Vizes vb: Két védés megérzés volt, kettőt elterveztem – Vogel Soma

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.07.29. 16:42
null
Világbajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott (Fotó: MTI)
Mint beszámoltunk róla, a magyar férfi vízilabda-válogatott története során negyedszer lett világbajnok, a fukuokai fináléban szétlövésben múlta felül a görögöket. Lássuk, hogyan nyilatkoztak a mérkőzés főszereplői!
NS-szakértő
„Minden benne volt ebben a győzelemben: a szakma, a szív és a munka, hogy én se bújjak ki Varga Zsolt állandó terminusa alól. Ki kell emelnem a csapategységet, mert bennem volt egy kérdőjel ezzel kapcsolatban a világbajnokság előtt, nem tudtam, hogy a sok nagy egyéniség hogyan muzsikál egyszerre ebben a zenekarban. Az elődöntőben és a döntőben egyértelmű választ kaptunk erre. Vogel Soma az ötméteresek tekintetében verhetetlen, nem én számoltam utána, hanem Manhercz Krisztián osztotta meg velem a tényt, hogy Soma a világbajnokságon tizenkét ötméteresből nyolcat megfogott. Ennél számszakilag lehet jobban védeni, de a valóságban nem. Elképesztő, amit művelt, és ez úgy óriási érték, hogy a másik kapuban Zerdevasz is olyat mutatott, amilyet eddig még nem láttunk tőle. Ennek a győzelemnek most nagyon kell örülni, mert elképesztően nehéz világbajnokság volt, nem akadt még egy olyan vb, amelyen a tétmeccsek ilyen szorosan alakultak volna. Rengeteg volt a döntetlen és az egygólos győzelem, utolsó másodperces akciók döntötték el a csapatok sorsát” – értékelt Szabó Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó.

„A szétlövésben két védés abszolút megérzés volt, kettőt viszont előre elterveztem. A lövők ilyenkor már fáradtak, nem tiszta fejjel lőnek, akaratlanul is a jól bevált lövéseiket veszik elő, amikre lehet készülni. Jó érzés, hogy az ellenfél játékosai is látják, hogy korábban védtem büntetőket, és ez ott van a fejükben” – értékelt a szétlövés hőse, Vogel Soma, aki az MTI-nek nyilatkozva hozzátette, hogy gyerekkori álma válik valóra azzal, hogy a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodában felkerül a neve a világbajnokok falára, ugyanakkor még az olimpiai bajnokok nevével ellátott márványtáblán is szeretné viszontlátni magát.

„Nagyon nagy öröm, hogy megnyertük a világbajnokságot, és mivel megszereztük a kvótát az olimpiára, a következő nagy célunk az olimpiai aranyérem. A döntőben mutatott játékommal nem vagyok elégedett, nem érzem, hogy túl sokat hozzá tudtam tenni, de a többiek kisegítettek. Ugyanúgy beleadtam apait-anyait, mint eddig, de most így jött ki a lépés. Csapatként, egymásért és a végén Somával nyertünk” – fogalmazott a mérkőzés után Német Toni, a nemzeti együttes centere.

„Nagyon sokat kivett belőlünk a spanyolok elleni meccs, belőlem legalábbis biztosan, mert alig bírtam mozogni a vízben, a szívem vitt előre, de a testem már nem akarta. Nagyon boldog vagyok, hogy nyertünk, fent vagyunk a világ tetején, de nem állunk meg. Ez egy állomás volt, edzünk tovább, a célunk az olimpia” – vélekedett a válogatott csapatkapitánya, Jansik Szilárd.

Zalánki Gergő: Én lettem az MVP, de ez a csapat érdeme

– Aranyérem lóg a nyakában, a világbajnokság legjobbjának járó díj van a kezében, alakulhatott volna ennél jobban a döntő?
– Talán akkor, ha kicsit simábban nyerünk – válaszolta Zalánki Gergő. – A végén szerencsénk is volt, de rendkívül nehéz meccs volt, a csapat minden dicséretet megérdemel, mert ismét hatalmasat küzdöttünk. Nagyon jól együtt tudtunk működni és küzdeni a másikért. Én lettem az MVP, de ez a csapat érdeme – Vogel Soma pedig egy csaláskód.

– Ez volt pályafutása legjobb idénye?
– Igen, a Reccóval is mindent megnyertünk, most a világbajnokságon is győztünk, ezt jövőre azért egy olimpiai aranyéremmel lehetne überelni, de ez az év nem lehetett volna jobb.

– Hosszú hazaút vár a csapatra, az aranyéremmel azért könnyebb lesz kibírni?
– Az ezüstéremmel még hosszabb lenne, de azért rövid így sem lesz. Az biztos, hogy világbajnokként valamivel gyorsabban telik az idő.

– Önnek mit jelent ez a siker?
– Először vagyok világbajnok, de remélem, nem utoljára. Bízom benne, hogy nem tízévente nyerünk világbajnokságot, mint ahogy eddig történt. Nagyon örülök a győzelemnek!

VÍZILABDA, FÉRFIAK
DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 10–10 (4–2, 1–2, 2–3, 3–3) – szétlövéssel: 4–3
Fukuoka, 4000
néző. Vezette: Zwart (holland), Putnikovics (szerb)
MAGYARORSZÁG: VOGEL SOMA – JANSIK SZ. 1, Varga Dénes, VÁMOS 2, Fekete G. 1, Angyal, Molnár E. Csere: MANHERCZ K. 3, ZALÁNKI 3, Német T., Nagy Ádám, Pohl. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
GÖRÖGORSZÁG:
ZERDEVASZ – FUNDULISZ 1, JENIDUNIASZ 4, Argiropulosz, Kakarisz, Alafrangisz, PAPANASZTASZIU 2. Csere: Derviszisz, Gilasz, Szkumbakisz 1, JUVECISZ 2, Nikolaidisz. Szövetségi kapitány: Theodorosz Vlahosz
Gól – emberelőnyből:
9/5, ill. 15/4
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Manhercz K. (31. p.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik