Női vízi Eb: „A hiszti is belefér – csak nem szabad túlzásba esni”

Vágólapra másolva!
2018.07.23. 13:25
null
Bíró Attila szerint az olaszok ellen nincs helye a mellébeszélésnek, a magyarázkodásnak, egyszerűen csak vagányan meg kell valósítani, amit elterveztek (Fotó: Kovács Anikó)
Színészkedős, verekedős mérkőzést vár a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila az olaszok elleni sorsdöntő Eb-negyeddöntőben.

 

ÉLETRE-HALÁLRA

– Tudjuk, milyen stílust képviselnek az olaszok. Mennyire szabad beleállni a „hisztizős” játékba?
– Mindenképpen bele kell állni, nincs hova tartogatni se az erőt, se a taktikát, hiszen ez a mérkőzés számít a leginkább a folytatás szempontjából – Keszthelyi Rita csapatkapitány. – Élet-halál meccsre számítok.

– Okoz-e nehézséget, hogy tulajdonképpen a második hetében kell „elkezdeni” a tornát?
– Nem nehéz, mert az előző meccsek tökéletesen megfeleltek rávezetésnek, volt alkalmunk megszokni a hangulatot, a medencét és a labdát is, amely a színezés miatt kicsit más, mint amivel egész nyáron edzettünk. Optimálisan alakult így, hiszen a második hétre mindenki megszokta a körülményeket, tudja, mi a rend, volt időnk alkalmazkodni, azaz nem érhet minket semmilyen meglepetés, semmilyen külső körülmény nem zökkenthet ki bennünket.

– Hogyan látja az eddigi teljesítményét?
– Minden alkalommal kihoztam magamból azt, ami az adott napon bennem volt, és ugyanez a célom a negyeddöntőre is. Kicsit más a szerepköröm, mint korábban, s bárki ellen játszunk, érzem az ellenféltől a megkülönböztetett figyelmet. Igyekszem ezt úgy kihasználni, hogy helyzetet teremtsek másnak, vagy megvárom, míg rám esnek, és akkor a mellettem lévő belőheti a labdát. Nem is érdekes, mi a feladatom, az a lényeg, hogy nyerjünk.

– Hogy látja, a válogatott újoncai felkészültek az eddigi legfontosabb mérkőzésre?
– Nincs választási lehetőségük, muszáj felkészültnek lenniük. Úgy gondolom, megvan bennük a kellő vagányság és bátorság, hogy megugorják ezt az akadályt. Nem lehet azt mondani, hogy majd, később, most kell odaállni és megcsinálni. Az olaszoknak és nekünk sincs veszítenivalónk, de csak egy maradhat talpon. Mi akarunk azok lenni.

– Voltaképpen az történt, amire számított?
– Gyakorlatilag igen, hiszen sejthető volt, hogy az olaszok ellen játsszuk a negyeddöntőt – mondta el magyar újságírók kérdésére válaszolva Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. – Mindkét csapatnak nagyjából ötven-ötven százalék esélye van arra, hogy az elődöntőbe jusson, bár egyszázaléknyival talán mégiscsak ők vannak előnyben, hiszen a tavalyi világbajnoki csapatuk csupán két poszton változott, az egyik a cserekapus, aki sohasem véd. A mienk mellett a fejlődési ív szólhat, benne van a lányokban a potenciál. Igazából eddig semmi sem történt az Európa-bajnokságon, a spanyolok ellen közepes meccset játszottunk, az oroszok ellen az összeszedettebb védekezéssel nyertünk. A negyeddöntőben már a támadásnak is jobbnak kell lennie, hogy valahogy legyőzzük az olaszokat. Valahogy, mert úgy érzem, egy gól dönt majd ide vagy oda.

– Milyen összecsapást vár?
– Ha finoman fogalmazok, azt mondom, mediterrán stílusú játékot, tele színészkedéssel, verekedéssel. A legverekedősebb csapatok egyike ellen játszunk, az olaszok így szokták kompenzálni a némely poszton meglévő fizikai hátrányukat. Kérdés, hogy a bírók mennyire tűrik a színészkedést, a verekedést, esetenként az alattomosságot. Az utolsó felkészülési tornán, Rotterdamban játszottunk ellenük, és belefutottunk ebbe a stílusba. A fiatalabbak, rutintalanabbak nincsenek ehhez hozzászokva, Parkes Rebecca például életében nem kapott annyi rúgást, ütést, csípést, karmolást, mint akkor, mindez meg is fogta, nem játszott jól.

– Az újoncoknak elég volt az a mérkőzés a tapasztalatszerzésre?
– Nem, azért a felkészülési tornának teljesen más hangulata van, mint a tétmeccsnek. Akkor egyébként kicsit fel kellett emelnem a hangomat, de ennek hatására a lányoknak sikerült beleállniuk a meccsbe, és még ha döntetlen is lett, a végére föléjük kerekedtünk játékban. Kérdés, hogy most mennyire tudunk higgadtak maradni elöl. Egyébként abszolút egál az idei mérlegünk ellenük, hiszen gyakorlatilag a B-válogatottunkkal győztük le őket az Európa-kupa voloszi selejtezőjében, aztán a pontevedrai hatos döntőben a mostanitól kevéssel eltérő csapattal kikaptunk, majd jött az Eb-csapatok rotterdami döntetlenje. A korábbi évek pozitív mérlege pedig nem jelent semmit, mert az olaszok két perc alatt képesek megfordítani a kétgólost hátrányt. Bízom benne, hogy Keszthelyi Rita mellé felnő három-négy játékos, akik támogatást adnak neki és a csapatnak.

EZT KELL FOLYTATNI

Tóth Eszter, a válogatott kapusa:
„Szerintem jobb meccset játszottunk a németekkel, mint a másik két könnyebb ellenfél, a szerbek és a törökök ellen. Jobban koncentráltunk a védekezésre, aminek örülök, és nekem is könnyebb dolgom volt. Arra jó volt a mérkőzés, hogy lendületet vegyünk a negyeddöntő előtt, mert azokat az elemeket tudtuk gyakorolni, amelyekre szükség lesz. Harminckét percen keresztül figyelni kell védekezésben, és ami eddig működött, át kell menteni a negyeddöntőre.”

– Gurisatti Gréta alkalmas a szerepre az orrtörése után?
– Bízom benne, hiszen a sportág nagy tehetsége, és hatalmas önbizalma van. Igaz, többet várok tőle, a két erősebb ellenfél elleni mérkőzésen nem úgy játszott, ahogyan szeretném, de mindig benne van a gól és a lehetőség, hogy vezér legyen. Ugyanakkor orrtöréssel nem könnyű játszani, sokan talán nem is pólóznának a helyében.

– Mindig azt mondják, a negyeddöntővel kezdődik az esemény. Fontos ez a mostani a lerövidült olimpiai ciklusban?
– Kulcskérdés, hiszen ennek a csapatnak is meg kell tanulnia negyeddöntőt nyerni. A tavalyi világbajnokságot leszámítva pozitív a tendencia, bízom benne, hogy most is folytatódik. Nincs mellébeszélés, magyarázkodás, vagányan meg kell valósítani, amit elterveztünk, ha pedig nem sikerül, levonni a konzekvenciát. A jövő, a csapatépítés és a játékosok felépítése miatt is remélem, hogy lesznek jó teljesítmények.

– Az olaszok erőssége a sportdiplomácia. Kell foglalkozni azzal, ami a parton történik?
– Nemigen beszélek erről a lányoknak, de a másodedző Tóth László és én is szerepeltem Olaszországban, ahogyan játszottunk már ellenük is nemegyszer. Két évvel ezelőtt, a belgrádi Európa-bajnokság elődöntőjében is megkapták bíróktól a lehetőségeket. Ha ezeket most átvészeljük, kivédekezzük, nem lehet gond. Ugyanakkor ezt a csapatot ilyen éles helyzetben még nem láttam, nekem is teszt lesz, hogyan reagálnak a lányok. Az biztos, hogy nem nekünk segítenek majd a partról.

A HISZTI IS BELEFÉR, DE CSAK MÉRTÉKKEL

Ha a pénteki dupla edzést és a szombati mérkőzés-tréning kombinációt nevezhetjük pihentető programnak, akkor felfrissülten várja az olaszok elleni negyeddöntőt a női válogatott. Bíró Attila szövetségi kapitány ebben a két napban lazábbra engedte a gyeplőt, hiszen már vasárnaptól maximális fordulatszámon kell pörögni az Európa-bajnokság legfontosabb szakaszában.

„Jól jött az a kis szabadidő, mindenkinek szüksége volt rá, hiszen a gyengébb meccsek között sem lustultunk el, edzettünk – jegyezte meg Szücs Gabriella, aki korábban két részletben három idényt játszott a Sabadellben, s háromszor Bajnokok Ligáját nyert a csapattal. – Engem már nem hoz lázba a város, így a közös, szállodán kívüli ebéd után a szobámban pihentem, és sikerült is feltöltődnöm.”

Szücs még a németek elleni, 26–1-es sikert követően, a negyeddöntős ellenfél ismerete nélkül mondta, hogy alapvetően minden mérkőzést a saját játékuk határoz meg. Ha az oroszok ellen látott védekezés a fórok javításával és jobb támadójátékkal párosul, bárki ellen győzhetnek.

„Az biztos, hogy nagyon kemény mérkőzés vár ránk az olaszok ellen. Heves, izgalmas, pörgős volt már a rotterdami meccsünkön is, s ez hatványozottan igaz lesz a mostanira, mégiscsak Európa-bajnoki negyeddöntőről beszélünk. Sorsdöntő mérkőzés, ugyanakkor nem szabad, hogy a tét rányomja a bélyegét a játékra.”

Szücs sokszor játszott az olaszok ellen, így pontosan tudja, milyen verekedős stílusra számítson tőlük.

„Nem szabad feltett kézzel odaállni, mert nem fogják azt mondani, hogy jaj, akkor mi sem csináljuk... Ha víz alatt, ha fölötte zajlik a keménykedés, bele kell állni, és megfelelően visszaadni, ugyanakkor nem szabad, hogy elveszítsük a fejünket, és hátrányos helyzetbe kerüljünk. Kerüljenek ők. A kemény és hisztis mediterrán stílus ellen keménynek kell maradni, sőt a hiszti is belefér – csak nem szabad túlzásba esni.”

NŐI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BARCELONA
NEGYEDDÖNTŐ
17.00:
Oroszország–Görögország
18.30: Magyarország–Olaszország (Tv: M4 Sport)
20.30: Hollandia–Németország
22.00: Spanyolország–Franciaország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik