkőzést.

Sőt, a zöld mezesek csak az ő jóindulatának köszönhették, hogy megúszták sárga lap nélkül Chabal (!) megtaposását.

A folytatásban sokáig töredezett volt a játék. Az írek csak egyszer jutottak a francia 22-esen belülre, de Easterby kísérlete után elejtették a labdát.

A félidő hőse Vincent Clerc lett. A Toulouse szélsője két rúgást kapott el, először Michalak rúgta a zárt tolongás mögé a rövid oldalon a labdát. Clerc kényelmesen vetődött rá magányosan.

Másodjára a 69. percben Elissalde rúgását szerezte meg, és két írrel a hátán fordult a célterületre. (A francia csapat ekkor emberelőnyben játszott, mivel O'Connellt sokadik leséért a bíró kiállította).

Az utolsó percekben pedig a hazaiak voltak emberhátrányban, mert Traille-t ellenjátékért leküldte White úr.

A mérkőzés kétségbeesett ír rohamokkal ért véget, az írek az első céljukért és a becsületért hajtottak.

A cél nem lett meg, becsületüket megtartották, de esélyeiket e továbbjutásra nemigen. Ehhez az argentinokat bónusszal és lehetőleg nagy arányban kellene legyőzniük.

A mérkőzés talán nem hozott olyan színvonalas játékot, amilyet a szurkolók vártak, de a franciákat ez nem izgatta.

A grúzok várható bónuszos legyőzésével ugyanis megnyílik az út a negyeddöntőbe. Csakhogy ott alighanem Új-Zéland várja majd őket.

RÖGBI VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
Franciaország Írország 25-3


Tóth Sándor
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik