Vízilabda: két góllal legyőzte az oroszokat a magyar válogatott

Vágólapra másolva!
2019.02.19. 18:11
A magyar férfi vízilabda-válogatott Győrben Világliga- és Európa-kupa-selejtezőn fogadta az oroszokat és szinte végig vezetve aratott 10–8-as győzelmet, amivel az utolsó forduló eredményeitől függetlenül biztosan a csoportja élén zárva kerül az Európa-kupa április elején rendezendő, zágrábi nyolcas döntőjébe.
Sedlmayer három gólig jutott (Fotó: Balogh László) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Sedlmayer három gólig jutott (Fotó: Balogh László) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

A magyar válogatott már biztos továbbjutóként várta az oroszok elleni győri mérkőzést, amelynek bőven volt tétje, hiszen tudni lehetett, győzelemmel Märcz Tamás fiai biztosan a csoport élén végeznek, míg az oroszok pontszerzésük esetén a továbbjutásukat biztosíthatták be.

A találkozó a magyar válogatott számára indul jobban, bár az oroszok szerezték az első gólt. Erre azonban Vámos Márton gyorsan válaszolt, majd Sedlmayer Tamás, Erdélyi Balázs és Varga Dénes is betalált még az első negyedben, így hamar úgy tűnhetett, hogy könnyű meccsen aratnak az idegenbeli 15–8-as sikert követően újabb nagy különbségű győzelmet a mieink.

A második nyolc perc elején pedig két újabb magyar találat – Bátori Bencéé és Varga Dénes másodikja – után ötgólos vezetésnél talán már a túlzottan óvatos drukkerek is kényelmesen hátradőlhettek volna, ám a nagyszünet előtt az oroszok gyorsan bevágtak még kettőt, így maradt a háromgólos magyar előny (6–3).

Az oroszok aztán a harmadik negyed elején tovább folytatták a zárkózást, Konsztantyin Harkov harmadik találatával kettőre csökkentették a különbséget, ám miután nálunk Manhercz Krisztián, Német Toni és Sedlmayer is betalált, végül megnyugtató négygólos előnnyel fordultunk a záró nyolc percre.

Az utolsó negyedben Manhercz hamar rövidre zárhatta volna a mérkőzést, ha a megítélt ötméterest belövi, de kiesett a kezéből a labda, így a kényelmes utolsó percek helyett bőven volt min izgulni. Már csak azért is, mert az oroszok magasabb fokozatra kapcsoltak és négy perccel a vége előtt egy gólra zárkóztak fel, 9–8. A mieink támadójátéka ekkor látványosan sikertelen volt, lövésig is alig jutott a csapat, s ha igen, akkor Pjotr Fedotov kapus hárított.

Végül a három gólig jutó Sedlmayer lendítette át a holtponton a magyar együttest, amikor két perccel a vége előtt lövésével beállította a 10–8-as végeredményt.

Győzelmével a magyar válogatott – az utolsó forduló eredményeitől függetlenül – biztosan a csoport első helyén végez, így kerül majd az Európa-kupa április 5–7. között Zágrábban rendezendő nyolcas döntőjébe.

VÍZILABDA
FÉRFI VILÁGLIGA- ÉS EURÓPA-KUPA-SELEJTEZŐ,
5. FORDULÓ
Magyarország–Oroszország 10–8
(4–1, 2–2, 3–2, 1–3)
Győr, 800
néző. V: Schapers (holland), Kurtidisz (görög)
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – Manhercz K. 1, VARGA DÉNES 2, Kovács Gergő, NÉMET T. 1, Vámos 1, Jansik D. Csere: Angyal, SEDLMAYER 3, ERDÉLYI 1, Bátori 1, Bedő
Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
OROSZORSZÁG: FEDOTOV – Szucskov, Nagajev, Sepeljov 1, Liszunov 1, Holod 1, MERKULOV 2. Csere: Gyerevjankin, Kopcev, HARKOV 3, Kiszeljov, Vasziljev
Szövetségi kapitány: Szergej Jevsztyignyejev
Gól – emberelőnyből: 10/4, ill. 11/4
Gól – ötméteresből: 1/0, ill. –
Kipontozódott: Kiszeljov (30. p.), Jansik D. (31. p.)
MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás: – Úgy alakult a mérkőzés, ahogyan terveztük, a védekezésünkkel sikerült zavarba hoznunk az oroszokat. Hat hármat követően azonban azt lehetett látni, hogy az orosz vízilabdának is jelentős tárháza van, képesek voltak jó megoldásokkal visszajönni a meccsbe. Utána sikerült újra lépéselőnybe kerülnünk, és ez már döntőnek bizonyult. Igazán jó, éles meccs volt – nekünk a végeredmény szempontjából is.
Szergej Jevsztyignyejev: – Bátortalanul kezdtünk, talán benne volt a fejekben a korábbi egymás elleni találkozó nagy különbsége. A folytatásban már jobban játszottunk, fel is zárkóztunk, de túl nagy volt a hátrányunk, a végén pedig ismét többet hibáztunk – sokat kivett belőlünk, hogy futottunk az eredmény után. A küzdeni tudásunkkal elégedett lehetek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik