Dél-Afrika, Új-Zéland, Ausztrália, Franciaország: trónfosztás előtt

TÓTH SÁNDORTÓTH SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2007.09.05. 16:54
Címkék
A rögbi-világbajnokságon tippelni a negyeddöntős mezőnyre nem kíván nagy merészséget. A világbajnokságokon a legjobb nyolc a korábbi Öt Nemzet, valamint a Három Nemzet tornákon induló sportági nagyágyúkból jön össze. Vagyis: Anglia, Franciaország, Írország, Skócia, Wales, valamint a „déliek”, Ausztrália, Dél-Afrika és Új-Zéland. Meglepetések azért akadhatnak, de ritkák.
A franciák már hónapok óra a vb-vel kelnek és fekszenek
Reuters
A franciák már hónapok óra a vb-vel kelnek és fekszenek
A franciák már hónapok óra a vb-vel kelnek és fekszenek
Reuters
A franciák már hónapok óra a vb-vel kelnek és fekszenek

Az első két világbajnokságon az apartheid rendszer miatt Dél-Afrika nem indulhatott, így volt azért egy-egy kiadó hely a legjobb nyolc között. Új-Zélandon 1987-ben, az első vb-n a fennmaradt egy helyre a Fidzsi-szigetek gárdája futott be, és ott volt a végállomás számukra.

A következő, európai tornán már borult a papírforma: az első vb-n harmadik helyezett Wales nagy meglepetésre hárompontos vereséget szenvedett Szamoától és kiesett a csoportkörben; az amúgy is kiadó egy helyre egy könnyebb csoportból Kanada jutott be.

1995-ben viszont már ott volt Dél-Afrika is. Ekkor újra Szamoa furakodott be a legjobbak közé, ehhez Argentínát kellett legyőzniük; Wales maradt ki újra, ők az írektől szenvedtek egypontos vereséget csoportjukban. Szamoa bejutását tehát a szerencsés sorsolásnak is köszönhette, két brit csapat közül Új-Zéland mellett csak az egyik (jelen esetben Írország) kerülhetett be a negyeddöntőbe.

1999-ben viszont éppen az írek voltak az elszenvedői a papírforma borulásának. Nagyon izgalmas mérkőzésen alulmaradtak a rájátszásban az argentinokkal szemben. A többi hét helyen a megszokott csapatokat találtuk.

2003-ban viszont már nem volt „rendellenesség" a negyeddöntőben: a bevezetőben felsoroltak alkották a mezőnyt.

Idén sem várhatunk nagy meglepetéseket. Az A-csoportban azért van esély egy kis eltérésre: Szamoa nem teljesen esélytelen az angolokkal szemben - csatájukra szeptember 22-ig kell várnunk -; persze, nagy szégyen lenne azért a címvédőnek, ha a rögtön csoportkörben ragadna. Dél-Afrika útja tiszta a nyolc közé innen.

A B-kvartettben végképp nagy szenzáció lenne, ha Wales kikapna Fidzsi-szigetektől. Ausztrália esetében ugyanez fel sem vetődik.

A C-csoportban Új-Zéland első helye biztos. Viszont könnyen elképzelhető, hogy éppen ebből a csoportból érkezik az új „trónkövetelő", Olaszország, amely idén tavasszal a Hat Nemzeten idegenben győzte le biztosan csoportbeli fő ellenfelét, Skóciát. A vb-n szeptember 29-én játszanak egymással. Elképzelhető, hogy egy ki-ki meccs után tehát Olaszországot köszönthetjük a legjobb nyolc között.

A legrangosabb csoport a D jelű. Innen három gárdának van esélye továbbjutni. Fura lenne, ha a franciák kiesnének, nem is szokott jót tenni egy világversenynek, amikor korán kiesik a rendező…

Richie McCaw (Új-Zéland) és Lawrence Dallaglio (Anglia) készül a vb rajtjára
Reuters
Richie McCaw (Új-Zéland) és Lawrence Dallaglio (Anglia) készül a vb rajtjára

Esetünkben pedig nemcsak a hazai pálya szól a gallok mellett, hanem a játékerő is. A maradék kiadó egy helyért Írország és Argentína játszik majd élet-halál mérkőzést egymással szeptember 30-án. Jelenleg egyik alakulat sincs meggyőző formában, de egy tétmeccs azért más lesz, mint az előkészületiek.
Így a negyeddöntőben Ausztrália – Anglia (Szamoa?), Új-Zéland – Írország (Argentína?), Dél-Afrika – Wales és Franciaország – Olaszország (Skócia?) mérkőzéseket rendezhetnek.

A bizonytalanság valószínűleg csak a negyeddöntő párosításában van, az, hogy kik nyerik a negyeddöntőket, már sokkal biztosabb. Nagyon valószínű ugyanis, hogy Ausztrália visszavág a 2003-as vb-döntőben elszenvedett vereségért az angoloknak. Idén nagyon meggyőzőek voltak a Három Nemzeten, és az utóbbi évben egyedül ők győzték le az All Blackset.

Anglia pedig kudarcot kudarcra halmoz a világbajnoki siker óta. Mégis ebben a negyeddöntőben van a legnagyobb bizonytalanság.

Még nagyobb lenne a meglepetés, ha Új-Zéland nem nyerne a D-csoport másodikja ellen. Igaz, az írek tavaly kétszer is becsülettel helyt álltak idegenben, de még soha nem győzték le vetélytársukat.

Dél-Afrika gond nélkül intézi majd el a walesieket, efelől aligha van kétsége bárkinek. Persze, ehhez meg kell nyernie a csoportot. Itt megint Anglia és Szamoa a bizonytalansági tényező.

A franciák meg nyilvánvalóan lezúzzák az olaszokat hazai pályán. És az elődöntőben Dél-Afrikával mérkőzhetnek meg a házigazdák, míg a másik ágon Ausztrália és Új-Zéland csatája várható. Innentől viszont bármilyen előrejelzés a megalapozatlan jóslatok világába tartozik.

VIDEO - 2003, AUSZTRÁLIA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik