A románoknak még nem sikerült túlélniük a csoportmeccseket

Velkovics VilmosVelkovics Vilmos
Vágólapra másolva!
2007.09.18. 13:08
A következő kör nagy összecsapásának ígérkezik a skót-román találkozó. A két csapat legutóbb tavaly találkozott Murrayfield-ben, akkor a házigazdák 48-6 arányban győztek. Csakhogy azóta Románia erősödött: megverték Spanyolországot, Csehországot, Namibiát és szoros meccset játszottak grúziával. A csapat beceneve a „Tölgyek". A válogatott eddig minden VB-re kijutott, de a csoportmeccseken túl nem sikerült lépniük.
A képen Balan támadásban
A képen Balan támadásban
A képen Balan támadásban
A képen Balan támadásban

Románia mindig szoros kapcsolatokat ápolt a francia rögbivel. Immár a harmadik francia edzőjük van: 2004 óta Daniel Santamans. A szakember korábban sarkazót játszott, és elsősorban a tolongást tette rendbe. A kapitány a nyolcas Sorin Socol is 12 évig élt és játszott Franciaországban.

Eddig 16 VB-döntő meccset játszottak, ebből 13-at elveszítettek. A legnagyobb lehetőségük 1991-ben volt, amikor 19-11 arányban maradtak alul Kanadával szemben. Akkor lett volna a legnagyobb esélyük továbblépni a csoportmeccseken. A favágók azonban nyertek, és Új-Zéland ellen léphettek pályára – a románok pedig hazakullogtak. Azóta sem sikerült hasonló sikert elérniük.

Legendás játékosuk Alin Petrache. 1999-ban két célt vitt az USA ellen – mindkettőt forgó csomagból kiugorva és bevetődve. Csapata a két céllal ledolgozta hátrányát és megnyerte a meccset. Fejenként 300USD bónuszt érdemeltek.

Ma legnagyobb sztárjuk egy pillér: Petru Balan. Ő az előző VB után Biarritz-ba szegődött és azóta is klubja hasznos tagja. A 31 éves játékos messzebb jutott a klubjával, mint hazája válogatottjával. Tavaly a Heineken Kupa-döntőben is pályára lépett.

Fiatal tehetség a Dinamo Bucuresti 22 éves irányítója: Valentin Calafeteanu.

A hústorony a harmadik soros Ovidiu Tonita. 1980-as születésű, 195 cm, 105 kilogramm.

Erősségük a tolongás. Ha Balan a bal pillér, és a legjobb harmadik soruk áll fel, akkor bárkit képesek megtolni.

Gyenge pontjuk, hogy a legjobb irányító, Petre Mitu nem játszik. Összeveszett ugyanis a szövetséggel. Őt Lucian Sirbu és a fiatal Calafetanau pótolja. Komoly gond, hogy a háromnegyedsoruk kissé hézagos. 10-es rögbibebn komoly esélyeiklennének…

A román csapat második házigazdának is tekinthető. A csapat tagjainak 60%-a a francia bajnokságban játszik. A tolongás 16 játékosa közül 13! A csapat a VB ideje alatt Agenben táborozik.

Saját nyilatkozataik alapján nagyon ambiciózusak. A portugál meccstől várják a legtöbbet, de nem zárják ki, hogy esetleg meglepjék az olaszokat vagy a skótokat is! Románia jelenleg 16. az IRB világranglistáján. Tonga és az USA előzi meg, szorosan követi őket Grúzia és Japán.

EMLÉKEZTETŐ:

CSOPORTKÖR:
A CSOPORT: Tonga – Szamoa 19-15
B CSOPORT: Fidzsi-szigetek – Kanada 29-16
D CSOPORT: Franciaország – Namíbia 87-10
---- S ---- S
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik