A férfiak után a nők is kikaptak Görögországtól

Vágólapra másolva!
2024.01.05. 20:20
null
Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó<br />
A magyar női vízilabda-válogatott 14–12-re kikapott Görögországtól az Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában.

 

VÍZILABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG (EINDHOVEN)
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
GÖRÖGORSZÁGMAGYARORSZÁG 1412 (4–4, 2–2, 3–4, 5–2)
Eindhoven, 900néző.V:Ferrari (olasz), Colominas (spanyol)
GÖRÖGORSZÁG:Diamandopulu – Eleftheriadu2,NINU2,E. Plevritu, XENAKI2,Hidirioti1,M. Plevritu2.Csere:V. Plevritu, Eliniadi, Aszimaki, JANOPULU4,Patra1.Szövetségi kapitány:Alexia Kamenu
MAGYARORSZÁG:Magyari A. – Szilágyi D., KESZTHELYI3,Tiba, Parkes, GARDA3,Vályi V.1.Csere:Rybanska, Gurisatti1,LEIMETER3,Kuna1,Mahieu.Szövetségi kapitány:Cseh Sándor és Mihók Attila
Emberelőny-kihasználás:12/6, ill. 12/5.Gól – ötméteresből:1/1, ill. 2/2.Kipontozódott:Rybanska (27. p.), Szilágyi D. (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Alexia Kamenu:
– Nagyon fontos mérkőzés volt, nehéz ellenféllel találkoztunk, és készültünk rá, hogy szoros ütközet lesz. Az elején nem voltam elégedett a védekezéssel, sok személyi hibánk volt, de aztán feljavultunk, az utolsó negyedben támadásban jó megoldásokat választottunk. Mostantól az előttünk álló mérkőzésekre összpontosítunk, szeretnénk még fejlődni.
Mihók Attila:– Leginkább a hátrányok csúsztak el ezen a mérkőzésen. Bíztunk benne, hogy a blokkok a helyükön lesznek, de nagyon alacsony számban sikerültek, az ellenfél a rövidre és a hosszúra is ellövöldözte a labdát a blokkjaink mellett. Ennek ellenére nagyon bíztam benne, hogy a negyedik negyedre sikerül fordítanunk, ám nem volt olyan periódus a meccsen, amikor kétszer vagy háromszor egymás után úgy támadhattunk, hogy ne kaptunk volna gólt. Nem lehetünk elégedetlenek, mert a lányok próbálták játszani a megbeszélteket, de ez a rendszer nem arra van kitalálva, hogy tizennégy gólt kapunk, mert tizenötöt nehéz lőni.

NYILATKOZATOK

Kuna Szonja, a magyar válogatott szélsője: „Szerintem a védekezésen múlt a meccs, hátrányban és hat hat ellen is nagyobb blokkok kellenek. Úgy érzem, a görögök jól kijátszották a három a hármas fórjukat, de ez nem mentség, blokkolni kell, és segíteni a kapuban Magyari Aldát. Nehéz volt mindig kapott gól után támadni, de tudtuk, hogy diktálnunk kell az iramot. Úgy tűnik, ez most nem volt elég. A bemutatkozásomnak örülök, ám még nagyobb öröm lett volna, ha megnyerjük a mérkőzést.”

Leimeter Dóra, a magyar válogatott balkezese: „Voltak olyan lövéseink, amelyeket helyezhettünk volna jobban, de nem a támadójátékon múlt a vereség, tizenkét lőtt góllal lehet meccset nyerni. Nem éreztem görcsösnek a csapatot, viszont a védekezésünkön van mit javítanunk, bízom benne, hogy már a hollandok elleni mérkőzésre sikerül. Nem szabad a kardunkba dőlni, továbbra is hinnünk kell a rendszerben, és tenni a dolgunkat, hogy a lépcsőfokokat megugorva a torna végére felépítsük magunkat.”

ÖSSZEFOGLALÓ

Megismerni a helyszínt, megszokni a hangulatot, felvenni a ritmust – a nagy tornák első mérkőzései előtt általában ezeket a célokat fogalmazzák meg a szövetségi kapitányok. Nos, az eindhoveni Európa-bajnokságon egyikre sem volt lehetősége a magyar női vízilabda-válogatottnak, elvégre az előző Eb-n ezüstérmes Görögországgal találkozott a nyitányon, és mivel a regnáló világbajnok hollandok is ebben a négyesben szerepelnek, az egyenes ági továbbjutás szempontjából is fontosnak tűnt az első erőpróba.

PETROVICS Mátyás, az FTC női vízilabda-utánpótlás szakmai vezetője
Egyszerű dolgokon múlt a mérkőzés. A végjátékba úgy érkezett meg a két csapat, hogy nem lehetett tudni, merre billen a mérleg nyelve, ha tíz kilencnél kicsit pontosabban játszunk elöl, és tudunk lőni még egy gólt, akkor a magunk javára fordíthattuk volna a találkozót. A görögök azonban visszavették a vezetést, és a hajrába ők érkeztek meg lélektani előnnyel. A támadásbefejezésekben pontosabbak voltak, változtattak az emberelőnyös játékukon, és ebből eredményesek voltak. Kulcsmomentum volt, amikor megszereztek egy lepattanót, és azt is belőtték. Ugyanakkor egyértelműen látszik az a gyorsaság és sebesség, amit a két kapitány hangsúlyoz, felúszásban, gondolkodásban, labdajáratásban és a helyzetek keresésében egyaránt. Sokat beszéltünk korábban arról, mennyi múlik Keszthelyi Ritán, de azt érzem a csapaton, hogy sokkal többet vállal mindenki, és nem azt kell várni, hogy majd ő megoldja. Sok jó egyéni teljesítményt láttunk, védekezésben kellett volna egy kicsit több. Látszik, hogy jó az irány, adjunk időt annak, hogy a játék kiforrja magát és eredményes lehessen!

Ha már hollandok: a szervezők alaposan kitettek magukért, beugróként néhány hét alatt új köntösbe öltöztették az olimpiai bajnok gyorsúszóról, Pieter van den Hoogenbandról elnevezett uszodát, és a megnyitó is méltó volt az esemény rangjához, az operaénekes Laetitia Gerards világszínvonalú előadása megadta az alaphangot a tornának. A házigazda átrobogott a horvátokon, a futószalagon érkező holland gólok után bömbölő technózenére hátul fegyelmezetten, de mosolyogva melegítettek a magyar lányok, még a tizenhat évesen élete első felnőttvilágversenyén szereplő Tiba Panna arcán sem látszott a feszültség.

A nagy tornán debütálók közül Kuna Szonja is bekerült a keretbe, Szabó Nikolett viszont Faragó Kamillával együtt a lelátóról figyelte az első mérkőzést, két-két kimaradt emberelőny után Gurisatti Gréta góljának tapsolhattak először. A ficánkoló center, Eleni Xenaki akciógóljával hamar fordítottak a görögök, de Vályi Vanda bátor védekezése és labdaszerzése után Kuna megúszott, majd annak rendje és módja szerint elsüllyesztette Hriszula Diamandopulut. Nem véletlenül mondták a társkapitányok, hogy a gyorsaság lehet a magyar csapat legnagyobb fegyvere...

A tavaly szeptemberben kinevezett páros ezúttal is jól leosztotta a szerepeket, Mihók Attila rengeteget mozgott a parton, együtt élt a játékkal, míg Cseh Sándor a kispadról szemlélte az eseményeket, és ha kellett, elmondta meglátásait a mellette ülőknek. A gólzáporos első negyed 4–4-gyel ért véget, a második elején Vályi menetrendszerűen elhozta a labdát, de ismét a görögök kerültek lépéselőnybe: noha az üresen hagyott Eleftheria Plevritu lövése a kapufán csattant, a kipattanóból ötméterest harcolt ki az ellenfél. A második negyed közepén először nőtt két gólra a különbség, ám Keszthelyi Rita biztos kézzel lőtte a büntetőket, így tartottuk a lépést a görögökkel.

„A blokkok legyenek a helyükön!” – kérteMihók Attila, Garda Krisztina lövése viszont a helyén volt, ezzel 6–6-nál egyenlítettünk. A helyszíni műsorközlő, mondjuk, valamilyen rejtélyes okból kifolyólag Tibát mondta be gólszerzőnek, de annyi baj legyen... A nagyszünet előtt Magyari Alda védte a veteránként reaktivált Alexandra Aszimaki csavarját, de a túloldalon is összeállt a védekezés, így az égvilágon semmi sem dőlt el az első félidőben.

Erre a forgatókönyvre persze lehetett számítani, nem is veszítette el a tartását válogatottunk, és fordult is a kocka, Leimeter kapufás góljával már a mieink vezettek. Lehet, hogy csak a szívünk mondatta velünk, de ezekben a percekben úgy érződött, mintha fáradni kezdtek volna a görögök, merthogy időközben feljavult a magyar védekezés, sokszor lövéssel sem tudta befejezni támadásait a rivális. Garda viszont ismét kikergette a pókokat a hosszú felsőből, majd Vályi kezére varázsolta a labdát, aki centereket megszégyenítően húzott a kapuba.

„Micsoda játék!” – jött az elismerés a lelátóról, ugyanis magyar szurkolók is érkeztek Eindhovenbe, és hát ezt a mérkőzést nem lehetett csendben figyelni. Garda újabb tökéletesen helyezett lövésénél talpra is ugrottak a drukkerek, hogy az utolsó szünet után már bosszankodjanak, az egygólos előnyt ugyanis nem sikerült megduplázni. Ehelyett megint egyenlítettek a görögök, sőt, Magyari bravúrja után a szemfüles Maria Patra révén előnybe is kerültek. Ha van bosszantó gól...

Minden jel arra utalt, hogy „egylabdás” meccs lesz a kiélezett csörtéből, de nem lett az, mert egymás után két támadásból lőttek gólt a görögök, a mieink pedig a találkozó legfontosabb szakaszában hibáztak a legtöbbet. Keszthelyi Rita mesteri ejtésével az utolsó percbe lépve egy gólra zárkóztunk, ám a túloldalon Xenaki okos húzással lezárta a nyitott kérdéseket, 14–12-re Görögország nyerte meg az Európa-bajnoki nyitányt.

Az első vizsga tehát nem sikerült, de vészharangot azért még ne kongassunk, szombat este a hollandok ellen máris lehet javítani.

Korábban
Hollandia–Horvátország 24–6(5–2, 6–2, 7–1, 6–1)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
M
Gy
Ny. Szl.
V Szl.
V
LG–KGGk
P
1. Hollandia11
24–6+183
2. Görögország11
14–12+23
3. Magyarország1
112–14–20
4. Horvátország116–24–180

 

PERCRŐL PERCRE



8. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

8. perc Keszthelyi a kapufára lő, beleért egy görög kéz is előtte még.

8. perc E. Plevritu fantasztikusan pontosan ad középre jobbról, Kszenaki egy méterről jobbal a jobb sarokba tolja a labdát. Eldőlt akkor. 12–14!

8. perc Nem is rossz, zseniális távoli ejtés Keszthelyitől!

7. perc Időkérés nálunk, 60 másodperc van vissza a meccsből.

7. perc Elefteriadu jobbal a jobb sarokba lő hat méterről, Magyari nem ért oda. 11–13...

7. perc Ez nem hiányzott, négyről jobbal a jobb alsóba pattintja a labdát Jannopulu. 11–12

6. perc Kiváló magyar védekezés, Szilágyi hatról a bal oldali kapufára lő. Aztán kipontozódik.

5. perc A görög kapitány, Alekszia Kammenu kap sárga lapot reklamálásért.

4. perc Kszenakit szereljük, aztán elöl emberelőny, ballal a bal felsőbe lő négyről Leimeter. 11–11!

3. perc Magyari véd egy nagyot, de védői nem figyelnek, Gardát meg megrúgják, Patra a bal szélről, éles szögből jobbal a kapuba talál. 10–11!

3. perc Vályi lövése a kapusé, a kipattanó meg Leimeteré, Gurisatti lövését blokkolják.

2. perc Jannopulu hatről jobbal a léc alá vágja a labdát, nagyon megy ma neki.

1. perc Vályi elhozza a labdát, de kifutunk az időből.

1. PERC FOLYTATJUK!

Egy éve, Splitben ugyanígy a nyitányon találkoztunk, és akkor a hellének nyertek (8–9), ami aztán a spanyolok karjaiba terelte a mieinket a nyolc között...

A tavalyi év kifejezetten jól sikerült ellenük: legyőztük őket a Los Angeles-i Világkupa-negyeddöntőben egy védekezésmentes meccsen 20–13-ra, majd a vb-n az 5–8-as keresztbejátszás során 10–9-re.

A görög hölgyeknek négy ezüstérem jelenti az Eb-s csúcspontot: ennyiszer jutottak döntőbe (2010, 2012, 2018, 2022), győzniük azonban egyszer sem sikerült (waterpolo.hu).

8. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!

8. perc E. Plevritu lövése Magyarié.

8. perc Sorcserék, van még vissza 32 másodperc. Garda hatról jobbal a jobb sarokba lő! 10–9

8. perc Tiba áll ki nálunk, a bal szélről a léc alá lő azonnal Hidirioti.

8. perc Emberelőny, Kszenaki második személyi hibája. Vályi két méterről a léc alá tolja Garda zseniális bejátszását! 9–8

7. perc Vályit szerelik a görög kapu előtt. Eleftheriadu lövése a lécről kipattan a pályáról.

6. perc M. Plevritu jobbal a bal alsóba lő emberelőnyből. 8–8.

6. perc Görög időkérés.

5. perc Vályi passzát Garda a jobb alsóba szórja középről, hat méterről. Ez igen! 8–7!

4. perc Ismét kiválóan védekezünk, Kuna és Tiba főszerepléséért. Elöl Vályi a víz alá viszi a labdát, elveszik. Végül elsül Jannopulu keze, a bal alsóba talál négyről. 7–7!

3. perc Rybanska második személyi hibája, közben 1-1 rossz támadás.

3. perc Leimeter! A léc is kellett ehhez a gólhoz, de bent a bal alsóban a labda az ötméteres lövés után! 7–6, vezetünk!

2. perc
Magyari elkapja a jobb alsó előtt Eleftheriadu távoliját. Magyar előny, Parkes-szal nem bírnak, Leimeter a kapusba lő, de ismét mienk a labda.

1. perc Vályi ismét megnyeri a ráúszást, kapunk egy emberelőnyt, majd Szilágyitól elveszik a labdát.

1. PERC FOLYTATJUK!

– A csoportkörben három nap alatt háromszor kell vízbe ugraniuk. Fizikailag vagy mentálisan lesz nehezebb?
– Erőnlétileg már nemigen van lehetőségünk előrelépni, de nem is ilyenkor kell felkészülni, az elmúlt időszakban megtettük, amit megtehettünk. A rendelkezésre álló időt a terveknek megfelelően használtuk fel. Amikor a spanyolok szétpofoztak minket, muszáj volt élesnek lenni, de a következő másfél napban nem lesz rivális, amely kikényszeríti belőlünk azokat a reakciókat, amelyek az Európa-bajnoki mérkőzéseken szükségesek, vagyis magunkból kell előhívnunk a küzdeni tudást és a koncentrációt. A barcelonai mentális állapotunkhoz képest nagyjából hetven százalékon vagyunk, az első találkozónkig harminc százalékot kell javulnunk – Mihók Attila a mérkőzés előtt.
8. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED! 6–6!

8. perc Parkes szereli Ninu passza után a kapunk előtt Kszenakit.

8. perc Gurisatti lövését a jobb sarok mellé tolja Diamantopulu kapus, Szilágyi bejátszása után Parkes eltűnik a víz alatt... tovább!

7. perc Keszthelyi lövését is blokkolja Ninu, a meccs legjobbja, Magyari védi azonban Aszimaki svédcsavarját.

6. perc Most Gurisatti védekezik kiválóan.

5. perc Rybanskának egyre jobban megy, de a labdszerzése után Parkes a bal alsó mellé lő.

5. perc Rybanska kiáll, a helyéről Ninu a bal oldali kapufára lő, közelebbről szintén jobbal meg a lécre V. Plevritu. Jobbal három méterről, középről a jobb alsóba lő Garda, egyenlő!

4. perc Parkes kiharcol egy ötméterest, Keszthelyi jobbal a játékvezetői labdavizsgálat után... szétlövi a jobb felső sarkot. 5˜–6!

4. perc Leimeter áll most ki, a 21 éves Ninu jobbal a léc alá bombázza a labdát kissé balról, öt méterről. Éppen akkor váltott kezet a magyar védő. 4–6

3. perc Ninu blokkolja szépen Szilágyi közelijét. De kétszer is jól védekezünk... csak éppen kifutunk elöl az időből.

2. perc Ötméteres a görögöknek, jobbal a jobb felsőbe lő Eleftheriadu. 4–5

1. perc
Mienk a labda, Keszthelyi távolija meg a kapusé.

1. PERC FOLYTATJUK!

Tavaly nyáron lezárult egy sikeres korszak a női szakágban, a fukuokai világbajnokságon elért hatodik hely után Bíró Attila távozott a válogatott éléről, az Európa-bajnoki felkészülést már Cseh Sándor és Mihók Attila vezényelte. Mindketten határozott elképzelésekkel érkeztek, a gyorsaságot és a dinamikát szem előtt tartva felmérések előzték meg az első keretszűkítést, hogy aztán a kínaiakkal és a spanyolokkal is készüljenek a lányok. Noha a barcelonai hivatalos mérkőzésen 7–5-re kikaptunk, a kétkapus gyakorlások során legyőztük a vb-ezüstérmest, a társkapitányok elégedetten értékelték a rövid edzőtábort. Mivel Cseh Sándor férficsapatoknál és az utánpótlás szakmai igazgatójaként, míg Mihók Attila a Dunaújváros női együttesénél már letette a névjegyét, kinevezésükkor elsősorban az volt a kérdés, hogy miként dolgoznak együtt – egyelőre úgy tűnik, hogy felettébb hatékonyan, de a rendezőt sem a főpróba után tapsolják meg.

PETROVICS Mátyás, az FTC női vízilabda-utánpótlás szakmai vezetője, az M4 Sport állandó szakértője
ÖT CSAPATNAK van reális esélye megnyerni az Európa-bajnokságot, jó kérdés, hogy a már biztos olimpiai résztvevő holland és a spanyol válogatottnak mennyire lesz fontos a torna, erre hegyezik-e ki a formát, vagy a tapasztalatszerzést tartják szem előtt. A kereteket nézve úgy tűnik, minden kapitány kihasználja a lehetőséget, hogy minél többet játsszanak együtt a klasszisok, és bár eltérőek a célok, erős kerettel érkeznek az ellenfelek is. A mieinknél van néhány új játékos, ráadásul a kispadon is váltás történt, ezért is lenne fontos, hogy győzelemmel kezdjük a tornát, a görögök elleni siker jó ugródeszka lenne a folytatásra. A csoport első két helye könnyebb negyeddöntőt ígér, de ráérünk még azon gondolkozni, hogy mi lesz az egyenes kieséses szakaszban, egyelőre az első erőfelmérőkre kell koncentrálni, hogy jó visszaigazolást kapjon a csapat és a két társkapitány. Az új stílusjegyek már a kínaiak ellen is látszottak, a mai modern vízilabdában nagyon fontos a gyorsaság, amit tudunk kamatoztatni, ha hatékonyan játszunk rendezetlen védelem ellen. Motivált társaság ugrik vízbe Eindhovenben, maguknak és a kapitányoknak is bizonyítani akarnak a lányok, szerintem sikerül kijutniuk az olimpiára.

8. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED, 4–4!

8. perc Magyari a kapufára tolja M. Plevritu bombáját. Keszthelyi a félpályáról nem tud már gólt szerezni.

8. perc Ninu mellett kiharcol egy ötméterest Rybanska. Keszthelyi jobbal magabiztosan a bal alsóba lő. 4–4!

7. perc Kuna mellől a léc alá lő jobbról M. Plevritu. A legfiatalabb Plevritu a háromból.

7. perc Emberelőny itt, Garda lövését ismét blokkolják. Labdaszerzés után Kuna kapura tör, és jobbal a bal alsóba lő picit balról, három méterről. 3–3!

ű6. perc Kuna a lécre ejti a labdát, kiáll Gurisatti, lazán a léc alá lő ötről Jannopulu.

5. perc Kiváló ismét a védekezésünk, nem jutottak lövéshez a görögök.

4. perc Vályi lövését blokkolják, egy méterről Kszenaki a léc alé bokszolja Jannopulu tökéletes, jobbról jövő beadását. 1–2, de csak amíg a bal alsóba nem lő Leimeter kissé jobbról, három méterről.

3. perc Ninu hatról a jobb felsőbe lő, szép góllal 1–1.

3. perc Megvan az első gól, Gurisatti jobbal a bal alsóba lő négy méterről. 1–0!

2. perc Parkes eladja, Magyari elé pattan Ninu átlövése a lécről.

1. perc Szilágyi kiáll, a jobb szélről azonban nem tud túljárni kapusunk eszén Kszenaki.

1. perc Vályi elhozza a labdát szokása szerint. Garda emberelőnyből a léc fölé lő, a labda a lécet is súrolta.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink fehér sapkában, a görögök kékben.

KUNA Szonja, a magyar válogatott szélsője: – Nagyon vágytam rá, hogy benne legyek az Eindhovenbe utazó keretben, izgatottan várom a görögök elleni mérkőzést. Az elmúlt napokban már ennek szellemében edzettünk, támadásban az M-zóna ellen készültünk, gyakoroltuk a fórokat és az emberhátrányokat, sőt, még a hét a hat elleni játékot is, hátha szükség lesz rá. Az edzéseken hatékonyak voltunk emberelőnyből, egyértelműen a gyorsaságunk a legnagyobb erősségünk. A hat az öt elleni szituációk mellett a fegyelmezett védekezés dönthet a görögök ellen.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)
Mezőnyjátékosok:Faragó Kamilla, Rybanska Natasa, Tiba Panna (mindhárom UVSE), Garda Krisztina, Mahieu Geraldine, Szabó Nikolett (mindhárom Dunaújváros), Keszthelyi Rita (Mataró, spanyol), Gurisatti
Gréta, Kuna Szonja, Leimeter Dóra, Vályi Vanda (mind FTC), Parkes Rebecca, Szi­lágyi Dorottya (mindkettő Eger)
Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila 

AZ ELSŐ RIVÁLIS: GÖRÖGORSZÁG
Az előző Európa-bajnokságon ezüstérmes görögök nagy reményekkel utaztak a tavalyi vb-re, de csalódottan távoztak: a kieséses szakaszban nem tudtak meccset nyerni, így a nyolcadik helyen végeztek. Ebből következik, hogy nekik is a kvótaszerzés az elsődleges céljuk, és bár meglehetősen fiatal csapattal érkeznek Eindhovenbe, a 35 évesen reaktivált   Alexandra Aszimaki  rutinja sokat érhet. A görög válogatott gerincét a nyolc Olympiakosz-játékos alkotja, közülük elsősorban a Plevritu testvérekre, Vaszilikire, Margaritára és Eleftheriára kell figyelniük a mieinknek. A közelmúlt alapján bizakodóak lehetünk, a 9–8-ra elveszített spliti Eb-csoportmeccs óta háromszor is legyőztük a görögöket.

Díszbemutató pénteken 20.30-as kezdettel Görögország ellen, alig egy hét múlva pedig a millió dolláros kérdésre is választ kapunk.

Így aztán a mieink nem eshetnek ki az A-csoportból, de nagyon nem mindegy, hogy a horvátokon kívül sikerül-e megelőzniük valamelyik riválisukat. Ha igen, egyenes ágon a negyeddöntőbe jutnak, és egy pihenőnap után verhető ellenféllel találkoznak, ellenkező esetben viszont egymás után öt nap kellene vízbe ugraniuk, és a keresztjáték után a spanyolok vagy az olaszok következhetnek. Számolgatni persze még nem érdemes, de minden azt sugallja, hogy már a nyitó mérkőzés meghatározhatja a torna alakulását, így az élete első felnőttvilágversenyére utazó Kuna Szonjának, Szabó Nikolettnek és Tiba Pannának sem lesz ideje megbarátkozni az eindhoveni légkörrel, rögtön élesben kell bizonyítaniuk.

Noha a harmadik csoportellenféltől, Horvátországtól aligha kell tartani, szembetűnő lehet, hogy nagyon erős kvartettbe sorsolták a magyar válogatottat – ennek oka a lebonyolítás változásában keresendő. A felnőttek között az idén mutatkozik be az általunk évek óta javasolt divíziós rendszer, azaz nincsenek többé 26–2-es vagy 19–1-es meccsek, az első és a második osztályban is hasonló erősségű együttesek találkoznak. A jégkorongban bevált módszerhez képest eltérés, hogy a torna közben is van átjárás, vagyis a második divízió csoportjainak két-két legjobbja az első divízió négyeseinek harmadik és negyedik helyezettjeivel játszik a nyolc közé jutásért.

Elsőként rögtön az egyik legfontosabb erőpróba, a nyitányon ugyanis a görög válogatott lesz az ellenfél, amely a magyar csapathoz hasonlóan a kontinenstornán megszerezhető egyetlen olimpiai kvótára pályázik. Déja vu érzésünk lehet, elvégre az előző Európa-bajnokságot is Alexia Kamenu együttese ellen kezdte női válogatottunk, a 9–8-as vereség és a következő mérkőzésen a hollandoktól kapott fájó pofon következtében a négy közé jutásért a mumus spanyolok kerültek az útjába. A sorsolást illetően nincs új a nap alatt, a görögök után ezúttal is a hollandokkal játszanak a mieink, de a spanyolokat jó lenne elkerülni a negyeddöntőben...

„Millió dolláros kérdés, hogy mire lesz képes a magyar válogatott”   – írta a Total Waterpolo szakportál a pénteken kezdődő női vízilabda Európa-bajnokság előtt. Ha tudnánk a választ, a lottózó felé vennénk az irányt, ám mivel valóban sok a kérdőjel, inkább felvázoljuk, mi vár a mieinkre Eindhovenben.

A gyorsaságára épít, de a fegyelmezett védekezést is szem előtt tartja a magyar női vízilabda-válogatott, amely kvótát akar a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon – az első lépést a görögök ellen tehetik meg a mieink.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik