Vizes vb: kiszurkolta az államfő férfi pólóválogatottunk kiütéses győzelmét

S. TÓTH JÁNOS (Doha)S. TÓTH JÁNOS (Doha)
Vágólapra másolva!
2024.02.09. 11:12
(Fotó: Novák Katalin hivatalos Facebook-oldala)
Novák Katalin köztársasági elnök az úszókkal, edzőikkel és a sportági vezetőkkel is találkozott pénteken a dohai vizes világbajnokságon, majd kiszurkolta férfi vízilabda-válogatottunk kiütéses győzelmét.

 

Doha sportlázban ég. Pontosabban futball-lázban. A reptérről a városba vezető út mentén – amerikaifutball-stadionok kivetítőit idéző méretű LED-falakon futó – videók és a Manhattan-hangulatú toronyházdzsungel épületeire vetített fényreklámok népszerűsítik az Ázsia-kupát. Illetve annak szombat délutáni (errefelé esti) döntőjét. Nem véletlen a lelkesedés: a finálé egyik szereplője éppenséggel Katar lesz, amely címvédésre készül, s nem is esélytelen a duplázásra, hiszen a nagyágyúk, Japán, Dél-Korea, Irán vagy éppen Ausztrália bukása után az ellenfél Jordánia nemzeti együttese lesz.

Jóval szerényebb a csinnadratta egy másik Dohában zajló világesemény körül, magyar szempontból mégis sokkal érdekesebb a vizes vb. S nemcsak sportszakmai, hanem üzleti szempontból is, hiszen a sportágak jelentős részét – alvállalkozóként – az Antenna Hungária közvetíti, amely nagyjából száztagú csapatot mozgat a helyszínen. A pénteki napra megérkezett Dohába Novák Katalin köztársasági elnök, akinek programjába vb-látogatást is beiktattak. Az államfő nem először van jelen vizes világeseményeken. A Duna Arénában 2022-ben ő nyitotta meg a vb-t, s a női pólódöntőt követően együtt ünnepelte a bravúros ezüstérmet a magyar csapattal. De ott volt ugyanabban az esztendőben a spliti Európa-bajnokságon is, ahol meg a férfiválogatott második helyéhez gratulálhatott az éremátadást követően. Legutóbb Fukuokába nem kísérte el a magyar csapatot, ám a közösségi oldalán lelkesen köszöntötte Varga Zsolt együttesének vb-diadalát.

A pénteki program első felvonásaként az államfő az Ezdan Hotelben –csapatgyűlés keretében – az úszókkal, edzőikkel és a sportági vezetőkkel találkozott. Wladár Sándor szövetségi elnök köszöntőjében arról beszélt, hogy a vb-n az elsődleges cél az olimpiai kvóták szaporítása. Ebből a szempontból a nyílt vízi úszók szereplése a két újabb indulási jog megkaparintásával remek felvezetés volt, a folytatásban immár a medencés csapaton a sor. Novák Katalin – aki ajándékba válogatott mezt és névre szóló sapkát kapott a delegációtól – saját maga, az őt elkísérő férje és a többi magyar drukker nevében lelkes szurkolást ígért a versenyzőknek.

Ezt követően az államfő a Hamad Aquatic Centre-be látogatott el, ahol találkozott a World Aquatics (WA) világszövetség elnökével, Huszain al-Muszallammal. Emlékezetes: jelentős magyar sportdiplomáciai diadalként a WA tavalyi fukuokai kongresszusa úgy döntött, Budapestre teszi át a székhelyét. A rövid beszélgetés után a két elnök együtt ült fel az Aspire Dome nézőterére, hogy megnézze a magyar–kazah férfi pólós csoportmeccset. A két együttes játéktudása közötti fényévnyi távolság miatt a mérkőzés nem ígért heves izgalmakat, sportági gálabemutatónak azonban tökéletesen megtette. Így aztán a találkozót követően Novák Katalin nem elsősorban a győzelemhez gratulálhatott a magyar játékosoknak és a szakmai stábnak, hanem az eddigi, címvédőhöz méltó szerepléshez. Bízva – a párizsi olimpia felvezetéseként – a hasonlóan ütős folytatásban.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik