Címlapsztori: már az Eb-nyitányon jelentős erőpróba vár a női vízilabda-válogatottra

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2024.01.05. 09:17
null
A tavaly szeptemberben kinevezett két társkapitány, Mihók Attila (középen) és Cseh Sándor határozott elképzelései értő fülekre találtak, motivált és lendületes magyar csapat száll vízbe az eindhoveni Európa-bajnokságon (Fotó: Dömötör Csaba)
A gyorsaságára épít, de a fegyelmezett védekezést is szem előtt tartja a magyar női vízilabda-válogatott, amely kvótát akar a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon – az első lépést a görögök ellen tehetik meg a mieink. 

 

„Millió dolláros kérdés, hogy mire lesz képes a magyar válogatott”   – írta a Total Waterpolo szakportál a pénteken kezdődő női vízilabda Európa-bajnokság előtt. Ha tudnánk a választ, a lottózó felé vennénk az irányt, ám mivel valóban sok a kérdőjel, inkább felvázoljuk, mi vár a mieinkre Eindhovenben.

Elsőként rögtön az egyik legfontosabb erőpróba, a nyitányon ugyanis a görög válogatott lesz az ellenfél, amely a magyar csapathoz hasonlóan a kontinenstornán megszerezhető egyetlen olimpiai kvótára pályázik. Déja vu érzésünk lehet, elvégre az előző Európa-bajnokságot is Alexia Kamenu együttese ellen kezdte női válogatottunk, a 9–8-as vereség és a következő mérkőzésen a hollandoktól kapott fájó pofon következtében a négy közé jutásért a mumus spanyolok kerültek az útjába. A sorsolást illetően nincs új a nap alatt, a görögök után ezúttal is a hollandokkal játszanak a mieink, de a spanyolokat jó lenne elkerülni a negyeddöntőben...

Noha a harmadik csoportellenféltől, Horvátországtól aligha kell tartani, szembetűnő lehet, hogy nagyon erős kvartettbe sorsolták a magyar válogatottat – ennek oka a lebonyolítás változásában keresendő. A felnőttek között az idén mutatkozik be az általunk évek óta javasolt divíziós rendszer, azaz nincsenek többé 26–2-es vagy 19–1-es meccsek, az első és a második osztályban is hasonló erősségű együttesek találkoznak. A jégkorongban bevált módszerhez képest eltérés, hogy a torna közben is van átjárás, vagyis a második divízió csoportjainak két-két legjobbja az első divízió négyeseinek harmadik és negyedik helyezettjeivel játszik a nyolc közé jutásért.

A SZÁMOK TÜKRÉBEN
1 olimpiai kvóta talál gazdára Eindhovenben
2 divízióra osztották az Eb mezőnyét
3 játékosunk van, aki pályafutása első felnőttvilágversenyén szerepelhet
5 mérkőzést is játszhatunk pihenőnap nélkül az Eb első szakaszában
7 hely már elkelt a párizsi olimpia tízes
mezőnyében, de három még kiadó
8 éve lettünk legutóbb Európa-bajnokok
9 nap alatt „lezavarják” a kontinenstornát
14 Eb-n állhattunk dobogóra eddig
16 csapat vesz részt az Európa-bajnokságon
330 válogatottsággal Keszthelyi Rita
a rekorder a magyar válogatottból

Így aztán a mieink nem eshetnek ki az A-csoportból, de nagyon nem mindegy, hogy a horvátokon kívül sikerül-e megelőzniük valamelyik riválisukat. Ha igen, egyenes ágon a negyeddöntőbe jutnak, és egy pihenőnap után verhető ellenféllel találkoznak, ellenkező esetben viszont egymás után öt nap kellene vízbe ugraniuk, és a keresztjáték után a spanyolok vagy az olaszok következhetnek. Számolgatni persze még nem érdemes, de minden azt sugallja, hogy már a nyitó mérkőzés meghatározhatja a torna alakulását, így az élete első felnőttvilágversenyére utazó Kuna Szonjának, Szabó Nikolettnek és Tiba Pannának sem lesz ideje megbarátkozni az eindhoveni légkörrel, rögtön élesben kell bizonyítaniuk.

Bizonyítana a hazai medencében játszó holland válogatott is, amelyet világbajnoki címvédőként a torna egyik legnagyobb esélyesének tartanak a kétszeres címvédő Spanyolország mellett – noha mindkét csapat megváltotta már párizsi repülőjegyét, szó sincs arról, hogy a Varga Zsolt-féle férfiválogatotthoz hasonlóan kísérleteznének. A kvótáért zajló küzdelemben a már említett görögök mellett a B-csoportban szereplő olaszok lehetnek nagy vetélytársaink, ha ezt a két csapatot megelőzzük, az érem színétől függetlenül valószínűleg készülhetünk az olimpiára. A dohai utóvizsgával egyelőre ne is foglalkozzunk, a társkapitányok és a játékosok feltett szándéka, hogy már Eindhovenben megszerezzék a kvótát, amire az elmúlt hónapokban látottak alapján minden esélyük megvan.

Apropó, társkapitányok! Tavaly nyáron lezárult egy sikeres korszak a női szakágban, a fukuokai világbajnokságon elért hatodik hely után Bíró Attila távozott a válogatott éléről, az Európa-bajnoki felkészülést már Cseh Sándor és Mihók Attila vezényelte. Mindketten határozott elképzelésekkel érkeztek, a gyorsaságot és a dinamikát szem előtt tartva felmérések előzték meg az első keretszűkítést, hogy aztán a kínaiakkal és a spanyolokkal is készüljenek a lányok. Noha a barcelonai hivatalos mérkőzésen 7–5-re kikaptunk, a kétkapus gyakorlások során legyőztük a vb-ezüstérmest, a társkapitányok elégedetten értékelték a rövid edzőtábort. Mivel Cseh Sándor férficsapatoknál és az utánpótlás szakmai igazgatójaként, míg Mihók Attila a Dunaújváros női együttesénél már letette a névjegyét, kinevezésükkor elsősorban az volt a kérdés, hogy miként dolgoznak együtt – egyelőre úgy tűnik, hogy felettébb hatékonyan, de a rendezőt sem a főpróba után tapsolják meg.

Díszbemutató pénteken 20.30-as kezdettel Görögország ellen, alig egy hét múlva pedig a millió dolláros kérdésre is választ kapunk.

CSOPORTKÖR
A-CSOPORT
Január 5., péntek
19.00:
Hollandia–Horvátország
20.30: MAGYARORSZÁG–Görögország
Január 6., szombat
16.00:
Görögország–Horvátország
19.00: Hollandia–MAGYARORSZÁG
Január 7., vasárnap
18.30:
Hollandia–Görögország
20.00: MAGYARORSZÁG–Horvátország

B-CSOPORT
Január 5., péntek
15.00:
Izrael–Olaszország
16.30: Spanyolország–Franciaország
Január 6., szombat
17.30:
Olaszország–Franciaország
20.30: Spanyolország–Izrael
Január 7., vasárnap
15.30:
Izrael–Franciaország
17.00: Spanyolország–Olaszország

C-CSOPORT
Január 5., péntek
9.00:
Románia–Csehország
10.30: Szerbia–Törökország
Január 6., szombat
12.00:
Törökország–Csehország
13.30: Románia–Szerbia
9.00: Románia–Törökország
10.30: Szerbia–Csehország

D-CSOPORT
Január 5., péntek
12.00:
Szlovákia–Nagy-Britannia
13.30: Németország–Bulgária
Január 6., szombat
9.00:
Bulgária–Nagy-Britannia
10.30: Szlovákia–Németország
Január 7., vasárnap
12.00:
Szlovákia–Bulgária
13.30: Németország–Nagy-Britannia

EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Január 8., hétfő
16.00:
A4–C1
17.30: B4–D1
19.00: B3–D2
20.30: A3–C2

A 13–16. HELYÉRT
Január 8., hétfő
12.00:
D3–C4
13.30: D4–C3
Január 9., kedd
9.00:
A 15. helyért
10.30: A 13. helyért

HELYOSZTÓK
Január 9., kedd
12.00:
A 9–12. helyért
13.30: A 9–12. helyért

NEGYEDDÖNTŐ
Január 9., kedd
16.00:
B1–A4/C1
17.30: B2– A3/C2
19.00: A1–B4/D1
20.30: A2–B3/D2

HELYOSZTÓK
Január 11., csütörtök
12.00:
A 11. helyért
13.30: A 9. helyért
16.00: Az 5–8. helyért
17.30: Az 5–8. helyért
19.00: Elődöntő
20.30: Elődöntő

HELYOSZTÓK
Január 13., szombat
16.00:
A 7. helyért
17.30: Az 5. helyért
19.00: A 3. helyért
20.30: DÖNTŐ

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)
Mezőnyjátékosok:Faragó Kamilla, Rybanska Natasa, Tiba Panna (mindhárom UVSE), Garda Krisztina, Mahieu Geraldine, Szabó Nikolett (mindhárom Dunaújváros), Keszthelyi Rita (Mataró, spanyol), Gurisatti
Gréta, Kuna Szonja, Leimeter Dóra, Vályi Vanda (mind FTC), Parkes Rebecca, Szi­lágyi Dorottya (mindkettő Eger)
Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila 

„Izgatottan várom a görögök elleni mérkőzést”
KUNA Szonja, a magyar válogatott szélsője: – Nagyon vágytam rá, hogy benne legyek az Eindhovenbe utazó keretben, izgatottan várom a görögök elleni mérkőzést. Az elmúlt napokban már ennek szellemében edzettünk, támadásban az M-zóna ellen készültünk, gyakoroltuk a fórokat és az emberhátrányokat, sőt, még a hét a hat elleni játékot is, hátha szükség lesz rá. Az edzéseken hatékonyak voltunk emberelőnyből, egyértelműen a gyorsaságunk a legnagyobb erősségünk. A hat az öt elleni szituációk mellett a fegyelmezett védekezés dönthet a görögök ellen.
Alexandra Aszimaki   (kék sapkában) rutinja sokat érhet a görögöknek (Fotó: Getty Images)
Alexandra Aszimaki   (kék sapkában) rutinja sokat érhet a görögöknek (Fotó: Getty Images)

 

AZ ELSŐ RIVÁLIS: GÖRÖGORSZÁG
Az előző Európa-bajnokságon ezüstérmes görögök nagy reményekkel utaztak a tavalyi vb-re, de csalódottan távoztak: a kieséses szakaszban nem tudtak meccset nyerni, így a nyolcadik helyen végeztek. Ebből következik, hogy nekik is a kvótaszerzés az elsődleges céljuk, és bár meglehetősen fiatal csapattal érkeznek Eindhovenbe, a 35 évesen reaktivált   Alexandra Aszimaki      rutinja sokat érhet. A görög válogatott gerincét a nyolc Olympiakosz-játékos alkotja, közülük elsősorban a Plevritu testvérekre, Vaszilikire, Margaritára és Eleftheriára kell figyelniük a mieinknek. A közelmúlt alapján bizakodóak lehetünk, a 9–8-ra elveszített spliti Eb-csoportmeccs óta háromszor is legyőztük a görögöket.

 

NS-SZAKÉRTŐ
PETROVICS Mátyás, az FTC női vízilabda-utánpótlás szakmai vezetője, az M4 Sport állandó szakértője

ÖT CSAPATNAK van reális esélye megnyerni az Európa-bajnokságot, jó kérdés, hogy a már biztos olimpiai résztvevő holland és a spanyol válogatottnak mennyire lesz fontos a torna, erre hegyezik-e ki a formát, vagy a tapasztalatszerzést tartják szem előtt. A kereteket nézve úgy tűnik, minden kapitány kihasználja a lehetőséget, hogy minél többet játsszanak együtt a klasszisok, és bár eltérőek a célok, erős kerettel érkeznek az ellenfelek is. A mieinknél van néhány új játékos, ráadásul a kispadon is váltás történt, ezért is lenne fontos, hogy győzelemmel kezdjük a tornát, a görögök elleni siker jó ugródeszka lenne a folytatásra. A csoport első két helye könnyebb negyeddöntőt ígér, de ráérünk még azon gondolkozni, hogy mi lesz az egyenes kieséses szakaszban, egyelőre az első erőfelmérőkre kell koncentrálni, hogy jó visszaigazolást kapjon a csapat és a két társkapitány. Az új stílusjegyek már a kínaiak ellen is látszottak, a mai modern vízilabdában nagyon fontos a gyorsaság, amit tudunk kamatoztatni, ha hatékonyan játszunk rendezetlen védelem ellen. Motivált társaság ugrik vízbe Eindhovenben, maguknak és a kapitányoknak is bizonyítani akarnak a lányok, szerintem sikerül kijutniuk az olimpiára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik