Női vízi Eb: a franciák ellen már a vb-re is készül a női válogatott

PATAI GERGELY (BERGAMO)PATAI GERGELY (BERGAMO)
Vágólapra másolva!
2024.01.13. 11:53
null
Leimeter Dóra szerint, ha hátul összeáll a válogatott játéka, elől is jobban tudnak koncentrálni (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
A magyar női vízilabda-válogatott balkezese, Leimeter Dóra szerint összekovácsolta a társaságot az Eb-negyeddöntős kudarc, a franciák elleni helyosztó pedig már a világbajnoki felkészülést is szolgálja.

 

Hátranézni már nem érdemes, mostantól a dohai világbajnokságra kell koncentrálnia a magyar női vízilabda-válogatottnak – még úgy is, hogy az Európa-bajnokság nem ért véget, szombaton az 5. helyért a franciákkal találkoznak a mieink. Mihók Attila és Cseh Sándor csapata a kontinenstorna első szakaszában öt nap alatt öt mérkőzést játszott, ám az olaszok ellen 12–11-re elveszített negyeddöntő, valamint a britek ellen könnyedén, 21–5-re megnyert helyosztó után is pihenőnap szerepelt a programban, így volt idő kitisztítani a fejeket.

„Mindenki nehezen tudott elaludni, de azért igyekeztünk kipihenni magunkat – mondta lapunknak Leimeter Dóra, a magyar válogatott balkezese. – Nem könnyű feldolgozni, ami történt, nagyon csalódottak vagyunk, hogy nem jutottunk be a négy közé, viszont jóra kell fordítanunk a kudarcot. Együtt sírtunk, talán kellett is a pofon ahhoz, hogy jobban összekovácsolódjon a közösség, és nagyon bízom benne, hogy a vébé után együtt nevetünk. A kimagasló egyéni teljesítmények elengedhetetlenek, és bár nem minden meccsen ugyanazok a húzóemberek, a csapat azért csapat, mert bárki képes vezérré előlépni, amikor szükséges.”

Leimeter Dóra többször is nagyot tolt a válogatott szekerén Eindhovenben, az eddigi hat találkozón 17 lövéséből 12 gólt szerzett, vagyis nemcsak sokat vállalt, hanem hatékonyan is használta ki a lehetőségeit. Elmondása szerint a jó teljesítményéhez hozzájárult, hogy némileg változott a pozíciója, ám védekezésben bőven van hiányérzete, elvégre a három legfontosabb mérkőzésen összesen negyvenszer találtak be az ellenfelek a magyar kapuba.

„Érzem a bizalmat, visszajelzéseket is kapok, ami nekem nagyon sokat jelent – hangsúlyozta Leimeter. – Sohasem a góllövés volt az elsődleges feladatom, de ha kell, akkor támadásban is igyekszem hozzátenni a magamét. A blokkok sajnos hiányoztak az Európa-bajnokságon, pedig a spanyolok elleni felkészülési mérkőzésen egy negyed alatt blokkoltunk nyolcat, amivel már meccset is lehet nyerni. A védekezésre alapozva tudjuk magunkat felépíteni, néhány centiméteres elcsúszásokról van szó, ám mindenképpen ki kell javítanunk a hibákat, mert ha hátul összeáll a játékunk, elöl is jobban tudunk majd koncentrálni.”

A magyar válogatott és az FTC balkezese úgy véli, a britek elleni könnyed győzelem jót tett az önbizalmuknak, a szombati találkozó már nehezebb lesz, így a világbajnokságra is lehet gyakorolni. Elképzelhető, hogy a franciák ellen már új taktikai elemekkel is kísérleteznek a mieink, ugyanis szorít az idő, és az olimpiai kvótát már csak Dohában lehet megszerezni.

VÍZILABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG (EINDHOVEN)

A 7. HELYÉRT

16.00:
Horvátország–Nagy-Britannia
AZ 5. HELYÉRT

17.30:
Franciaország–Magyarország (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
BRONZMÉRKŐZÉS

19.00:
Görögország–Olaszország(Tv:M4 Sport)
DÖNTŐ

20.30:
Spanyolország–Hollandia (Tv:M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik