Vizes vb: Ennél többet nem tudtunk volna tenni – Keszthelyi Rita

Vágólapra másolva!
2024.02.16. 18:39
Keszthelyi Rita nagyon büszke a csapatra (Fotó: Getty Images)
A dohai világbajnokság legjobbjának megválasztott Keszthelyi Rita, a női vízilabda-válogatott csapatkapitánya szerint mindent kiadott magából a magyar együttes, amely a pénteki fináléban nagy csatában 8–7-es vereséget szenvedett az amerikaiaktól.

„Nagyon büszke vagyok a csapatra, mert nagyon messziről indultunk, végig fogtuk egymás kezét, és így volt ez a vereség után is, szerintem ez legfontosabb, amit hazaviszünk” – nyilatkozta a 32 esztendős klasszis, aki elnyerte a legértékesebb játékosnak járó MVP-díjat, de véleménye szerint ez inkább a válogatottban eltöltött 16 évnek szól.

„Elképesztően fizikális meccs volt, a szívünket-lelkünket beletettük, ennél többet egyszerűen nem tudtunk volna. Talán még a szerencse lehetett volna a végén velünk, de arra nem lehet játszani. Nagyon elfáradtunk a végére, rengeteget kivett belőlünk a hollandok és görögök elleni találkozó is” – mondta a Mataró légiósa, aki megjegyezte, talán majd akkor fordulna át a mostani csalódottsága, ha nyáron a párizsi olimpián is döntőt játszana a gárda.

Gurisatti Gréta szerint összességében az egész torna számukra egy rendkívül jó visszaigazolás arról, mennyi van bennük, hogy mérkőzésről mérkőzésre képesek voltak felépíteni magukat mentálisan és játékban is.

„Nem mintha nem tudtuk volna, de jó ezt bebizonyítani a kételkedőknek is. Ugyanakkor egy sportoló életében ritkán adatik meg, hogy úgy ébred fel, hogy ma világbajnok lehet, nekem kétszer is megadatott. Most azt éreztem, hogy közelebb voltunk ehhez, mint Budapesten, és az utolsó pillanatig bíztam abban, hogy a végén egyenlítünk és szebb lesz a vége” – mondta az MTI-nek Gurisatti, aki szerint a januári eindhoveni Eb óta folyamatos felfelé ível a csapat pályája, fél év múlva pedig jön az olimpia, amelyre itt, Dohában szerezték meg a kvótát. Hozzátette, az, hogy a csapat egy ilyen összetartó egységet tudott alkotni, majdnem annyit ér neki, mintha megnyerték volna a döntőt.

A finálé egyik legjobbja a kapus Neszmély Boglárka volt, aki másfél negyeden keresztül nem kapott gólt a legutóbbi három olimpián aranyérmes amerikaiaktól:

„Energiabombaként ugrottam be, és igyekeztem a lányoknak hátulról megadni azt a stabilitást, amivel felzárkózhatunk. Eszméletlen élmény, szerintem mindenki azért kezd el vízilabdázni, hogy ilyen meccseket játsszon, nekem ezzel egy álmom vált valóra, és akárhogy is sikerült, én az örömteli pillanatokkal foglalkozom” – mondta a 20 éves hálóőr.

A magyar együttes 2001 és 2022 után története során harmadszor lett világbajnoki ezüstérmes.

VÍZILABDA-VB, NŐK
DÖNTŐ
EGYESÜLT ÁLLAMOK–MAGYARORSZÁG 8–7 (3–2, 2–2, 0–1, 3–2)
Doha. V: Buch (spanyol), Markopulu (görög) 
EGYESÜLT ÁLLAMOK: JOHNSON – MUSSELMAN 1, Raney 1, Roemer, Prentice, STEFFENS 2, FATTAL 3. Csere: Flynn, Gilchrist, Neushul 1, Mammolito, Sekulic. Szövetségi kapitány: Adam Krikorian
MAGYARORSZÁG: Magyari A. – KESZTHELYI 2, Gurisatti 1, Rybanska, Parkes 1, GARDA 2, Vályi V. Csere: NESZMÉLY (kapus), Szilágyi D., Mahieu, Leimeter, Faragó K. 1, Horváth B. Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila
Emberelőny-kihasználás: 12/3, ill. 7/1
Kettős emberelőny-kihasználás: –, ill. 2/1
Kipontozódott: Neushul (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Adam Krikorian: – Mindkét oldalon hullámzó volt a játék, de azok után, hogy elveszítettük a jelentősebb előnyünket, és az általában biztos pontnak számító emberelőnyös játékunk sem működött, mégis sikerült a negyedik negyedben három góllal ellépnünk. Ez mutatja a csapatom erejét, összességében elégedett vagyok, ám a magyar válogatott is elismerést érdemel, hatalmasat javult azóta, hogy legutóbb láttam. Félelmetes ellenfél lesz Párizsban, ahol majd minden eldől. 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik